Proleće i leto omiljeni su period godine kada parovi odlučuju da se jedno drugom zakunu na večnu ljubav. Priroda počinje da se budi, sve procveta, a lepo vreme garantuje vam predivan dan koji ćete pamtiti za ceo svoj život. Ipak, ovako jedna velika manifestacija sa sobom nosi veliku odgovornost, kao i perfektnu organizaciju, ne bi li sve proteklo u najboljem mogućem redu.

Budući mladenci uglavnom nisu ni svesni obaveza koje ih očekuju, te ukoliko nisu angažovali stručnjake za organizaciju svadbe, verovatno će osetiti veliku količinu stresa. Od anksioznosti i pritiska može se desiti da se neke važne detalje zanemarite, te smo za mladence pripremili spisak najvažnijih stvari i obaveza koje su potrebne za organizaciju svake svadbe.

Odaberite i rezervišite salu za svadbu

Prva stavka koju trebate da obavite jeste rezervacija sale za svadbu. Kako su restorani u ovom periodu prebukirani i imaju baš dosta posla, biće veoma zahtevno pronaći ono što se vama dopada u terminima koji vam odgovaraju. Obavezno pogledajte nekoliko mesta pre nego što donesete svoju konačnu odluku. U obzir uzmite koliko restorani imaju iskustva u organizovanju takvih vrsta proslava. Fokusirajte se na one sa dugogodišnjim iskustvom i dobrim recenzijama ili preporukama.

Zakažite venčanje

U trenutku kada budete znali definitivan datum svadbe, onda se možete posvetiti organizaciji samog venčanja. Bez obzira da li ćete svoje sudbonosno “da” izgovoriti u opštini ili ćete angažovati matičara da vas venča u sali, neophodno je da to na vreme zakažete. Dobro se raspitajte šta vam je tom prilikom potrebno od papirologije, te urednu dokumentaciju ponesite sa sobom. Imajte u vidu da se ova usluga naplaćuje, te budite spremni na taj trošak.

Pošaljite pozivnice

Kada ste odredili kada i gde će se održati čin venčanja i njegova proslava, možete se posvetiti obaveštavanjem prijatelja i rodbine. Neophodno je da napravite spisak zvanica, po kom ćete znati koliko pozivnica vam je potrebno. Danas postoji zaista veliki izbor, te se potrudite da pozivnice budu originalne i maštovite. Vodite računa da ih dostavite baš svakom gostu i to u dogledno vreme. Spisak zvanica sačuvajte, jer će vam on biti potreban još mnogo puta, recimo, za organizaciju mesta sedenja.

Odelo, venčanica i burme

Na vreme mislite i na kupovinu garderobe za svadbu, jer ćete verovatno morati da prođete brojne izmene do finalne verzije. Muškarcima je ovaj korak najlakši i verovatno će odabrati prvo odelo u kom se budu osećali prijatno, dok će žene dugo tragati za svojom savršenom venčanicom. Takođe, važna stavka su i burme, pa odvojite jedan dan samo za ovaj zadatak.

Odaberite bend

Svakako, nema uspešne svadbe bez dobre muzike, te se dobro raspitajte koji bendovi su dostupni na dan vašeg venčanja. Najbolje je da odaberete neki od bendova koje ste već slušali i čijim performansom ste bili zadovoljni. Kontaktirajte članove benda i sa njima dogovorite sve detalje, kao što je cena, muzički izbor, stav prema naručivanju pesama, itd.

Kontaktirajte fotografa

Ako želite da sa svadbe imate lepe uspomene, u tome vam dosta može pomoći profesionalni fotograf. Izaberite onog čiji vam se portfolio bude najviše dopao i sa njim dogovorite kakav tip fotografija želite sa svoje svadbe. Insistirajte da to bude profesionalac koji se dobro razume u svoj posao, jer je važno da upravo on ovekoveči važne trenutke koji se neće ponoviti i koje ćete želeti da   pamtite zauvek.