Iako se podrazumeva da je kreativnost ono što učestvuje u uređenju celokupnog eneterijera svakog doma, ipak je dečija soba ta u kojoj mašta i i inovativnost mogu doći do najvećeg izražaja, posebno ako se udruže umovi odraslih i najmlađih članova porodice.

U nastavku teksta saznajte kako da uredite kutak za decu tako da bude udoban, praktičan i zabavan, kako bi mališani u njemu provodili kvalitetno i sadržajno vreme.

#1 Birajte kvalitetne podne obloge

U jednu od omiljenih dečjih aktivnosti svakako spada i igranje na podu sobe. To je razlog zašto treba birati izdržljive i po dečije zdravlje bezbedne materijale. Jedna od najboljih opcija za sobu vašeg mališana jeste laminat.

Kako bi što duže zadržao svoj prvobitni izgled, treba birati laminat sa visokim stepenom otpornosti na habanje i ogrebotine, a kako bi bio bezbedan, treba birati one sa oznakom E1 HDF, koja ukazuje na to da laminat sadrži optimalnu količinu formaldehida i ne ugrožava ljudsko zdravlje.

Ukoliko birate laminat kao podnu oblogu za dečiju sobu, u ovoj firmi naći ćete veliki izbor različitih tekstura koje će vas oduševiti i biti odlično rešenje za lep i prijatan dečiji kutak.

#2 Dečiji krevet – udobnost treba da bude na prvom mestu

U zavisnosti od uzrasta deteta, treba se pozabaviti odabirom adekvatnog ležaja i dušeka, koji je izuzetno važan za kvalitet sna i odmora. Ukoliko je krevet pored udobnosti još i zanimljivog dizajna, nema sumnje da će ga deca obožavati.

Deca se igraju na krevetu jastucima

U prodaji postoji veliki izbor dečijih kreveta, sa zanimljivim ogradicama, baldahinima za decu, motivima iz crtaća ili nekim drugim zanimljivim elementima, koje možete odlično uklopiti uz podne obloge, a ukoliko imate neku posebnu zamisao koju biste hteli da ostvarite, možete angažovati stolarsku radnju koja će vam u tome pomoći.

Ako imate više dece, idealno rešenje i u praktičnom i u estetskom smislu mogu biti kreveti na sprat, koje posebno zanimljivim mogu činiti neobične merdevine, ili sve popularnije stepenice, ispod kojih se nalaze fioke pogodne za odlaganje igračaka, posteljine i tako dalje.

#3 Za decu školskog uzrasta potrebnan je kutak za rad

Poželjno je da radni deo sobe za decu bude na izvoru svetlosti, ali to ne znači tik ispod prozora, jer direktna svetlost može stvarati nelagodu. Bolje rešenje je da radni sto i stolica budu levo ili desno od prozora, a da je u blizini stola stona lampa koja će poslužiti onda kada dnevna svetlost nije dovoljno jaka.

Takođe je poželjno da se u radnom kutku nalaze i police i fioke u koje će dete odlagati knjige, a koje će i visinom biti prilagodljive njegovom uzrastu. Pored toga što su korisne, police imaju odličan potencijal i kao dekoracija za dečiju sobu, pa ne treba propustiti priliku da se i njima oplemeni unutrašnjost kutka za decu. 

Jedna od ideja mogu biti i police u vidu slova dečijeg imena, a takođe police možete napraviti sami ili uz pomoć svog deteta, obojiti ih u neke zanimljive boje i učiniti naročito zanimljivim delom enterijera.

#4 Iskoristite prostor na zidu za praktična i estetski zanimljiva rešenja

Postoji pregršt načina da ulepšate zidove dečije sobe. Možete se odlučiti za tapete neobičnog dezena, koje će se dopasti vašem mališanu, a ujedno uklopiti i u ostatak ambijenta. Izbor tapeta za dečije sobe zaista je veliki – od onih sa mitivima životinja i prirode, pa sve do tapeta u vidu geografskih karti, te sigurno možete izabrati one koje su u skladu sa uzrastom i senzubilitetom vašeg deteta.

Zidovi dečije sobe su odlično mesto za izložbu radova vašeg mališana, ukoliko se bavi crtanjem i želi da prikaže svoje crteže svakome ko uđe u njegov kutak. Možete ih uramiti ili zalepiti na čvrstu podlogu pa okačiti na zid sobe, a ukoliko vam se to čini previše ozbiljnim, zakačite radove za kanap uz pomoć dekorativnih štipaljki i dobijte izgled pravog malog dečjeg ateljea.

Ukoliko je vaše dete ljubitelj ljuljaške, plafon sobe može vam poslužiti da je dobije upravo u svojoj sobi. Možete kupiti gotov model ljuljaške, koji se može naći u mnogim prodavnicama nameštaja ili napraviti kod kuće po sopstvenoj zamisli.

Deca obično vole da crtaju čak i po samom zidu, zato njihovu kreativnost možete usmeriti ka tome da zajedno oslikate zid ili da uz pomoć crne farbe za zid napravite prostor za školsku tablu, koja će biti i zanimljivo estetsko rešenje, a ujedno i prostor za dečiju zabavu.

Kao roditelj vodite se praktičnošću koliko i estetikom, razmišljajte o tome da će dete tu provoditi veliki deo dana i da prostor treba da bude prilagođen njegovim potrebama i nema sumnje da ćete napraviti pravu malu oazu za zabavu i bezbrižno detinjstvo!