Ukoliko planirate uskoro da radite izolaciju kuće, raspitajte se o svim popularnim materijalima koji se koriste za ovu vrstu posla. 

Danas imate opciju da koristite energetski efikasne materijale koji ujedno štede energiju. Reč je o izolacionim materijalima koji se dobijaju prirodnim putem, otpornim na hemikalije i ostale mikroorganizme. Jedan od njih je svakako kamena vuna koja se poslednjih godina sve više koristi jer zidovima dozvoljava da „dišu“ što se pak ne može reći za neke druge izolacione materijale. 

Da li odabrati kamenu vunu ili stiropor?

Ako govorimo o spoljnoj izolaciji, u poslednje vreme sve veća prednost se daje kamenoj vuni s obzirom da se radi o potpuno prirodnom izolacionom materijalu koji nije zapaljiv, što se ne može reći za stiropor.

Sa druge strane, paropropusna je i onemogućava razvoj buđi i bakterija po zidovima, što znači da prilikom odabira ove vrste materijala za izolaciju nećete imati problema sa vlagom.

Odličan toplotni i zvučni izolator

Sa kamenom vunom dobijate savršenu toplotnu i zvučnu izolaciju. U toku zimskih meseci primetićete znatno niže račune za grejanje jer će vam svaka prostorija u stanu ili kući biti zaštićena od hladnoće koja dolazi spolja. 

Isto tako, ne morate da brinete kada je zvučna izolacija u pitanju, naročito ukoliko živite u velikoj stambenoj zgradi sa mnoštvom stambenih jedinica. 

Ako vas zanima kamena vuna cena zavisi od par faktora

Nešto što većinu može zanimati jeste kako se kreće cena vune po kvadratnom metru. Za početak treba naglasiti da kada kažemo kamena vuna cena zavisi od proizvođača i završnog sloja. Računajte da ćete novac morati da izdvojite kako za kompletan materijal tako i za ruke majstora. 

Kamena vuna štedi energiju

Kao što napomenusmo u samom tekstu, kamena vuna je odličan termoizolacioni materijal koji zadnjih godina ima sve veću upotrebnu vrednost na našim prostorima. Koliko će vam ovaj izolacioni materijal uštedeti energije zavisi od debljine izolacije. Pravilo glasi da što je deblja izolacija, to je i veća ušteda. 

Na kraju se može izvesti zaključak da se ulaganje u kvalitetnu termo izolaciju svakako isplati na duži vremenski period. Isplativost se može uočiti kroz račune za grejanje zimi jer će biti znatno manji. Takođe, ako leti koristite uređaje poput klime, moći ćete da odahnete jer vam neće stizati enormno visoki računi za struju. 

Različite vrste kamene vune za različitu upotrebu

Iako vam može izgledati da sve kamene vune izgledaju isto, ipak nije tako. Naime, razlikuju se po materijalu kao i po nivou isprepletenosti. To znači da različite vrste kamene vune imaju različitu namenu. Pa tako, neke vrste mineralne vune idealne su za izolaciju spoljnih zidova, neke druge za krovove, a ostale mogu biti opcija za podnu izolaciju. 

Na primer, nešto tvrđe ploče koje su izrađene od kamene vune mogu se upotrebiti za dodatnu izolaciju poda kao i za spoljašnju izolaciju kuće, dok se one mekše ploče koriste u nekim drugim okolnostima. 

I za kraj, pre nego što krenete sa ovom ni malo jeftinom investicijom, raspitajte se o materijalima, cenama, ali i o tome da li ima slobodnih majstora koje biste angažovali u budućem periodu.