Iako se uvek misli da je dnevna soba mesto gde ukućani provode najviše vremena, zapravo istina je malo drugačija, nije li tako. U pitanju kuhinja. Iz nje dolaze najlepši mirisi, ali se najčešće donose i zajedničke bitne odluke. 

Složićete se da baš zato treba posvetiti posebnu pažnju njenom uređenju. Pored elemenata i uređaja, ono što upotpunjuje i uobličava prostor jesu pločice za kuhinju. Da bi utisak bio pravi, a uživanje ništa manje, evo tajni za njihov dobar izbor.

VELIČINA JE BITNA, ALI NE PRESUDNA

U zavisnosti od životnih uslova zavisi i veličina same kuhinje. Dok jedni uspevaju da naprave najbolje rezultate u malim, drugi imaju tu čast da uživaju u velikim kuhinjama. Suština je pronaći meru.

Nije nužno da za male kuhinje tražite pločice malog formata. Naprotiv, često su pločice za male kuhinje velikog formata, jer vizuelno prostor čine većim, bez prekida su, monolitne i jednostavne za održavanje. 

Pločice za kuhinju

Sa druge strane, pločice malog formata se vraćaju na velika vrata. Ukoliko želite da istaknete detalje, da napravite borduru ili prelaz između parketa u dnevnoj sobi i pločica u kuhinji, birajte pločice malog formata. One se savršeno uklapaju u sve prostore i dizajne, čineći vašu kuhinju modernim, atraktivnim mestom.

Veličina pločica je bitna, ali pre nego što odlučite koju dimenziju ćete kupiti, razmislite kako želite da vaša kuhinja izgleda. Standardne dimenzije koje se obično koriste u kuhinjama su od 30×30, preko 60×60 do 30x90cm

Pored želje, treba imati i malo ukusa. Vodite računa o bojama i dizajnu u samoj kuhinji. Ukoliko je vaša kuhinja klasična, uz nju će se bolje uklopiti pločice sa fugama, sa bojom koja će istaći njene elemente. Kod modernijih varijanti kuhinja, obično se koriste pločice bez fugni, pločice velikog formata ili pločice čije su ivice gerovane i čije se fugne praktično i ne vide. 

Pročitaj još: Zašto su zebra zavese praktične

I MOZAK I SRCE

Iako često u sukobu, kada su pločice za kuhinju u pitanju ove dve strane možete pomiriti. Bitno je da se ne zakačite za pločice određenog dizajna ili boje, a da vas ne interesuje kog su sastava.

Pločice za kuhinju pored estetskog imaju veliku funkcionalnu ulogu. Kako se radi o prostoru gde se priprema i konzumira hrana, isti mora biti veoma čist, a to mu pružaju pločice koje se veoma lako održavaju, koje su otporne na mrlje od hrane, ali i na hemijska sredstva za održavanje prostora. 

Druga bitna stvar jeste da postoje zidne i podne pločice. Zidne štite zidove od nečistoća, sjajne su, glatke i jednostavne za održavanje. Podne su protivklizne, hrapave, a kako su izložene pritisku moraju imati i određenu debljinu, koja je obično između 8 i 10mm. Prilikom izbora znajte da podne pločice možete koristiti kao zidne, ali zidne kao podne nikako.

Shodno svim tim karakteristikama znajte da postoje:

  • Keramičke – lakše, tanje i slabije sa završnom sjajnom površinom. Otporne su na mrlje, lako se održavaju i idealne su kao zidne pločice za kuhinju;
  • Porcelanske – jače i izdržljivije od keramičkih. Mogu biti glazirane sa visokim sjajem i obično se koriste kao zidne, dok neglazirane mogu biti visoki sjaj, mat ili hrapave, otpornije su na ogrebotine i koriste se kao podne; 
  • Granitne – su veoma kvalitetne, čvrste pločice, sa velikom otpornošću na fizički i hemijski pritisak, ali i lake za održavanje. Atraktivne su i veoma tražene jer oponašaju izgled drveta, kamena, mermera. Najčešće se postavljaju kao podne pločice.

IZBOR POSTOJI

Danas se na tržištu može pronaći veliki izbor različitih proizvođača. Po kvalitetu su se uvek isticali španski Eco Ceramic, Roca i italijanski proizvođači Marazzi, Ermes Aurelia. Sa druge strane, tu su i poznati poljski Cerrad i Rovese i egipatski proizvođači pločica Gemma. Međutim, po sirovinama, po načinu proizvodnje, po dizajnu jednako  im pariraju i domaći proizvođači Zorka Keramika i Keramika Kanjiža. 

Pločice za kuhinju su veoma bitna stavka ovog prostora. Ukoliko bi napravili pogrešan izbor, kuhinja bi izgubila svoju funkciju. Troškovi bi bili daleko veći od par kvadrata pločica. Emotivni ništa manji. Stoga ozbiljno se posvetite izboru, potrudite se da biste posle uživali.