Konačno ste rešili da osvežite i renovirate kuhinju. Skupili ste novac, odvojili slobodno vreme, pronašli majstora za izradu kuhinje po meri ili ste kupujete već gotove elemente, itd. Ali pre postavljanja kuhinjskih elemenata, uvek se postavlja pitanje “kako izabrati pločice za kuhinju?”.

Prilikom renoviranja kuhinje uglavnom polazimo od izrade kuhinjskih elemenata i izbora kuhinjskih aparata, a veoma često se desi da pločice zanemarimo. Mislite da je taj posao lak, ali pored toliko velikog izbora različitih vrsta podnih i zidnih pločica, ovaj posao postaje sve ozbiljniji.

Pločice za kuhinju ne postavljate svake godine, cilj je kupiti kvalitetne i moderne koje će trajati dugo i uvek biti u trendu. Zato dobro razmislite pre kupovina, a mi ćemo se potruditi da vam pružimo što više informacija i ideja da vam taj izbor olakšamo.

Podela pločica za kuhinju

Ponuda pločica za kuhinju svake godine je sve veća. Ukoliko niste imali priliku da u skorije vreme renovirate kuhinju, dobro će vam doći da na jednom mestu saznate sve trendove i vrste pločica koje danas imate na tržištu.

Ovim tekstom želimo da vam približimo sve tipove i ponudu pločica, a ukoliko pročitate do kraja saznaćete ko vam može pomoći sa konkretnim idejama i savetima za vašu kuhinju. Savetujemo da pre odabira dezena izaberete tip pločica koji ispunjava vaše zahteve. A da bi mogli da izaberete, morate znati kako se pločice dele. 

Postoji nekoliko podela pločica:

  • prema sastavu: prirodni kamen (mermer, granit) i glina (keramičke, porcelanske);
  • prema završnoj obradi površine: mat, sjajne i polusjajne;
  • prema završnoj obradi ivica: zaobljene i ravne (laserski sečene / retificirane).

Kao što već znate, pločice od prirodnog kamena su izdržljivije i luksuznije, imaju duži vek trajanja. Dizjneri enterijera savetuju da podne pločice budu mat zbog manje mogućnosti proklizavanja, a zidne mogu i sjajne ili polusjajne.

Pročitajte još: Kako napraviti spa u kupatilu

Dimenzije pločica za kuhinju – Male i velike pločice za kuhinju

Nekada su postajale samo standardne veličine malih pločica, pravougaonih ili četvrtastih. Danas je ponuda različitih dimenzija pločica sve veća. Velike pločice za kuhinju postaju sve popularnije poslednjih godina, razlog može biti čisto kao nešto novo i drugačije, ali i zbog nekih dodatnih benefita.

Pre svega, velike pločice seku se laserski, imaju ravne ivice što omogućava minimalnu upotrebu fug mase. Zbog velikih površina i malo fugne jednostavnije su za održavanje i daju osećaj jedne velike celine.

Pločice velikih formata podjednako su dobar izbor kako za podne tako i za zidne pločice u kuhinji. Ukoliko ih postavite između donjih i visećih elemenata, na zidu će se videti samo nekoliko uspravnih linija fugne, što olakšava čišćenje i održavanje.

Pločice za kuhinju – Ideje

Kada odredite koji tip pločica želite, onda možete preći na izbor dezena. E tek tada nastupa prava drama, jer su mogućnosti beskonačne.

Kako bi vam olakšali odabir, podelićemo dezene pločica u nekoliko kategorija. Sistemom eliminacije i uklapanja u ostatak enterijera prostorije možete doći do najbolje kombinacije podnih i zidnih pločica za kuhinju.

Boje pločica za kuhinju – Bele, srebrne, bordo, crvene, sive ili crne pločice za kuhinju

Pretpostavljate već da je izbor boja i nijansi neograničen. Koliko je ova činjenica dobra, jer možete da uklopite kako god želite, toliko je i loša jer ukoliko ne znate šta želite može dodatno da oteža izbor.

Sve je stvar želje i onoga što volite. Kada su u pitanju trendovi, nekada su boje bile dominantnije. Danas se sve više traži minimalizam, blaže nijanse i boje kao što su bela i srebrna. Prilikom izbora vodite računa da se boja pločica uklopi sa nijansom kuhinjskih elemenata i ostatka enterijera.

Moderne pločice za kuhinju – Rustične, imitacija drveta, dekorativne, mozak ili 3D pločice za kuhinju

Osim klasičnih kombinacija jedne ili više boja sa različitim dizajnerskim elementima, u ponudi su i moderne pločice za kuhinju.

U zavisnosti od stila opremanja vašeg doma ili vikendice, dobar izbor mogu biti rustične ili pločice imitacija drveta. Jako čest izbor pri opremanju kuhinja u planinskom ili etno okruženju. A ukoliko želite moderniju kuhinju dekorativne, mozak ili 3D pločice su smer u kome trebate razmišljati.

Najbolje pločice za kuhinju

Ovo su bile najosnovnije informacije o kuhinjskim pločicama koje trebate znati pre kupovine. Ukoliko ste već malo razmišljali o tome, verujemo da vam ovaj tekst može biti od pomoći.

Ali šta ako još uvek nemate pravu ideju, potrebni su vam konkretniji saveti za vašu kuhinju? Onda se javite stručnjacima iz ove oblasti, tako što ćete posetiti sajt “ambkeramika.com” i putem mejla ili telefona potražite savete. Takođe, ukoliko ste u Beogradu posetite njihov salon na Tošinom Bunaru.