Kolica su deo opreme za bebe koja se kupuje nešto pre, ili nakon rođenja deteta. Omogućavaju vožnju napolju koja je zabavna, udobna i vrlo olakšavajuća roditeljima, jer nema potrebe za često nošenje dece u rukama, što je posebno teško kada postaju veći i teži. 

Kolica imaju mnogobrojne prednosti i bitno je odabrati ih pravilno, jer pružaju korisnost čak nekoliko godina. Idealna dečija kolica biraju se prema uzrastu i svakodnevnim potrebama dece i roditelja, i sa takvim pristupom se neće napraviti greška prilikom izbora. 

Sistemi kolica – više elemenata u jednom pakovanju

Sistemi kolica, ili „2 u 1“ i „3 u 1“ modeli predstavljaju savremene modele, koje obuhvataju više delova. Naime, „2 u 1“ kolica obuhvataju deo za ležanje bebe, što je najčešće prvih 6 meseci, i auto sedište do 9 kilograma. Kod ovih kolica vrši se podizanje ležećeg dela u sedeći položaj. Ova kolica obično se mogu koristi najmanje do 18 meseci starosti deteta. Sa druge strane, sistemi kolica „3 u 1“, slična su kao prethodno objašnjeni, ali imaju još jedan dodatak. To je kolevka u kojoj beba leži, a koja se zatim skida kada napuni 6 meseci. Na mesto kolevke, postavlja se deo za sedenje, i ovaj sistem se obično formira za uzrast do 3 godine starosti deteta. U sistemima kolica često su dostupni i neophodni detalji, koje je u suprotnom potrebno nabaviti odvojeno. To su: torba za bebine stvari, navlaka za kišu, zimska navlaka, kao i zaštita od insekata. 

Kišobran kolica – za laganu i udobnu vožnju

Kada dete dostigne nekih 9 meseci starosti, često se biraju nova kolica, ukoliko nisu kupljeni sistemi. Preporuka je u tom slučaju odabrati kišobran kolica za bebe, ili letnja kolica, koja su lagana i daju udobnu vožnju. Odlikuju ih mali i laki točkovi, jednostavni držač za upravljanje i najčešće postojanje sedećeg položaja. Kada dete napravi prve korake, više šeta i češće je u parkovima, pa su kolica bitan deo svakodnevnice. Kišobran modeli su jednostavni za sklapanje i rasklapanje, prenošenje i upravljanje na bilo kom terenu i području. Ovaj tip kolica je savršen za česte šetnje, putovanja i svaku vožnju.

Izbor kolica – vodite se kvalitetom

Cena ne treba da bude presudan faktor prilikom izbora idealnih kolica za bebu i dete. Pravilno je voditi se kvalitetnom i razmotriti sve funkcije kolica: lakoću sklapanja i rasklapanja, broj delova, materijal izrade, dostupnost dodataka i slično. Točkovi za kolica treba da budu gumeni ili silikonski, pre nego plastični. Mogućnost ležanja i sedenja u oba pravca takođe je prednost. Postojanje navlake koja štiti od sunca, kiše, snega i insekata je odličan dodatak kolicima. Udobnost u pogledu materijala izrade naslona i prostora za sedenje, obloženost bezbednosnih pojaseva i prostora za držanje nogu, takođe je bitan faktor izbora kolica. Kvalitet treba da bude vodič, dok je cena sekundarnog značaja, jer postoje odlični tipovi kolica za svaki budžet. 

Kolica su bitan deo odrastanja bebe i deteta. Važno je odabrati model koji će u potpunosti ispuniti svaku potrebu prilikom vožnje, bez obzira na doba dana i godišnje doba. Kolica se koriste duži vremenski period i izbor zahteva razgledanje više opcija, listanje kataloga, informisanje i razmatranje mogućih opcija sa stanovišta budžeta. Ipak, kvalitet je najvažniji kriterijum kojim se treba voditi i izbor će biti idealan, i za dete i za roditelje.