Koja izolacija više smanjuje troškove grejanja, koja je jeftinija, a koja dugoročnija-ovo su samo neka od pitanja s kojima se suočavaju svi oni koji se razmišljaju da li kuću da izoluju kamenom vunom ili stiroporom. Pokušaćemo da razrešimo deo dilema.

Izolacija jednom za svagda

Kako se izolacija kuće vrlo retko radi, jako je važno doneti ispravnu odluku, tačnije onu koja će omogućiti što duži životni vek izolacije. Pritom se mora naglasiti da je bez obzira bio to stiropor ili kamena vuna, izolacija kuće bolje rešenje, nego da je uopšte nema. Ukoliko izbegavate izolaciju budite spremni da ćete trošiti i više ogreva i više struje, a dugoročno to će vas koštati dosta više nego sama izolacija. 

Prednosti kamene vune

Osnovna prednost kamene vune u odnosu na stiropor je što ima bolja termoizolaciona svojstva, pa samim tim bolje izoluje objekat. Zahvaljujući boljoj parapropusnosti, zidovi bolje „dišu“. Stiropor, sa druge strane, stvara barijeru i tako zadržava vlagu između zidova i izolacije. To, naravno, nužno ne znači, da će svaka izolacija od stiropora praviti buđ i da ona sa kamenom vunom neće. Svakako da tu ulogu igraju i drugi faktori kao što su keramičke pločice, ali i sistemi ventilacije uz pomoć kojih se vlaga odvodi iz prostorija kao što su kupatilo ili kuhinja. Bez obzira da li će vaš izbor biti stiropor ili kamena vuna, važan je i završni sloj fasade, koji bi trebalo da bude paropropusan. U suprotnom može da dođe do uništavanja fasade. Kako se kamena vuna dobija od prirodnog kamena, u odnosu na stirpor, koji je nus proizvod nafte, tačka topljenja je na dosta višim temperaturama, tako da je manje zapaljiva nego stiropor. Upravo iz tog razloga, stiropor je jedno vreme bio povučen iz upotrebe i bilo je dozvoljeno postavljati ga samo na prizemne objekte. Ipak, više nije tako i stiropor je podjednako zastupljen na tržištu kao kamena vuna. Ipak, kamena vuna neće kao stiropor doprineti širenju požara. Ali tek ako su i ostali materijali, naročito oni koji se koriste za završni sloj fasade negorivi i za to poseduju sertifikat. Dok stiropor odbija zvuk, kamena vuna ga apsorbuje, pa se ona smatra i boljim zvučnim izolatorom. Pogodna je za zaobljene zidove koje stiropor ploče ne mogu da obuhvate. 

Zašto većina ipak bira stiropor

Svakako da je cena jedan od osnovnih razloga popularnosti stiropora. I stiropor je odličan izolator, a kada je reč o objektima velike površine od po nekoliko stotina ili hiljada kvadrata, stiropor je dosta ekonomičnije rešenje. Osim toga, stiropor je laši za rad. Ploče su već iskrojene i zbog toga brže i lakše prekrivaju površine. Dovoljno ih je samo lepiti na zid, bez tiplovanja i pričvršćivanja, kakav je slučaj kod kamene vune. Takođe, kako je ovo popularniji vid izolacije, na tržištu je dosta lakše naći majstore koji rade sa ovim materijalom, nego li sa kamenom vunom. Dokazano je i da stiropor nije štetan po zdravlje, pa zato nema razloga da se izbegava. Kako se topi na 80 stepeni, trebalo bi ga izbegavati na pojedinim mestima i ne izlovati na primer dimanjake s njim. U ostalim slučajevima, stirpor se pokazao kao odličan izolator. I što je važno, dosta ekonomičniji od kamene vune.