Ukoliko je feng shui premet vašeg interesovanja, zanimaće vas ono o čemu ćemo pisati u nastavku ovog teksta. Poznato je da feng shui korišćenjem energije usklađuje odnos između čoveka i njegovog okruženja; to se naročito odnosi na uređenje doma. Naime određenim rasporedom nameštaja i ostalih dekorativnih predmeta, kao i sobnih biljaka, pospešujete dobru i pozitivnu energiju u svojoj kući.  

Okrugli i ovalni tepisi

Ako ste ljubitelji drevne kineske veštine, možete svoj dom oplemeniti okruglim ili ovalnim tepihom, jer privlače dobru energiju. Vremenom su ovalni i okrugli tepisi izašli iz mode, ali su se u skorije vreme na sreću svih ljubitelja tradicionalnih vrednosti vratili. Nekada su okrugli i ovalni tepisi bili prepoznatljiv detalj svake srpske kuće, ali su ih smenili pravougaoni tepisi. Povod oživljavanja zaboravljenih tepiha jeste upravo sadržan u drevnoj kineskoj veštini, ali zašto tražiti dlaku u jajetu, kada su nam ponovo na raspolaganju okrugli i ovalni tepisi. Bilo kako bilo zahvalni smo današnjim modernim trendovima.

Legende u vezi sa tepihom i kućnim pragom

Postoji verovanje u našem narodu upravo vezano za kućni prag i kasnije prostirke i tepihe. Svaka mlada žena uoči svadbe ne sme da dodirne kućni prag muževljeve kuće kako ne bi uvredila pretke svog muža, jer se verovalo da duše predaka žive u kućnom pragu. Kada žena i muškarac stupe u svetu zajednicu braka, žena postaje deo te kuće i preci muža postaju i njeni preci. A na sam dan svadbe mladenci moraju hodati po crvenom tepihu kako bili blagosloveni dobrom energijom, zdravljem, mirom u kući, srećom i decom.

Kako uklopiti okrugle i ovalne tepihe sa enterijerom?

Oduvek su okrugli i ovalni tepisi nosili određenu eleganciju i prefinjenost, pa čak nekad bili i pokazatelj moći.

Kombinovanje sa ovalnim tepisima

Ovalni tepisi su najčešće krasili kuhinje i trpezarije, pogotovo ako je dnevna soba ujedno i kuhinja sa velikim trpezarijskim stolom, trend je bio u tom delu gde je trpezarijski sto namestiti veliki ovalni tepih. Dezeni su svi bili slični, uglavnom sa onim motivima koje srećemo na ćilimima.  Sa takvim motivima srećemo ih i danas kako im se rasprostranjenost povećala usled duže tišene, pre toga bismo na ovakve tepihe naišli u nekim restoranima, pogotovo etno kućama. I danas najčešće se ljudi odlučuju da stave ovalni tepih u trpezariji ili predsoblju, to je nešto što je ostalo od ranije, greške svakako da nema. Odlično se kombinuje sa većim komadima nameštaja, pogotovo ako je na primer i sam sto ovalnog oblika, tako se dobija određeni sklad.

Kombinovanje sa okruglim tepisima

Dok su ovalni tepisi pokazatelj starinske klasike, okrugli su pokazatelj uvek moderne prefinjenosti, zbog toga se mnogi pre odlučuju za okrugle nego ovalne tepihe. Okrugli tepisi su prava stvar za svaki tip sobe, bilo da je dnevna, spavaća ili trpezarija, zanimljivi su takođe i okrugli tepisi za decu. Okrugli tepih savršeno ide uz neku manju garnituru i stočićem po sredini. Kad god želite da naglasite određeni komad nameštaja to upravo postižete postavljanjem istog preko okruglog tepiha. Zvuči neverovatno, ali ukoliko želite da vaš luster u sobi bude primećeniji uspećete u tome ukoliko vašu sobu krasi okrugli tepih. Dakle, okrugli tepih nije igranje na sigurno, okrugli tepih je za izazovne i kreativne, a već ste saznali da privlači dobar “vajb”.