U vremenu konstantne gradske vreve i neprekidnih zvukova iz okoline, mir i tišina postali su pravi luksuz. Svako od nas žudi za mestom gde može pobeći od svega, u kojem će svaka briga ostati iza zatvorenih vrata. Kako buka postaje sveprisutni osećaj urbanog života, bezbučni dom postaje ne samo želja, već i preka potreba. Uz pomoć sledećih koraka to možete i postići!

Sigurnosna vrata – ulaznica za dom bez buke!

Sigurnosna vrata pored toga što nam pružaju zaštitu od ulaska neželjenih posetilaca iz spoljnog okruženja, omogućavaju nam da uživamo u svom kutku u miru i tišini. Pravilno izabrana i instalirana, predstavljaju efikasnu akustičnu prepreku koja značajno smanjuje nivo buke koja može dolaziti iz hodnika. Kombinacija gustih materijala, zaptivača i kvalitetnih zvučnih izolatora čini ovu vrstu vrata idealnim izborom za one koji traže tišinu. Investiranjem u vrhunska sigurnosna vrata cena ne bi trebalo puno da vas brine, jer ćete za tu sumu novca dobiti pravu zaštitnu oazu kada je vaš dom u pitanju.

Obratite pažnju na pravilnu izolaciju krova!

Obzirom da je krov najbliži izvorima galame koju prouzrokuje promet vozila, prolazak aviona ili gradska vreva, kvalitetna izolacija može imati značajan uticaj na kvalitet našeg života unutar četiri zida. Pravilnom izolacijom krova smanjuje se prodor zvučnih talasa, stvarajući tišinu kojoj toliko težimo.

Materijali poput mineralne vune, ploča od ekstrudiranog polistirena ili specijalnih zvučno izolacionih folija su idealni za ovu svrhu. Osim što smanjuju buku, pružaju nam dodatne benefite, naročito kada je u pitanju termalna izolacija, pa tako možemo  uštedeti na računima grejanja u zimskim mesecima. 

Strategije za maksimalno smanjenje buke!

Da li znate da pravilnim rasporedom nameštaja, korišćenjem određenih materijala i inteligentnim dizajnom, možete značajno uticati na akustiku prostora?

Započnite razmatranjem rasporeda prostorija. Prostorije u kojima provodite najviše vremena, kao što su spavaće sobe ili radne sobe, trebale bi biti što dalje od izvora galame. 

“Uradi sam” rešenja su vaše kreativne taktike za tišinu u stanu!

Danas, više nego ikada, pristup informacijama i dostupnost različitih materijala omogućavaju entuzijastima „uradi sam“ pristupa da kreiraju efikasna i pristupačna rešenja za različite izazove. Buka ne mora biti izuzetak! Sa malo kreativnosti i posvećenosti, možete stvoriti impresivne zvučne barijere unutar svog doma bez potrebe za skupim intervencijama. Neke od njih opisaćemo u nastavku teksta.

  • Debeli tepisi i podne obloge. Postavljanje debelih tepiha ili podnih obloga može značajno smanjiti buku, posebno buku koraka ili odjeka u većim prostorima.
  • Književne barijere. Velike i pune police sa knjigama ne samo da izgledaju estetski privlačno, već mogu delovati kao efikasne zvučne prepreke, posebno za zidove koji dele prostor sa glasnim susedima.
  • Zavese i draperije. Teške zavese i draperije mogu neutralisati zvučne talase, stvarajući tiši ambijent, posebno ako su prozori glavni izvor buke.
  • Pena za zvučnu izolaciju. Pene, dostupne u različitim debljinama i oblicima, mogu se postaviti na zidove ili plafon. One nisu samo efikasne, već mogu biti i estetski dopadljive kada se integrišu u dizajn prostora.

Kroz ove “uradi sam” metode, možete stvoriti prostor koji odražava vašu ličnost dok ujedno smanjuje nepoželjne zvučne talase iz spoljnog okruženja. Ključ je u kombinovanju funkcionalnosti i kreativnosti, jer jedino tako možete priuštiti sebi mirnu oazu naročito ako živite u stambenoj zgradi sa velikom brojem stanara.