Iako kreveti u visini struka donose mnogo praktičnih prednosti, neki ljudi više vole da skoče na visoki krevet, dok drugi vole da se samo sruše na niskom krevetu. Sve u svemu, to je prosto stvar ličnog ukusa, a i jedni i drugi kreveti imaju kako svoje prednosti tako i mane. Pred vama je kratak vodič o svim prednostima i manama jednog i drugog tipa kako biste mogli da odlučite koji najviše odgovara vama.

 

Visoki kreveti

Visoki kreveti su najpogodniji za velike spavaće sobe kao i za nešto tradicionalniji i rustičniji dizajn. Vrlo je važno da soba bude malo veća jer ćete se u njoj osećati skučeno i zarobljeno ukoliko odaberete visoki krevet.
Ovakav krevet nije idealna opcija za manje prostore jer će ih učiniti još manjim, ali i tamnijim i zatvorenijim, što će u mnogome uticati na kvalitet sna i uopšte na vaše raspoloženje. Međutim, postoji način da zaobiđete tu skučenost, a to je da odaberete okvir kreveta bez podnožja kao što je divan. Ukoliko odaberete divan ili otomanski krevet, imajte na umu da će krevet uvek biti visok zbog prostora za odlaganje koji se nalazi ispod baze.

Glavna prednost kojom se visoki kreveti mogu pohvaliti je mobilnost. Ovo je od presudnog značaja za starije osobe ili osobe sa nekom povredom jer mogu nesmetano, bez napora ili straha od dodatne povrede ili pada da sednu i legnu na krevet. I još jednom, da istaknemo:

Prednosti visokih kreveta

●  Tradicionalni stil sa dozom luksuza prošlih vremena

●  Osigurava bezbedno spuštanje i ustajanje iz kreveta

●  Dobro je za ljude koji imaju problem sa kičmom i kostima

Nedostaci visokih kreveta

●  Za neke i suviše staromodni

●  Zbog svojih dimenzija čine da manji prostori izgube još više na prostranosti

 

Niski kreveti

Kao što su visoki kreveti idealni za velike spavaće sobe tako su niski kreveti prava stvar za manje prostore jer zauzimaju manje vertikalnog prostora čineći sobu većom, prostranijom i otvorenijom.

Niski kreveti dobijaju na popularnosti 80-ih godina prošlog veka, kada se pojavio kauč na razvlačenje, što je oduševilo ljude svojom praktičnošću i uštedom prostora. Svoju popularnost nisu izgubili ni danas, u svetu modernog dizajna enterijera niski kreveti su jedni od najzastupljenijih.

Niski kreveti pružaju ogroman spektar mogućnosti kada je u pitanju uređivanje doma jer zauzimaju manje prostora i time ostavljaju prostor za drugi komad nameštaja ili dekorativni ukras. Dolaze u najrazličitijim stilovima, bojama, dezenima i oblicima i zato su uvek, ali i zbog činjenice da zauzimaju manje prostora, izazovni, interesantni i veoma traženi. Najbolji su izbor za moderan i opušten dizajn enterijera poput urbanog skandinavskog i bohemian stila.

Niski kreveti su dobar izbor za mlade ljudi, obavezni su deo studentskih domova i privatnih stanova gde odsedaju studenti, ali vremenom će postati neudobni i nepraktični. Budićete se sa bolovima ili zbog neudobnosti nećete više moći na da spavate kako treba. Takođe, nikako nisu dobri za ljude koji imaju problem sa kičmom ili generalno sa kostima, kao ni za starije osobe, kojima će svake noći biti problem da sednu, a onda ujutru i da ustanu iz kreveta zbog visine. Dakle, da ponovimo:

Prednosti niskog kreveta

●  Moderan stil

●  Štedi na prostoru

Nedostaci

●  Brzo postanu neudobni

●  Nisu pogodni za starije osobe i osobe koje imaju problem sa kostima

●  Nema ugrađenog prostora za skladištenje

Koji god dizajn želite da ispratite i isprobate, ne zaboravite da je u spavaćoj sobi glavni fokus na krevet, a to treba da znači: udobno, kvalitetno, prijatno i prostrano.