Iako smo navikli da letnja sezona sa sobom nosi rasterećenije i lagano odevanje, ove godine jedan aksesoar će biti neophodan gdegod da idemo. Globalna pandemija korona virusa nametnula nam je neizbežni trend u vidu zaštittne maske za lice. Ovaj preventivni aksesoar služi za smanjenje širenja epidemije, i čuva bezbednima ljude u našem okruženju a nama lično umanjuje mogućnost zaraze ali i sprečava da nehotično dodirujemo lice, čime se zaraza najlakše prenosi.

Po svim prognozama, do kraja ove godine nećemo biti kompletno bezbedni od virusa i zato je važno raditi sve što je u našoj moći da se širenje zaraze smanji. Iako neophodnost može da zvuči zamorno, maska je veoma dobar modni adut za one koji znaju da iz svakog komada izvuku maksimum. Otkrivamo zašto je maska must have detalj ovog leta i kako da je kombinujete sa odećom.

Poznate ličnosti

Kim Kardašijan, uvek spremna da isprati tendencije tržišta lansirala je liniju maski za lice – i rasprodala je za samo jedan dan. Brojne modne kuće nisu zaostajale u ovom potezu, pa se tako dizajnerske maske za lice prodaju i po basnoslovnim sumama od 450 dolara po maski – i to dobro prodaju. Influenseri na društvenim mrežama takođe slede trend nošenja maski, a prvi zaslužni za popularizaciju trenda svakako su politički predstavnici raznih zemalja koji su bili u fokusu tokom širenja pandemije.

Tako je predsednica Slovačke Zuzana Čaputova na jedan diplomatski sastanak otišla u burgundi autfitu noseći masku iste boje, čime je značajno podigla kriterijume pri kombinovanju maske sa odevnom kombinacijom.

Maska u svakodnevnim aktivnostima

Nisu samo poznate ličnosti svaki dan izložene međuljudskim interakcijama. Sa povratkom u normalni život i u kancelarije, i od svih nas očekuje se da dane provodimo pod maskom. Najbolji način da se sa ovim “moranjem” nosimo jeste da odaberemo baš onu masku koja savršeno komplementira sa našim modnim stilom.

U ovome se možemo ugledati na poznate i slavne i razne ikone stila koje su već prigrlile trend nošenja maske ili možemo svakodnevno osmišljavati nove kombinacije. Za poslovni stil, najbolje rešenje su minimalističke varijante maski, dok za ulični stil možemo pustiti mašti na volju i nabaviti zaštitne maske sa različitim dezenima.

Maska na plaži?

Kako dolazi leto, mnogi od nas se pitaju hoće li biti u prilici da ove godine odu na more. Čak i ukoliko se to ne desi, izvesno je da ćemo vreme provoditi na lokalnim letovalištima, rekama, jezerima i banjama i takvim situacijama potrebno je pristupiti jednako kao i svakom drugom izlasku iz kuće i zaštititi se. Trendi kombinacije su vrlo jednostavne, uz jednobojne kupaće kostime nosite maske sa printovima, uz kupaće kostime u dezenima odaberite jednostavniju masku.

Kako ukombinovati masku sa autfitom

Maska može da u potpunosti prati boje naše odevne kombinacije, ali može i da pravi zanimljivi preokret ukoliko se oslučimo za drugačiju boju. Ona može biti centralni komad našeg autfita ako se odlučimo za onu koja ima inetresantan dezen, materijal ili print. Zbog toga maske birajte kao što borate i odeću  – promislite kako se uklapaju sa vašim stilom ali i odevnim kombinacijama koje imate u svom ormaru.

Interesantni printovi su posebno upotrebljivi ukoliko biramo masku za žurku ili festival, a dobra stvar je što nas ona štiti i od prašine i zagađenja vazduha. Uticaj mode na dizajn maski sve je veći, a i maske su počele da diktiraju ostale trendove pa je tako sve izvesnije da jednokratne apotekarske maske odlaze u zaborav i zamenjuju ih one višekratne koje postaju sastavni deo našeg garderobera.

Bilo da je naš stil minimalistički ili da pratimo svaki novi trend koji nam se servira, maska je nezaobilazna ove godine. Ako već moramo da je nosimo – iz zdravstvenih razloga – zašto od nošenja maske ne napraviti umetnost i dozvoliti joj da na neki način doprinese našem jedinstvenom stilu?