Pakovanje za duži put automobilom, pogotovo ako je predviđeno da u automobilu bude više putnika, može da predstavlja veliki problem zbog količine prtljaga koji treba da se spakuje u gepek. Oni koji često putuju znaju da je najlakše sav višak prtljaga spakovati u krovni kofer, kako putnici ne bi morali da drže stvari u toku same vožnje.

Za sve one koji nemaju, a žele da kupe krovni kofer cena često predstavlja prepreku, jer ne znaju koliko bi novca trebalo da odvoje. Osim toga, vlasnici automobila su zbunjeni zbog oprečnih informacija o potrošnji goriva prilikom vožnje jer se sa više strana može čuti da je, kada je montiran krovni kofer cena putovanja daleko veća od uobičajene, što posebno sada ne čudi, obzirom na to da se cena goriva povećava svake nedelje.

Potrošnja sa koferom je veća samo 10 do 25 odsto

Već je pomenuto da je ono što najviše brine vlasnike automobila to da je, kada je montiran krovni kofer cena putovanja mnogo veća, što zapravo nije tačno. Kapacitet skoro svih kofera je od 50 do 75 kilograma. Osim toga treba u obzir uzeti i težinu samog kofera i krovnih nosača. Kada se saberu težina prtljaga, kofera i nosača to odprilike izgleda kao da se vozi još jedna odrasla osoba u automobilu.

Prema procenama nekih stručnjaka, potrošnja goriva se sa punim koferom povećava od 10 do 25 odsto, a to već i zavisi i od stila vožnje i od terena (ako idete na planinu logično je da če potrošnja sa dodatno opterećenim autom biti veća). Pored toga, treba uzeti u obzir i da je, ukoliko nemate krovni kofer, a putujete sa više putnika, jedino drugo rešenje odlazak na putovanje sa dva automobila, što je daleko skuplje.

Kada birate krovni kofer cena ne treba da bude od presudnog značaja

Obično je kada biramo krovni kofer cena presudni faktor na osnovu kog ćemo se odlučiti za kupovinu, a zapravo ne bi trebalo da bude tako. Kada se bira krovni kofer cena treba da bude poslednji faktor koji će uticati na odluku o kupovini, a prvo treba gledati dimenzije i dizajn samog kofera. Kofer treba kupiti prema dimenzijama i tipu automobila, treba gledati da li će nakon montaže da ometa otvaranje gepeka ili će prelaziti krov i na taj način smanjiti vozaču vidljivost u toku vožnje. Ono na šta treba obratiti pažnju su i krovni nosači jer kofer treba uskladiti i sa njima ukoliko ih već imate montirane.

Koja je prosečna cena krovnih kofera?

Kada su u pitanju krovni koferi cena na našem tržištu varira od nekih stotinak pa sve do dve i više hiljade evra. Cena naravno zavisi od kvaliteta materijala od kojih je kofer napravljen i od samog dizajna, odnosno aerodinamičnosti. Pri kupovini bi trebalo da se vodite tim da ćete, ako uložite u kvalitetan kofer, moći godinama da ga koristite. Samim tim, ako uložite u kvalitetan krovni kofer cena svih putovanja u narednih najmanje desetak godina, će biti daleko niža nego da na svako letovanje ili zimovanje sa porodicom idete sa dva automobila.