Godinama unazad, veliki modni brendovi i kreatori diktiraju način na koji vidimo i doživljavamo modu. Velike modne kolekcije do današnjeg dana inspirišu savremene brendove, ugledaju se na nihove krojeve i materijale. Znate li onda od koga je sve počelo?

1. Marella i njena nosiva umetnička forma

Od kako se moda i umetničko posmatranje odeće uselilo među široke narodne mase, postalo je potrebno kreirati i komade koji su nosivi, ali jednako dobro prenose duh brenda i umetničku viziju kreatora.

Neki od prvih koji su taj put utabali za nove generacije jesu Max Mara i nekoliko savezničkih brendova koji su svojim kolekcijama pokazali “kako se radi”.

Marella kolekcija, na primer, kao jedna od prvih insistirala je na ležernosti ali kvalitetu materijala, čime i danas privalači interesovanje mnogih trendseterki i žena koje od svoje garderobe žele nosivost, udobnost ali nesumnjivu prepoznatljivost i unikatnost.

Marellinu smelost pratile su i druge kuće kao što su Pinko, Kenzo, Mark Džejkobs i drugi – svi jednako prepoznatljivi po avangardnom pogledu na modnu industriju

2. Max Mara i “Weekend” kolekcija

Milanska nedelja mode uvek donosi izobilje novih kolekcija koje prve najave trendove predstojećih sezona, bilo da su prolećne, letnje ili zimske! Jedna od modnih kuća zaduženih za otvaranje takvih sezona na modnoj pisti jeste i neprikosnovena Max Mara sa svojim brojnim kolekcijama, ali i onom bez koje nijedno predstavljanje ovog italijanskog brenda ne može proći – bez Weekend kolekcije!

Weekend kolekcija prepoznatljiva je po slojevitosti, ravnim krojevima, naglašenoj ustručenosti i jednobojnim stajlinzima. Kada govorimo o modnim dodacima, Weekend kolekciju prepoznaćete po Max Mara kravatama, kapama i velikim, okruglim naočarima za sunce.

3. Iv Sen Loran i “Ready to wear” kolekcija

YSL je poznat kao kreator koji je prvi počeo da redizajnira mušku odeću u ultrasenzualne i smele komade prijemčive ženskom stilu i odevanju! On je prvi u istoriji mode savremenog sveta izneo novu viziju žene – kao savremene heroine u moćnom odelu.

Iv Sen Loran je i tvorac muškog smokinga – elegantnog odevnog komada na kojem su mnogi začeli svoju modnu istoriju i univerzalnog odela koji prvi pada na pamet kada nam je potrebna elegantna toaleta za otmeni događaj.

4. Valentino i “Red” revolucija

Valentinova kolekcija pod nazivom “Red” nastojala je da spoji high i low street  stil, odnosno da spoji činioce visoke mode sa krojevima pogodnim za svakodnevno nošenje. Tako je Red kolekcija postala sinonim za inovativan i jedinstven način odevanja, sa najrazličitijim odevnim komadima namenjenim ženama koje su spontane, multikulturalne i originalne!

Sama reč ‘Red’ označava “Romantic Eccentric Dress”, skrojena baš u duhu velikog Valentino imena brenda! Opuštena elegancija prožeta ženstvenošću i šarmom poznata je pre svega po “party” komadima i haljinma ukrašenim raskošnim tilom, čipkom i sjajnim detaljima.

5. Kristijan Dior i  “New look”

Kristijan Dior je najstariji brend na našoj listi kreatora koji su svojim kolekcijama obeležili savremenu modu. Ostao je upamćen po karakterističnoj silueti “New look” kolekcije, prepoznatljivoj po karakterističnim krojevima odela i haljina, obožavanih kao revolucionarni modni pokret tokom Drugog svetskog rata.

Dramatične konture na odelima, plaštevi nalik na balske haljine i dvorske toalete, šik i luksuzan prêt-a-porter nakit postao je simbol koji ostavlja bez daha i obezbeđuje dugovečnost imena Kristijan Dior.

6. Ralf Loren i nastanak “Polo” linije

Umeće i standard u modnom poslovanju postavio je niko drugi do Ralf Loren, čovek koji je svojim kolekcijama zadužio čitavu industriju. Njegovih ruku delo je i planetarno voljena “Polo” majica, sa karakterističnim logom. Uniformisana Polo “linija za žene, a po meri muškarca”, ukrojena sa kragnicom i kratkim rukavima, postala je znak po kojem se prepoznaje nečija imućnost.

Moda košulja cipele

7. Divlja priroda na platnu i Versaće

Tečna mistika boja i privlačnost svile na koju su sve divlje boje prenete, lansirala je brend Versaće u prve redove svih modnih događanja. Njegov tvorac, Đani versaće, a onda i njegova sestra, naslednica Donatela – inspirisali su svojim radom mnoge svoje kolege, postavljajući lestvicu modnih visina visoko i teško za dostizanje.

Određene kolekcije modnih brendova upravo su “krivci” za dobru prihvaćenost tih brendova, odnosno za mogućnost da se odevni komadi mogu nositi i van piste – odnosno da umetnička crta nije glavni činilac njihovog nastanka.

Začudo ili ne, te iste kolekcije postale su uzor i drugim modnim kućama da krenu istim stopama i da svoje modno viđenje umetnosti prilagode kupcima. Međutim, ovo su bili začetnici ovog “pokreta” – kupovinom nekih komada razumećete i zašto!