Bilo da planirate da sedite za porodičnim stolom ili jedete grickalice na nekoj kućnoj zabavi, praznici znače hranu. Mnogo hrane. Pravi je izazov tokom prazničnih dana sačuvati se od preterivanja, ali je moguće.

Ne morate da sebi uskraćujete zadovoljstva praznične hrane, jedete samo dosadne namirnice i hranu ili isprobavate torte i kolače sa sporednim osećajem krivice. Umesto toga, usvajanjem nekig drugačijih navika koje se tiču jela i kuvanja, možete preživeti praznike bez da „moram na dijetu“ bude jedna od vaših novogodišnjih odluka.

Ako sami organizujete obroke za goste ili kućnu zabavu, ili prisustvujete nekom takvom dešavanju, isprobajte ove savete kako biste stomak za praznike održali zdravim i pripremili ga za praznično prejedanje.

Sve je u disciplini i pametnom raspoređivanju unetih namirnica, zato ispratite neke od ovih koraka:

Birajte mudro.

Ne jedite sve na gozbama i predivnim prazničnim trpezama. Budite izbirljivi i razumno trošite kalorije na hranu koju volite.

Pokušajte pravilo 10 pre nego što posegnete za novom turom hrane.

Potrebno je nekoliko minuta da signal iz stomaka koji kaže „Sit sam“ dođe do vašeg mozga. Nakon završenog obroka za „prvu pomoć“, napravite pauzu od 10 minuta. Obavite razgovor sa prijateljima. Popijte malo vode. Zatim ponovo testirajte svoj apetit. Možda shvatite da ste siti ili vam je potrebno još samo par zalogaja da se zasitite.

Hrana na stolu

Udaljenost od stola pomaže srcu da ostane zdravo.

Na porodičnom ili prijateljskom okupljanju, nemojte stajati pored stola za hranu. Zbog toga je teže bezumno posegnuti za hranom dok pričate. Ako znate da ste skloni prekomernom prejedanju, uzmite bombonu ili žvakaću gumu kako ne biste stalno posezali za čipsom ili pitama.

Ne izlazite iz kuće sa praznim želucem.

Pre nego što krenete na zabavu, pojedite nešto kako ne biste do tamo stigli gladni. Odlične grickalice koje bi trebalo uvrstiti u ishranu pre žurke kombinuju složene ugljene hidrate sa proteinima i nezasićenim mastima, poput kriški jabuke sa puterom od kikirikija ili kriške ćuretine i sira na pita hlebu od celog zrna.

Tog dana jedite redovno i normalno.

Nemojte jesti manje na dan proslave kako biste kasnije imali „prostora“ da jedete mnogo. Jedite redovne, male obroke tokom dana. Ovo će vas sprečiti da budete previše gladni i prejedate se na događaju.

Popijte koju, ali pametno.

Čaša nekog slatkog alkoholnog likera može vam dodati i 500 kalorija u obrok, dok se vino, pivo i kratka pića kreću  od 150 do 225 kalorija. Ako planirate da pijete alkohol, popijte čašu vode ili kisele između dva pića. Izbegavajte alkohol na prazan stomak. Alkohol povećava apetit i smanjuje vam sposobnost da kontrolišete ono što jedete.

Obujte udobne cipele za ples ili hodanje.

Ples je odličan način da se oslobodite prazničnih kalorija. Ako ste na porodičnom okupljanju, predložite šetnju pre same gozbe ili čak između večere i deserta. Pomozite u kuhinji i nosite sudove do bosch sudomašine, tako ćete pomoći domaćinima, a i sebi.

Napravite mesta za povrće.

Na obrocima i zabavama nemojte zanemariti voće i povrće. Zamenite grickalice ili još bolje priloge ili glavna jela povrćem, osim ako nisu prekrivena kremastim sosovima ili kačkavaljem kakve obično sadrži ketering. Napunite svoj tanjir povrćem, voćem, zelenim salatama i nemasnim mesom. Ako vidite ukusan prilog sa visokim sadržajem kalorija, probajte ga. Možete se vratiti po još kasnije, ako ste i dalje gladni. Velike su šanse da, nakon što se zasitite svom tom zdravom hranom, nećete biti previše gladni. Moći ćete lakše da se oduprete tepsiji sa pitom i kajmakom koji su u početku izgledali tako dobro.

Budite pametni na švedskom stolu.

Ako je posluženje ovako servirano, obiđite bar jednom oko stola za hranu pre nego što stavite bilo šta na tanjir. Kada dobro proverite sve opcije i ponudu namirnica, možda ćete biti manje skloni da gomilate one kalorične jednu za drugom.

Koristite mali tanjir.

Istraživanja pokazuju da imamo tendenciju da napunimo svoj tanjire, bez obzira koje je veličine. Zato izaberite mali tanjir i nećete moći da natrpate toliko hrane na njega.

Ako ste vi ti koji ugošćavate za praznike onda kuvajte iz srca.

Da biste porodici i prijateljima pokazali da vam je zaista stalo do njih, budite kreativni sa receptima koji koriste manje masti, kajmaka, ulja, povrća i drugih sastojaka bogatih zasićenim mastima. Pripremite ćuretinu ili ribu umesto crvenog mesa. Kada jedete, jedite pažljivo. Uživajte u svakom zalogaju. Spustite viljušku između zalogaja. Fokusirajte se na ukus i uživajte u onome što jedete.

Obratite pažnju na ono što je zaista važno.

Iako je hrana sastavni deo praznika, fokus stavite na porodicu i prijatelje, smeh i veselje. Ako su ravnoteža i umerenost vaši uobičajeni vodiči kroz život, onda je u redu  da se s vremena na vreme prepustite ili prejedate.