Ulazna vrata su glavna tačka u kojoj dočekujete vaše prijatelje, rodbinu i poznanike. Ona mogu ukazati na privlačnost vašeg doma, praktičnost, toplotnu efikasnost, ali i sigurnost. Sa dobrim izborom vrata možete osigurati da vaš ulaz bude zaštićen i ima estetski privlačan izgled. No, kakva vrata odabrati?

Ulazna vrata i materijali – drvo, pvc ili čelik

Postoji mnogo različitih opcija kada je reč o ulaznim vratima i odabiru materijala za njih. Drvo je i dalje veoma popularno jer izgleda luksuzno, a pritom je veoma povoljno. Međutim, ulazna vrata od četinarskog drveta vremenom bivaju sklona ka savijanju i gubljenju prvobitnog izgleda ako nemaju adekvatan zaštitni sloj. Ono što u današnjici nadmašuje drvo jeste pvc materijal koji se uklapa u eksterijer sa svojom lepotom i dobrim performansima. Najčešće se u prodaji mogu naći ulazna pvc vrata bele boje ili ona koja imaju efekat drveta. I to su vrata koja pružaju sasvim solidnu zaštitu od provale. Još naprednija opcija jeste čelik. S obzirom da je čelik izdržljiv materijal takva ulazna vrata se mogu smatrati kao potpuno sigurna. Možda je teško zamisliti da se čelična ulazna vrata mogu uklopiti u tradicionalni ili moderni stil, ali ona svakako predstavljaju visoku eleganciju. Pritom, odlična su barijera za sprečavanje lakog pristupa provalnicima. 

Kako izgledaju sigurnosna vrata od čelika 

Uopšteno govoreći, sigurnosna vrata mogu biti opremljena sa dve ili više brava, raznim blokadama, rezom, špijunkom, video nadzorom i raznim tehnološkim inovacijama, čvrstim okvirom, premazom za zaštitu od korozije i tako dalje. Brave i kvake na sigurnosnim vratima najčešće su udubljene, a šarke zavarene. Zahvaljujući takvom dizajnu sigurnosnih vrata – provale, mehanički udari i ogrebotine  su gotovo nemoguće. Nerđajući čelik je efikasno sredstvo za sve sigurnosne potrebe. Ukoliko vam je stalo do toga da budete zaštićeni od najezde provalnika koji haraju komšilukom, onda trebate ulagati u ovakva vrata. Pogotovo ako u vašem domu posedujete nekakve dragocenosti ili važite za uglednu osobu koja dobro zarađuje. Znajući da ste izvršili dugoročno ulaganje u svoju nekretninu, moćićete da osigurate duševni mir kad god niste kod kuće.

Koje su prednosti sigurnosnih vrata

Ako se i dalje dvoumite da li da ugradite čelična sigurnosna vrata ili pvc koja su takodje dobra opcija, predočoćemo vam neke prednosti. Čelična vrata ispunjavaju sve standarde i obeshrabruju provalnike da uopšte i pokušaju prodredi u dom. Možete li da poverujete da pojedine firme nude garanciju na brave, i to čak do 20 godina? Zvuči zaista neverovatno, ali to vam mnogo može reći o samom standardu. Pored toga, ugradnja sigurnosnih vrata od čelika u velikoj meri dodaće vrednost vašoj nekretnini, pa ukoliko u budućnosti budete planirali svoju kuću da prodate – moćićete to učiniti po mnogo većoj ceni. Treba naglasiti da će sigurnosna vrata dugo godina ostati bez ikakvih oštećenja. Potpuno nepromenjena, antikorozivna i prilagodljivog dizajna. Čak i ukoliko se vaša kuća nalazi u blizini vode, rđa se neće pojavljivati. 

Možete odabrati različite boje, dezene i stilske opcije koje odgovaraju vašim finansijskim mogućnostima. Ipak, sigurnosna vrata nisu jeftinija opcija, ali zato sigurno prižaju kvalitet.