Od postojanja I razvoja čovečanstva kroz vekove kamen je jedan od prirodnih materijala koji prati ceo razvoj ljudskog društva kroz istoriju. Kako je čovečanstvo napredovalo tako je I upotreba kamena bila sve veća namena šira I kamen je postao neizostavni element u građevinarstvu danas. Modernim građevinarstvom I pojavom drugih materijala koji mogu zameniti kamen kao što su betoniranje, asfaltiranje upotreba raznih behaton I keramičkih ploča nisu umanjili postojanje I značaj kamena. Prirodni kamen je oduvek bio najkvalitetniji, najluksuzniji material autentičnog izgleda I funkcionisanja.

Koje su najatraktivnije opcije

Osnovna asocijacija kada kažemo kamen jeste snažan I izdržljiv material ali I dekorativni i vrlo raznolikog oblika veličine i strukture. Danas se kamen koristi kako u spoljašnjoj tako I u unutrašnjoj dekoraciji kako za oblaganje podnih površina tako I za oblaganje zidnih I fasadnih površina. Kamen za dvorište posebno je atraktivno I jedno od najčešće korišćenih kamena u domaćinstvima. Vrste kamena koje se najčešće koristi u službi domaćinstva su domaći granit, peščar, mermer, kao I krečnjačke I sedimentne stene kojih ima najviše.Za pločnike I trotoare neophodan je kamen koji je otporan na habanje, vremenske uslove I koji ima odgovarajuću čvrstoću. Lomljeni kamen debljine od 3cm na betonsku ili neku drugu podlogu predstavlja najbolji I najpovoljniji izbor za popločavanje dvorišta I spoljašnjih oblaganja zidova I podova.  

Stepeništa se mogu oblikovati raznim elementima od prirodnog kamena bilo da je to lomljeni kamen nepravilnog oblika bilo da se radi o sečenim prirodnim kamenim pločama. Za popločavanje I oblaganje stepeništa može se koristiti I granitni kamen kao I travertino kamen koji je zahvalan za sečenje I oblaganje. 

I uređenje enterijera dekorativnim kamenom dobija novi nivo

Dekorativni kamen za unutrašnje oblaganje zidova u poslednjih dvadesetak godina izuzetno atraktivan I često korišćen material. Upotrebom kamena za zid postiže se I sjajna prirodna I zvučna izolacija ali I jedinstven, autentičan I prelep dekorativni materijal. Kada govorimo o unutrašnjoj dekoraciji kamena u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili nekim drugim detaljima najčešće se koriste sečene varijante dekorativnog kamena užih širina kako bi lepše izgledale na manjoj površini. Medjutim neretko se I veliki poslovni prostori, tržni centri, hoteli, restorani, svečane sale u svom enterijeru može zateći zidovi obloženi prirodnim kamenom. Zidovi odišu elegancijom, neodoljivim šarmom I glamuroznom izgledu koji pruža jedinstven osećaj uživanja I ekstravagancije.Za oblaganje većih površina obično se koriste širi oblici kamena kako bi se lakše I brže ugrađivalo ali isto tako I lakše održavalo. Za ovakve prilike obično se koriste varijante kamena koje je seku u širini od 10 – 30 cm različitih dužina pogodnim za oblikovanjem.Poslednjih godina na domaće tržište probili su se razne vrste travertino kamena u pločama dimenzija 60×30 I vrlo često su izbor velelpnih spoljašnjih I unutrašnjih građevinskih konstrukcija.