Mnogi parovi pre nego što se opredele za roditeljstvo se pitaju “Zašto su nam potrebna dvoje kolica za bebe?”.

– “Imaćemo jedna kolica za bebe i to će nam biti dovoljno za sve naše potrebe.”

Ali da li je zaista baš tako?

Prva kolica za bebe su velika, robusna, kada se sklope zauzimaju veliki prostor i praktično ceo gepek našeg auta. Istina je da su zaista praktična kada se ide u redovnu nabavku, jer imaju veliki prostor za odlaganje, ali su isto tako i teža za nošenje kada treba da se ponesu uz stepenice naše zgrade.

Danas, 9 meseci nakon što smo dobili prinovu, u potpunosti smo sigurni da su nam zaista potrebna još jedna kolica, ali malo drugačija od prvih. Potrebna su nam kolica koja su lakša za manipulaciju, nošenje, pakovanje, da zauzimaju manje prostora i što je najbitnije, da im materijal bude takav da su otporne na kišu i fleke od hrane za bebe. Potrebna su nam kišobran kolica.

 

Koji model kišobran kolica je pravi za nas

Potraga za pravim modelom kišobran kolica može biti jednako iscrpljujuća kao i potraga za prvim kolicima za bebu. Koji model kolica? Da li sedište može da se obori? Da li ima suncobran? Da li se lako sklapaju? Koliko prostora zauzimaju? I najbitnije, da li se uklapa u naš kućni budžet?

Sreća je ovaj put na strani nas roditelja. Našu potragu za novim kolicima smo u početku realizovali putem interneta, ali smo shvatili da nije to to. Odlazak u malo bolje opremljenu prodavnicu dečije opreme u našem komšiluku, nam je otvorio nove vidike. Imali smo priliku da probamo najmodernija kišobran kolica različitih proizvožača, a većina njih je imala sve ono što nam je i bilo potrebno i potpuno se uklapalo u naš kućni budžet. Cene su zaista u velikom rasponu, od par hiljada dinara do nekoliko desetina hiljada dinara.

Jedan odlazak u prodavnicu dečije opreme je rešio naš problem. Uzeli smo standardni model, koji je posedovao sve što nam je bilo potrebno, a kao bonus, kolica su imala i dodatni prostor za odlaganje stvari.

 

Nedelju dana kasnije 

Nismo pogrešili. Kišobran kolica koja je naša princeza dobila su pun pogodak, kako za nju tako i za nas. Živimo u delu grada gde možemo da uživamo u šetnji sa malim detetom u kolicima. Blizu nam je vrtić, u koji uskoro treba da krenemo, prodavnice su na par minuta laganog hoda, tu je naša omiljena pijaca a i restoran u čijoj hrani uživamo, ima posebnu prostoriju za odlaganje dečijih kolica.

Model koji smo kupili nas zove da idemo u šetnju nekoliko puta na dan. Lak je za sklapanje, a ram od aluminijuma ga čini teškim jedva 3 kilograma. Zapravo, naša prva kolica sada da gotovo više i ne koristimo. Sklopljena su i sklonjena sa strane a kišobran kolica su preuzela ulogu glavnih kolica.

Naredni vikend je vreme za odlazak van grada i uživanje u šetnji kroz prirodu. Sigurni smo da će nam naša nova kišobran kolica tu šetnju učiniti značajno prijatnijom, a samo pakovanje bezbrižnijim jer zauzimaju tek omanji prostor u gepeku našeg auta.