Jedan od najvećih izazova kada je uređenje enterijera u pitanju, jeste uređenje stana ili kuće, te uopšte neke prostorije koja ima malu kvadraturu. Kada su u pitanju veći prostori, onda je daleko lakše naći rešenja, budući da se brojne stvari mogu lako isplanirati i izvesti, dok je skoro većina svega toga nemoguća za realizaciju kada nemate dovoljno prostora.

Ovo nije izazov samo za nekoga ko sebi oprema životni prostor, već i svima onima koji se profesionalno bave uređenjem enterijera tuđih domova. Ali, ideje uvek postoje, a pored ideja, postoje i različiti načini na koje možete da uštedite na prostoru, na koje možete da iskoristite apsolutno svaki deo i svaki ćošak svog novog ili starog doma koji renovirate. Ukoliko i sami vodite neku ovakvu ili sličnu „bitku“, evo nekih trikova i saveta koji će vam sigurno pomoći.

Nameštaj po meri

Jedna od osnovnih i veoma važnih stvari jeste da većinu nameštaja za svoj dom pravite prema njegovim merama. To je slično kao kada neko teško nalazi obuću za sebe, pa onda odlazi kod obućara kako bi mu se jedan par obuće napravio baš prema stopalu. Skoro nikada ne možete apsolutno svaki komad naći u slobodnoj prodaji, a da odgovara vašem domu u svakom pogledu. Dobra strana svega jeste što je danas dostupno napraviti nameštaj po meri i potrebama, od ležajeva, garnitura, ormara i plakara, kako za garderobu, tako i onih za predsoblje, kompletne kuhinje po meri, te svega ostalog što je jednom životnom prostoru potrebno.

Sve može da bude savršeno opremljeno, samo je bitno sve uklopiti, tako da bude funkcionalno i da koristi sve mogućnosti prostorije. Još jedna, ali ne i poslednja prednost izrade nameštaja po meri je i to što je često ovakva vrste izrade nameštaja, a naročito kuhinja po meri, dosta jeftinija nego da se kupuje gotov nameštaj.

Nosači za tv

Iako su nosači za tv nešto što danas već svi koriste, bez obzira na to da li se radi o velikoj ili maloj prostoriji, ipak su nosači za tv nešto što je daleko korisnije osobama koji raspolažu manjom kvadraturom. Najpre, neće vam biti potrebno da ubacujete bilo kakvu komodu, koja bi svakako zauzela određeni prostor, a tv koji je na zidu postaje savršeno funkcionalan jer ne zauzima apsolutno mesta u domu. Nosači za tv su osim toga dobri jer se pokreću, te lagano možete okrenuti televizor ka bilo kom uglu prostorije, što često nije moguće kada se nalazi na nekoj komodi ili stočiću. Ako se pitate gde se mogu kupiti držači za tv, veliki izbor nosača za TV možete pronaći ovde u Velteh Pro onlline prodavnici.

Ugradni kuhinjski elementi

Kada imate manju prostoriju koja je predviđena za kuhinju, ili se kuhinja nalazi u sklopu dnevnog boravka, onda osim saveta da kuhinju uradite prema merama svog stana, postoji još jedan jako važan savet, a to je korišćenje ugradnih kuhinjskih elemenata. Ugarda rerna, te ugradna ploča, pružaju vam mogućnost da ova dva razdvojite, što normalno kod običnog šporeta nije moguće, pa tako ploču možete postaviti iznad nekih polica, fiokara, dok ugradnu rernu možete postaviti na bilo kojoj visini, na mestu koje vam je najzgodnije za rad, te mestu koje vam neće uzimati previše prostora.

Rasklopivi klub sto

Jedna od savršenih stvari koja se pojavila u skorije vreme, a to je posebno odlično za manje stanove koji nemaju više od 30 kvadrata, jesu rasklopivi klub stolovi. Sve što je potrebno jeste da svoj klub sto koristie onako kako vam je to potrebno, kao stočić za ispijanje kafe, ili sto koji može da se rasklopi i odjednom postane veliki, prostrani trpezarijski sto.