U svakom kupatilu neophodne su baterije, kako bi bio omogućen nesmetan dotok i protok vode na sanitarijama. Prilikom odabira i kupovine važno je voditi računa o tome da svaka baterija za kupatilo ima svoju namenu, kao i da treba da odgovara lavabou, kadi, tuš kabini i bideu. 

Baterije za kupatilo izrađuju se danas u različitim oblicima, dimenzijama i ponuda na našem tržištu je veoma obimna i raznolika. U ovom tekstu dajemo kako napraviti odabir adekvatne baterije za kupatilo, koja će biti funkcionalna, uz odlično estetsko uklapanje. 

Baterije za kupatilo treba da budu bezbedne

Kako je kupatilo prostorija u kome se odvijaju tokovi vode, ali i struje, bitno je da sve instalacije budu postavljene na ispravan način. Tako, baterije za kupatilo prilikom izbora treba da imaju mogućnost bezbednog načina ugradnje. Potrebno je da poseduju deo koji se ugrađuje, odnosno zavija u zid, izvan strujnih i drugih instalacija, već direktno u vezi sa cevi koje dovode vodu do slavine. Kako postoji mogućnost postavljanja u zid, ali i direktno u sanitarije, treba da imaju određeni stepen čvrstoće, radi jednostavnog rukovanja. Takođe, baterije za lavabo potrebo je da imaju obeležene ručke ili senzore koje razlikuju toplu i hladnu vodu, jer će to omogućiti bezbedno rukovanje. 

Baterije za kupatilo treba da imaju odgovarajuće dimenzije

Prilikom odabira slavine, odnosno baterije za kupatilo, važno je voditi računa o njenoj dimenziji. Svaka od njih ima svoju namenu, tako da nisu sve namenje za univerzalno korišćenje. U vezi sa tim činjenica je da za manju kadu, tuš kabinu, lavabo ili bide treba odabrati baterije za kupatilo koje imaju manje dimenzije, kako bi omogućilo nesmetano funkcionisanje sanitarija i dotok vode. Takođe, za znatno veće i masovnije sanitarije mogu se kupiti baterije za kupatilo većih dimenzija, jer će ostaviti dovoljno prostora za obavljanje lične higijene. Često se danas biraju senzorne baterije za kupatilo umesto klasičnih sa glomaznim ručkama, upravo jer štede prostor sanitarija i omogućavaju jednostavno korišćenje. 

Baterije za kupatilo treba da budu kvalitetne

Rasprostranjena ponuda elemenata za uređenje kuće učinila je da su baterije za kupatilo postale dostupne čak i u nespecijalizovanim radnjama za opremanje kupatila. Zato, važno je voditi računa o tome ko je proizvođač, kakav je kvalitet, kao i odnos cene i kvaliteta baterije za kupatilo. Nije niža cena prednost, naprotiv, kvalitet je vrlo bitan prilikom odabira, jer će dati svojstva koja mogu trajati i više od deset godina. Danas se baterije za kupatilo izrađuju uglavnom od metala, tačnije kao inoks baterije za kupatilo, a sve češće se sreću i granitne u različitim bojama. Mogu imati ravan, četvrtast ili polukružan oblik, u zavisnosti od toga za koju prostoriju su namenjeni, kao i u okviru kupatila za tačno koju sanitariju. Takođe, baterije za kupatilo mogu biti čvrste ili u vidu mekšeg creva radi lakšeg pokretanja. Kvalitet se ogleda u materijalu izrade, proizvođaču, jačini mlaza vode, mogućnosti suzbijanja kamenca, brzine dotoka vode različitih temperatura i slično. 

Baterije za kupatilo neophodno je odabrati prilikom renoviranja kupatila, ili zamene usled dotrajalosti. Važno je prednost dati bezbednosti, kvalitetu, ali i dimenzijama i ukupnom estetskom doživljaju, kako bi se i stilski savršeno uklopile u prostor koji predstavlja mesto relaksacije i opuštanja.