Zbog svojih fizičkih i hemijskih svojstava ali i povoljne cene vrlo je popularna i tražena. Ukoliko se bavite poslom koji je vazan za građevinarsku, automobilsku, prehrambenu, mašinsku, elektro ili neku sličnu industriju, sunđerasta guma vam može biti od velike koristi

Sundjerasti profili danas se koriste u mnogim granama industrije, naročito u onim granama gde je potreba za termo i toplotno izolacionim materijalima veća. Svoju primenu sunđerasta guma našla je i u domaćinstvu.

KARAKTERISTIKE SUNĐERASTIH PROIZVODA

Sunđerasta guma je jako izdržljiva i otporna na temperaturne razlike (temperaturni opseg bez ikakvih posledica je od -40 do 150°C), atmosferske uticaje, kiseline, baze ulja, masti i naftne derivate.  Jako su meki i elastični pa kod relativno malog pritiska imaju visoku sposobnost oblikovanja, odnosno prilikom bilo kakvog pritiska ploče vraća se u prvobitno stanje. 

U odnosu na običnu gumu sunđerasta guma ima superiornu kompresiju, a najveća razlika je zapravo u strukturi materijala. Molekuli nisu čvrsto povezani već je sama struktura vrlo rupičasta, za razliku od ostalih guma, što mu daje sjajnu fleksibilnost.

Dodatna prednost sunđerastih proizvoda je što se mogu proizvoditi u različitim oblicima i dimenzijama. Sunđeraste ploče možete poručiti po željenim dimenzijama, a profile možete poručiti po već postojećim oblicima ili po vašem nacrtu.

U nastavku teksta navešćemo konkretne situacije u kojima vam sunđerasti profili i ploče mogu poslužiti.

ZAŠTITA OD VODE

Sunđeraste ploče i profili imaju izuzetnu moć dihtovanja, i imaju veliku primenu u industrijama gde je potrebna velika sigurnost pri zaštiti od prskajuće, slivajuće, kapajuće pa čak i statičkog pritiska vode na spojeve.

Za razliku od obične gume ima bolje vodootporne karakteristike, toliko dobre da se jedan njen oblik koristi za hidroizolaciju ravnih krovova. Ovi proizvodi pored vode mogu da sprečavaju prodor vazduha i prašine.

U domaćinstvu se najčešće koristi u kupatilima i kuhinjama, recimo kao dihtung za sudoperu i lavabo.

ZVUČNI IZOLATOR

Termo i toplotno izolacioni materijal na bazi sunđeraste gume, ima svojstva apsorpcije i slabljenja zvuka. Ovaj izolacioni materijal se najbolje koristi zajedno sa alubutil pločama protiv vibracije kao dvoslojna izolacija za smanjenje i apsorpciju buke iz vazduha. Postavlja se na spoljašnje i unutrašnje elemente vozila, radnih mašina, brodova itd.

Najveću primenu ima pri izolaciji motora kod automobila i poljoprivrednih mašina.

 

IZOLATOR ELEKTRIČNE STUJE

Profili od sunđeraste gume su otporni na ulje i nisu zapaljivi, takođe ne emituju toksine, što omogućava da se koriste na svim površinama tela i u odeljku za motor. Odličan je kao izolator od električne struje pa može da se koristi kao podloga za stajanje ili u izolovanju električnih elemenata.

ZAPTIVANJE PROZORA I VRATA

Zaptivni profili imaju dvostruku funkciju, a to je da pokrivaju oštre i nedovršene ivice i da se pomoću njih zaptivaju PVC prozori i vrata. Veoma su fleksibilni i pogodni za zaptivanje svih oblika prozora i vrata izrađeni od PVC stolarije.

Zaptivni profili mogu biti samolepljivi ili bez lepka, u zavisnosti od vaših potreba.

PONUDA SUNĐERASTIH PROIZVODA

Ukoliko smo vam pomogli da se odlučite za kupovinu sunđerastih proizvoda (ploča i profila), a ne znate kog proizvođača da izaberete, mi ćemo vam pomoći. Naš savet je da izaberete kompaniju “Guma Belt Transportne Trake”, koja postoji skoro 30 godina i već duže vreme je jedna od vodećih firmi u Srbiji u ovoj oblasti.

Na njihovom sajtu gumabelt.com možete pogledati više informacija o dimenzijama i oblicima, a budite slobodni da kontaktirate njihovo stručno osoblje za informacije o cenama, porudžbini, vremenskim rokovima i svim dodatnim pitanjima.