Ukoliko želite da date svežinu i novi sjaj svom domu, posegnućete za kupovinom novog nameštaja i dekoracija. Međutim, postoji mnogo jednostavnije, ali i finansijski isplativije rešenje. Sigurno imate stare komade nameštaja koji vam stoje negde u ćošku prostorija, po mogućstvu prekriveni različitim tkaninama i stvarima kako se ne bi videli.

Rešenje za ulepšavanje vašeg doma, ili čak potpuna promena izgleda pojedinih prostorija leži upravo u tim starim, nasleđenim komadima nameštaja! U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko korisnih saveta za restauraciju starog nameštaja.

Koji alat je potreban za rad?

Za obradu nameštaja od drveta potreban vam je jednostavan alat i u tom smislu nema potrebne za ogromnim ulaganjima, a svako ulaganje će vam se zasigurno isplatiti, jer kada jednom restauirate nameštaj, na potpuno drugačiji način ćete gledati na ovaj posao i poželećete da to uradite ponovo. 

Alat možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili online shopovima koji vrše prodaju alata i daju vam mogućnost da na jednostavniji način, iz fotelje, kupite sve što vam je neophodno. 

Za lakši rad su vam između ostalog potrebni: bušilica, klešta, čekić, ekseri, šrafovi, šrafciger, makaze, četka za farbanje drveta, šmirgla (brusni papir) i heftalica za drvo i tekstil. Neke od ovih alata svi imamo u kućnoj radionici, pa nije neophodna kupovina za ove prilike. 

Trikovi za farbanje nameštaja

Prvi korak prilikom farbanja nameštaja je nanošenje git mase kojom ćete popuniti eventualne pukotine i rupe na nameštaju. Nakon toga sledi šmirglanje kojim ćete ukloniti staru farbu i doći do čistog drveta. Potom je potrebno da obrišete sve površine krpom kako biste uklonili ostatke šmirglanja.

Posle ovog postupka sledi nanošenje podloge (prajmera) koja će obezbediti dugotrajnost vašeg nameštaja. Nakon sušenja, prajmer takođe treba blago išmirglati finom šmirglom i nežno prebrisati krpom.

Namestaj trpezarija

U zavisnosti od vaše želje, ali i vrste drveta možete koristiti akrilne boje za drvo, boje za drvo na bazi vode, poliauretanske boje, i boje za ivericu. Za početak prelazite površinu valjkom, a zatim i četkom da bi boja bila ravnomerno nanesena i kako bi ćoškovi bili adekvatno ofarbani. 

Nakon sušenja boje uvidećete da li je jedan sloj farbe dovoljan i preći četkom još jednom ukoliko nije. Predlažemo vam da se prilikom kupovine prajmera, boje za drvo i eventualnom završnog laka konsultujete sa profesionalcem, a velika je verovatnoća da će radnik u farbari znati odgovore na vaša pitanja. 

Oživite enterijer restauiranim foteljama

Fotelje su jako bitan deo enterijera svakog doma i uglavnom predstavljaju jedan od najudobnijih i omiljenih kutaka većine ukućanja. Upravo zbog toga što je fotelja najdraže mesto za sedenje, materijal se brzo pohaba i izgubi čar koju je imao nekada. 

Tada je vreme za restauraciju. Prvi korak je skidanje stare tkanine i najbolje je da sačuvate u celosti taj materijal, jer će vam biti od pomoći prilikom sečenja novog materijala za fotelju. Kada je fotelja ostala bez materijala i vidi se samo unutrašnje punjenje, možete išmirglati nogice i prefarbati ih po uputstvima koje smo naveli iznad. 

Nakon toga je dosao red na tapaciranje. Savetujemo da pretražite internet i pogledate mnogobrojne video snimke koji vam nude detaljna uputstva za tapaciranje nameštaja, jer je ovo ipak malo zahtevniji posao. Kada je reč o odabiru materijala za fotelje, najbolje je da dizajn uklopite sa bojom zidova i dizajnom celokupne prostorije. 

Budžet igra važnu ulogu 

Postoji više uglova iz kojih treba posmatrati novac koji ulažete u restauiraciju nameštaja. Ilustrovaćemo primerom – uložen novac u alat i materijal je dugoročna investicija i taj alat ćete moći da koristite dug vremenski period za različite kućne poslove. 

Sa druge strane, ako date veliku sumu novca za farbu, tkaninu za fotelju, a shvatite da vam treba i materijal za punjenje, možda je ipak isplativije da kupite novu fotelju. 

Zato vam predlažemo da pre nego što se upustite u neki od projekata, stavite sve na papir, raspitate se o cenama, ali i postupcima, porazgovarate sa stručnim ljudima i napravite najpraktičniji plan. Nekada je dovoljno da promenite i šarke na ormarima i komodama i u potpunosti promenite njihov izgled. 

Restauracija je kreativan i zanimljiv proces

Osim novčane uštede, restauracija vam pruža još neke pogodnosti. Tokom ovog procesa oslobodićete svoju kreativnu energiju, uživaćete u igranju bojama i materijalima, a na kraju procesa ćete imati priliku da se divite svom remek delu i uživate u novom enterijeru vašeg doma.

Pored toga, odlukom da restauirate nameštaj doprinećete planeti sa ekološkog aspekta. Dakle, razloga da se upustite u ovu interesantnu avanturu je mnogo, a mi vam preporučujemo da se što pre bacite na posao!