Prednosti prirodnih materijala su brojne, a njihova korist se najpre može videti i osetiti kada je u našem neposrednom okruženju. Tako sve prednosti ovakvih komada možete iskusiti preko garderobe i tkanina u svom domu. 

Ukoliko niste sigurni šta da očekujete od odeće izrađene od prirodnih vlakana – posvetite minut tekstu pred vama!

1. Lakoća održavanja

Mislite da je vuna teška za održavanje? Ili se možda plašite da će se vaša pamučna majica neće lepo oprati u “hladnijoj” vodi? Tu smo da vas razuverimo! 

Moderan ženski veš i muške bokserice se lakše peru i održavaju svežim zbog mogućnosti da se otkuvavanja – što ćete sa vešom od veštačkih materijala morati da zaboravite, a ukoliko to, pak, postane slučaj – u velikoj ste opasnosti od infekcija.

Vuneni džemper je lakše održavati nego onaj od poliestera, prvensteveno jer je sa njega lakše sprati bakterije i održati ga svežim. Poliester se zaista može razvući u mašini, a čak i njega morate prati u hladnijoj vodi, da se ne bi skupio.

Treba imati na umu da kupovina majice, pantalona, haljine ili jakne nije porediva sa odabirom tepiha – koji ćete zaista teže oprati nego neku prostirku od materijala koji nisu potekli u prirodi.

Pamučna pidžama

2. Isplativost “na duže staze”

Prirodni materijali su vrlo izdržljivi, sto dokazuje i odeća koju mnogi posedujemo kao deo porodičnog nasleđa. Svi imamo maminu ili bakinu haljinu ili suknju, čijem se visokom kvalitetu divimo i koji će se verovatno održati u odličnom stanju jos dugo. 

Odeća od prirodnih materijala je odličan izbor zbog svojih osobina kao što je povećavanje elastičnosti a zadržavanje finog dodira.

Činjenicom da je gareroba izrađena od prirodnih materijala dugovečna, umnogome utiče na štednju i stanje vašeg budžeta. Odabirom ovakvih komada nećete morati svakog drugog meseca da kupujete novu jaknu, čizme ili jaknu!

3. Prijatan osećaj na koži i predupređivanje iritacija

Stanje na koži i osećaj koji imamo kada nosimo neki komad garderobe od presudnog su značaja za to hoćemo li neku majicu ili veš ponovo obući. Niko ne voli da se češe non stop, da mu materijal izaziva osipe, iritacije i crvenila ili da se počne neprijatno osećati usled znojenja.

Sve ove, neprijatne, situacije sastavni su deo svakodnevice kada nosimo odeću izrađenu od veštačkih materijala, pre svega komada od sintetike, koja je i najčešća u upotrebi.

4. Toplota ali i prozračnost

Kada smo već kod znojenja i neprijatnog osećaja na koži, vredno je pomenuti zašto odeća od prirodnih materijala predsatavlja pravi izbor u odevanju. 

Naime, vlakna prirodnih materiala postavljena su “naporedo”, nisu slepljena već su isprepletana tako da istovremeno propuštaju vazduh ali i održavaju prekriveni deo tela optimalno toplim, odnosno hladnim.

Prozračnost prirodnih materijala obezebeđuje i to da se znoj ne zadržava na koži i preko trenja sa odećom izaziva alergijske reakcije, već ga ona upija i ostavlja kožu svežom i suvom.

Ova karakteristika odeće od prirodnih materijala naročito je bitna kada kupujemo odeću za svoju decu, i komade koji su u direktnom kontaktu sa kožom, poput pidžama ili majice i veša.

Takođe, iako prirodne niti propuštaju vazduh i praktično “luftiraju” kožu, one su optimalno blisko postavljene tako da previše vazduha ne prolazi do kože i stvara osećaj hladnoće. Ovo ćete lako proveriti nošenjem džempera ili haljine od prirodne vune. Biće vam toplo, ali ćete se slabije znojiti i neće vas ništa “peckati”.

5. Lako kombinovanje sa drugim materijalima

Odeća od prirodnih materijala je i veoma popularna jer se lakše kombinuje sa drugim materijalima (makar i veštačkim), često dolazi u nežnim bojama koje su lako uklopive i daje prednost slojevitosti.

Ipak, neki od omiljenih načina na se ovakva platna i garderoba ukrasi i obogati jeste kombinovanje sa viskozom, elastinom i liocelom – vlaknima dobijenim iz celuloze i drvne pulpe.

Da li vam se dopala priča o prednostima prirodnih materijala? Učinite sebi uslugu i sledeći put kada krenete u šoping, obratite pažnju na sastav vaše majice ili jakne – vaša koža će vam biti zahvalna!