Mnogi uređaji sastavljeni su od velikog broja različitih delova koji obezbeđuju njihovo ispravno funkcionisanje. Tokom kretanja automobila, rada veš mašine ali i drugih uređaja u domaćinstvu i industrijskih postrojenja veoma su bitni određeni mehanizmi koji se vrte i smanjuju trenje. To su takozvani ležajevi. Ovi pomoćni elementi koji se nalaze u unutrašnjosti mnoštva mašina, prevoznih sredstava i uređaja imaju veoma bitan zadatak a to je osiguravanje izvanredne rotacije i održavanje bezbednosti u toku njihove aktivnosti. Zavisno od vrste ležaja i kvaliteta u velikom prodajnom asortimanu, upotrebno ležaj se može prilagoditi različitim zadacima i imati više upotrebnih uloga. 

Saobraćaj i ležajevi

Tokom vožnje prevoznih sredstava veoma je bitno da trenje između dve različite površine bude neometano i ravnomerno kako bi se sprečili nagli trzajevi i izbegle nesreće u saobraćaju. Ležaj ukoliko ispravno funkcioniše može obezbediti bolju izdržljivost u drumskom, železničkom i nekom drugom saobraćaju i to uz minimalnu utrošnju energije. Proizvođači ležajeva nastoje da svoje serije poboljšavaju i na tržištu se sve češće pojavljuju inovirani modeli sa što praktičnijim dizajnom koji doprinosi da opterećenje bude razvnomerno raspoređeno. 

Skf ležajevi kao vodeći svetski brend

Različitost u izgledu proizvoda, kvalitetu i tipu ležajeva ne može biti ne primećena kod izvanredne proizvodne marke poznatije kao Skf. Skf ležajevi u prodaji se mogu naći kao izrazito pouzdani i dugotrajni, izuzetnih performansi. Skf ležajevi nisu namenjeni samo za automobile već i druga prevozna sredstva, pomoćne elemente poput prikolica i mnoge mašine a posebno industriju. Bilo da su u pitanju valjkasti, jednoredni, zatvoreni, otvoreni, kotrljajući i drugi, skf ležajevi izrađeni su od kvalitetnih materijala i mogu podneti jake vibracije. Zaduženi za pokretljivost, ležajevi moraju ispunjavati zahteve čvrstoće i nosivosti pa je u njihovoj izradi upotreba čelika i mesinga neizostavna.

Ležajevi i njihova najčešća primena

Poznato je već da se ležajevi primenjuju kao sastavni deo velikog broja uređaja, mašina, sredstava, pa tako ih možemo pronaći unutar hard diska, različitih građevinskih vozila, pokretnih igračaka, kućnih uređaja, medicinske opreme, a pogotovo u inženjerstvu kao sastavni deo robota, elektromotora i najrazličitijih alata. Smanjivajući buku i vodeći računa o efektu vibracije, ležajevi su u današnjici gotovo nezamenljivi u dizajnu, no o većini tipova ležaja potrebno je voditi računa i podmazivati ih uljem s vremena na vreme, a zatim zamenjivati ukoliko dotraju. 

Kako prepoznati dotrajalost ležajeva

Ukoliko rad određenog saobraćajnog sredstva, mašine ili uređaja postane ometen bukom, pucketanjem ili izraženijim trenjem, možete predspostaviti da radni vek ležaja ističe. Ispravnost u radu ležajeva može se proveriti u servisima za popravku, ukoliko je potrebno izvršavati podmazivanje posebno kod kliznih ležajeva gde je potreban čest nadzor ili u krajnjem slučaju zameniti zastareli ležaj novim. Ugradnju ležajeva potrebno je izvršavati pod budnim okom dobrog majstora i na vreme se informisati o okvirnom prosečnom veku kako bi se izbegle neprijatnosti i na vreme planirala njegova ponovna zamena. Otklanjajući čak i najmanji kvar i uočavajući problem na vreme ne samo da ćete sebe poštedeti dodatnih troškova već i veoma moguće nebezbednosti u korišćenju sredstava, mašina ili uređaja koje u sebi poseduju ležajeve.