Ako imate karijes, bolove u zubima ili oštećene ili promenjene zube, postoji niz opcija lečenja koje vam mogu pomoći da postignete srećniji i zdrav osmeh.  Zubi se mogu oštetiti fizičkim habanjem ili karijesom, prvenstveno uzrokovanim konzumiranjem slatke hrane i pića. Vrsta tretmana koji vaš stomatolog preporučuje zavisiće od stepena oštećenja vaših zuba i od toga koji su zubi pogođeni. Vaš stomatolog vas može posavetovati koja opcija je  najbolja za vas.  

Zašto da obnovim zube?

Obnavljanje oštećenih zuba može pomoći u zaštiti od daljeg oštećenja i propadanja, čuvajući preostale zdrave delove zuba za budućnost. Popravljanje šupljina, strugotina i pukotina takođe može zaustaviti bol i učiniti jelo i piće ugodnijim. Bez lečenja, karijes ili ispucani zub mogu dovesti do zubobolje , lošeg zadaha, infekcije, pa čak i loma ili gubitka zuba.Ulaganje u vaše oralno zdravlje sada vam može zaista pomoći na duge staze – pitajte svog stomatologa o prednostima plombi , krunica i faseta i shvatite koja opcija je prava za vas.

Furniri

Furniri su kozmetički tretman. Prekrivaju samo prednju površinu zuba i imitiraju veličinu, oblik i boju vaših zuba, stvarajući veoma prirodan izgled. Precizna nijansa porcelana može se odabrati da bi se dala prava boja za poboljšanje jednog promenjenog zuba ili za osvetljavanje prednjih zuba. Furniri nude dugotrajno kozmetičko rešenje. Oni  su efikasan način za popravku okrnjenih, umrljanih ili neusklađenih zuba.  Oni mogu trajati više od 10 godina, ako se o njima pravilno brine. 

  Navlake za zube

Ukoliko su vaši zubi okrnjeni, tamni, slomljeni a želite da izgledaju dobro i da se smejete  bez „ustručavanja“ pravi izbor su navlake za zube. Navučete navlaku za zube i zubi su kao novi. Naslage na zubima, karijes, kamenac – sve je rešeno ovim navlakama za zube. Potopite je  u toplu vodu i nakon toga je čvrsto pritisnite na vaše zube. Ona je jako prijatna i nećete je osetiti u ustima a ono što je super  univerzalnog je dizajna,  bez obzira na veličinu i strukturu zuba. Navlake za zube nakon korišćenja sterilišite i nakon sušenja ona je spremna za novu upotrebu. Na ovaj način osiguraćete savršen osmeh na vašem licu.

Plombe

Plombe  popravljaju šupljine u vašim zubima što može pomoći u zaustavljanju zubobolje i sprečavanju daljeg propadanja. Procedura uključuje uklanjanje karijesnih ili oslabljenih delova vašeg zuba i popunjavanje kaviteta amalgamom (srebrnim materijalom za punjenje) ili kompozitom boje zuba.

Krunica je kapa koja se navlači preko oštećenog zuba, poboljšavajući njegov izgled i čuvajući ga za budućnost. Krunice za zube se izrađuju po meri od metala ili porcelana. Porcelanske krunice mogu odgovarati nijansi vaših postojećih zuba, stvarajući prirodni izgled.

Saveti da vaše zube što duže očuvate zdravim

Ukoliko želite dobre zube, blistavi osmeh i očuvanu gleđ možda vam sledeće preporuke mogu biti pd koristi:

  • Izbegavajte, smanjite i upravljajte unosom slatke ili kisele hrane i pića. Na primer, ako pijete zašećereno piće tokom dana, vaši zubi su duže izloženi šećeru tako da nosite četkicu sa sobom i ako budete u prilici operite zube nakon dužeg konzumiranja navedenog
  • Redovno posećujte svog stomatologa- na pola godine obavezno idite na stomatološki pregled vaših zuba
  • Brinite o higijeni zuba i pre pranja zuba obavezno obavite čišćenje zuba .