Najobičniji način uređenja kupatila je do pre koju deceniju obilato korišćen u stanovima i kućama. A to je uglavnom podrazumevali da i WC šolja i lavabo i svi ostali sanitarni elementi budu bele boje, kao i pločice.

Onda je došlo do određenih promena u uređenju tog dela prostora, tako da su se počele najpre koristiti pločice u različitim bojama. Da budemo precizni, prvo se krenulo sa korišćenjem bordura, odnosno umetanja užih redova pločica u nekim drugim bojama, kako bi kupatilo delovalo interesantnije.

Ipak, najnoviji trendovi u uređenju kupatila često znaju da iznenade, pa nije ništa neobično da se može videti crni lavabo, ali i crne WC šolje, što se smatra odrazom elegancije, otmenosti i na kraju krajeva i smelosti.

Crni lavabo za i protiv

I dok sanitarni elementi u crnoj boji zaista deluju fascinantno, ne treba zaboraviti da postoji imena koja nije zanemarljiva. Naime, zbog prisustva kamenca u vodi, sanitarni elementi u tamnim bojama mogu da budu vrlo nezgodni za održavanje.

U ponudi se uglavnom nalazi crni lavabo u dve varijante i to sjajna i mat opcija, a njihovi oblici su takođe vrlo interesantni.

Ipak, ukoliko se crni lavabo i crne WC šolje ugrađuju u kupatilo u nekom ugostiteljskom objektu, mora se imati na umu ranije pomenuta mana koja je vezana primarno za njihovo održavanje.

Crna WC šolja – za i protiv

Možda će delovati neverovatno i gotovo nezamislivo da postoje čak i WC šolje u crnoj boji, ali dizajn napreduje i donosi stalno neke novitete.

Koliko god da možda nije zgodna za održavanje, zbog činjenice da voda ima kamenca, što ostavlja bele fleke na sanitarnim elementima tamne boje, takva WC šolja pleni elegancijom i otmenošću.

Vizuelno deluje fascinantno kupatilo u kome se nalaze sanitarni elementi u crnoj boji, posebno ako se pažljivo odaberu i baterija i pločice.

Mada se održavanje sanitarnih elemenata u crnoj boji često navodi kao jedna od osnovnih mana, ukoliko odaberete one koji su izrađeni od takvih materijala da neće zadržavati kapljice vode, onda crne WC šolje i crni lavaboi neće da vam zadaju nikakve muke, dok će u isto vreme omogućiti korisnicima konkretnog prostora da budu ponosni na sofisticirano uređeno kupatilo. Na tržištu na svu sreću postoje sanitarni elementi u crnoj boji koji su tako izrađeni da imaju poseban, takozvani nano premaz, što svakako utiče na to da na njima ne može doći do zadržavanja kapljica vode, pa samim tim neće ostavljati ni trag koji inače ostaje zbog prisustva kamenca u vodi, što znači da će biti vrlo jednostavni za održavanje.

Valjalo bi da svako ko se odluči za ovaj smeli i elegantni stil uređenja kupatila obrati pažnju i na pločice. Najbolja kombinacija jesu bele pločice i crna WC šolja, odnosno crni lavabo, uz pažljivo odabranu bateriju. Može da bude zanimljivo i ako se koriste pločice u crnoj boji, ali bi u tom slučaju fugne morale biti bele, da prostor ne bi delovao zagušeno.

Isto tako može da bude dobra kombinacija i kupatilskog nameštaja od drveta sa sanitarijama u crnoj boji, s tim što su u tom slučaju mnogo efektnije i pločice u crnoj boji.