Došlo je vreme da renovirate kupatilo, želja i novac su tu, ali ideja manjka. To je veoma čest slučaj, pogotovu ukoliko niste dugo radili ovaj posao, a imate manje kupatilo koje zahteva mnogo planiranja. Uređenje malog kupatila ideje su jako tražene na internetu, jer u malom prostoru treba spakovati sve što je potrebno porodici.

U Srbiji godinama vlada trend kupovine manjih stanova koji imaju i mala kupatila. Sve veće cene nekretnina na tržištu razlog su zašto je ova tema sve traženija. Zato smo rešili da vam koliko god možemo olakšamo proces opremanja. Razgovarali smo sa stručnjacima iz ove branše, a u nastavku teksta saznajte njihove savete i ideje.

Kako opremiti malo kupatilo?

Odgovor na pitanje kako opremiti malo kupatilo nije uopšte jednostavan, svako kupatilo je jedinstveno. Pre svega, trebate odlučiti koje sve uređaje želite da se nalaze u kupatilu. 

Razmotrite sve moguće opcije, proverite da li recimo mašinu za veš možete postaviti u kuhinji. Ukoliko želite novu veš mašinu, ali i mašinu za sušenje veša, dobra opcija je kupovina kombinovane mašine. Ako kombinovana mašina nije opcija, možete napraviti okvire i postaviti mašine jednu iznad druge.

Svakako trebate ukloniti sav višak koji će nepotrebno popunjavati prostor koji vam je dragocen. Svaki element u kupatilu morate dobro isplanirati kako bi imali dovoljno slobodnog prostora.

Pločice za mala kupatila – Koju boju izabrati?

Kompletno renoviranje kupatila počinje od postavljanja pločica, zato ćemo i mi ovaj tekst započeti savetima i idejama vezanim za pločice za mala kupatila.

Pločice imaju važnu ulogu pri uređenju malog kupatila, jer zauzimaju najveću površinu. Postoje neki trikovi pomoću kojih možete postići efekat svetlijeg i prostranijeg kupatila. Nećemo ih čuvati za sebe, želimo da ih podelimo sa vama.

Izbor dimenzija pločica može biti važan. Stručnjaci savetuju da podne pločice kupujete u većim formatima, a zidne pločice manjih dimenzija

Takođe, savetujemo vam da pri kupovini pločica uvek birate svetlije nijanse koje će prostoru dati svežinu, svetlost i vizualno uvećati prostor, koliko god on bio mali. 

Tuš kabina ili kada za malo kupatilo?

S obzirom da je zadatak da svaki element u kupatilu ispuni naše zahteve, a pritom zauzme što manje prostora, svakako da je tuš kabina bolje rešenje. 

Verujemo da mnogi žele prostranu kadu, po mogućstvu hidromasažnu, i da u svom kupatilu naprave mini spa centar u kome će uživati nakon napornog dana. Ali, realnost je drugačija u većini slučajeva. Male kade nisu baš praktične, tako da je savet stručnjaka da se u ovom slučaju držite tuš kabina.

Danas na tržištu postoji ogroman broj različitih oblika i vrsta tuš kabina, pa izbor neće biti lak. U poslednje vreme sve popularniji su tuš paravani i tuš stene, pogotovu kod opremanja malog kupatila. Zauzimaju malo mesta, a ukoliko izaberete prozirno staklo vaše kupatilo će vizualno izgledati prostranije. To je jedan od trikova koji koriste svi iskusni dizajneri i arhitekte.

Koji tip wc šolje izabrati za uređenje malog kupatila?

Renoviranje kupatila nije proces koji se tako često ponavlja, zato je savet da kada rešite da kupite nove elemente, to budu moderniji modeli. Klasične wc šolje sa vodokotlićem su danas prevaziđene, a ujedno zauzimaju i najviše mesta.

Stručnjaci su saglasni da je najbolji izbor kupovina konzolnih wc šolja ili monoblokova, u zavisnosti od mogućnosti.

Konzolne wc šolje su najmodernije, zauzimaju najmanje mesta i vizualno izgledaju najlepše. Veći deo se ne vidi, jer se nalazi u zidu, tako da je samo šolja vidljiva. Ukoliko nemate mogućnosti, dobar izbor mogu biti i monoblok šolje. Celokupan komplet monobloka sastoji se od wc šolje, vodokotlića i wc daske koja prati oblik šolje.

Izbor kupatilskog nameštaja za mala kupatila

Nakon što ste popunili kupatilo osnovnim elementima kao što su tuš kabina, wc šolja i bela tehnika sledi kupovina kupatilskog nameštaja koji će popuniti ostatak slobodnog prostora. Zbog manjka prostora, najbolje je iskoristiti deo iznad i ispod lavaboa postavljanjem gornjih, donjih ormarića i vertikala za skladištenje svakodnevih sitnica.

Kada govorimo o gornjim ormarićima, u vašem slučaju najbolja opcija je ogledalo sa ormarićem. Pre svega, veliko ogledalo dodatno će vizualno uvećati prostoriju, a ujedno dobijate ogledalo u kom se nalaze police za odlaganje.

Pri izboru donjih ormarića idealna bi bila kombinacija samostojećeg ormarića sa ugrađenim lavaboom. Ukoliko ste izabrali konzolnu wc šolju, savetujemo da izaberete i konzolni donji ormarić koji nema nožice već se pričvršćuje za zid.

Ako imate još prostora i potrebu za dodatnim policama za skladištenje, tu si različite vrste vertikala, odnosno ormarića koji su uski a visoki. Obično su kombinacija polica i fioka, a postoje modeli sa ugrađenim korpama za veš.

Gde kupiti elemente za opremanje malog kupatila?

Kao što smo spomenuli na početku, instrukcije pri pisanju teksta dobili smo od stručnjaka koji su dugo u ovom poslu. Neke najosnovnije savete i ideje za opremanje malog kupatila izneli smo u ovom tekstu, ali ako su vam potrebnije konkretne ideje i saveti za vaše kupatilo, moraćete direktno da ih kontaktirate.

Posetite sajt AMB keramika na kome možete pronaći sve što vam je potrebno za uređenje kupatila, a ujedno zatražiti konkretan savet i ideje. Sigurni smo da će izaći u susret svakom vašem zahtevu.