Dečija odeća bi trebalo da bude dovoljno komforna za celodnevno igranje, ali i estetski primamljiva kako bi bila dostojna naših mališana i klinceza – međutim, mnogi novopečeni roditelji nisu sigurni koji konkretno komadi čekiraju oba uslova.

Prvi septembar je stoga najstresniji datum u godini, kako za decu, tako i za mame i tate.

Kako bismo vam umanjili tenziju, naredne redove smo posvetili praktičnim savetima za kupovinu dečije odeće bez muke – zato pročitajte naš tekst do kraja!

Koji materijal je najbolji za izradu dečije odeće?

Odeća za decu odličnog kvaliteta je ona koja je satkana od izdržljivih materijala, koji su istovremeno nežni prema njihovoj osetljivoj koži.

Vremenom svaki roditelj postane svestan koliko je adekvatna odeća bitna za zdravo odrastanje, iako se instinktivno ne čini da je odevanje jedan od preduslova za sreću.

Ako vašeg mezimca ili miljenicu obučete u tesnu majicu ili pantalone od sintetičkih vlakana, uvidićete koliko je zapravo važno da se opredelite za visokokvalitetne odevne komade.

Stoga su prirodni materijali najbolji izbor prilikom izrade dečije odeće. Pamuk bespogovorno najviše odgovara delikatnoj dečijoj koži, jer se odlikuje vrlo mekim opipom i dovoljno je prozračan kako bi omogućio koži da “diše”.

Na taj način se izbegava taloženje bakterija i ne izazivaju se iritacije. Ovaj hipoalergeni materijal takođe lako upija vlagu, što ga čini vrlo prijatnim tokom toplih dana.

Sva odeća koja je skrojena od ovog materijala će pružiti vašim mališanima apsolutan komfor i osećaj ugodnosti tokom celodnevnog nošenja.

Merino vuna i lan kao alternativa pamučnoj odeći

Merino vuna je idealan materijal za prohladne zimske dane, jer ima sjajna izolaciona svojstva i vrlo je topla za nošenje. Poseduje i antistatičke i antibakterijske osobine (sprečava taloženje bakterija i njihovo razmnožavanje).  Vunena vlakna su međusobno povezana u tzv. pramenove, koji se usled kovrdžanja formiraju u jednu celinu – runo.

Odeća za decu

Najbolji pokazatelj kvaliteta vune jeste sama celovitost runa.

Lan je savršen materijal tokom sparnih letnjih dana. Garderoba od lana je svilenkastog izgleda, što joj prepisuje notu elegancije i urednosti – zato je lanena odeća nepogrešiv izbor za bilo koju priliku, bilo da je u pitanju školska priredba ili vašar.

Lan je karakterističan i po vazdušastom osećaju u odeći, te će vaši mališani jednostavno uživati njemu. Uz to, ova tkanina teže prima boju, te se najčešće ostavlja u svojim prirodnim nijansama, što dodatno smanjuje šansu za nastanak određenih kožnih iritacija ili alergija

Birajte kroj i dezen u skladu sa preferencijama vašeg deteta

Psiholozi nam neretko savetuju da se, za početak školske godine, odlučimo za manje upadljive boje, kako vaše dete ne bi privlačilo previše pogleda odjednom.

Mnogi su stidljivi tokom svojih prvih školskih dana, a jarke nijanse i uočljivi dezeni bi mogli da ih bace u centar pažnje, što bi otežalo proces prilagođavanja na novu sredinu.

Zato je preporuka da se najpre odlučite za garderobu sa jednostavnim krojem, i u neutralnim nijansama – njih ćete i lakše upariti sa ostatkom garderobera.

Plavokosa devojčica

Ono što je ključno za celokupan izbor obuće i odeće jeste da uključite vašu princezicu i vragolana u sam proces selekcije. Pitajte ih šta se njima najviše sviđa, koje boje preferiraju, da li su pristalice šarenih tufnica ili jednobojnih kombinacija?

Ispitajte da li bi želeli da se njihov omiljeni junak nađe na majici ili patikama, ili bi pak želeli da nose svedeniju odeću?

Tako ćete naučiti da pažljivije i obazrivije osluškujete njihove želje i tendencije, ali će i oni naučiti kako da se bolje izraze povodom istih – ovo je recept za početak školske godine bez stresa.

Kako odabrati pravu veličinu odeće za decu?

Da li je bolje kupiti odeću koja im je trenutno taman ili ipak broj veće?

Još uvek vlada večita dilema u vezi odabira odgovarajućeg broja odeće, usled činjenice da će je deca relativno brzo i prerasti.

Deca se razvijaju sporije nego bebe, te nećete morati da na baš svakih par meseci obnavljate garderober – stoga slobodno možete uzeti odeću koja im trenutno paše.

U nastavku smo istakli univerzalne veličine prema kojima se možete voditi:

Godište deteta Visina u cm Grudni koš u cm Struk u cm Bokovi u cm
Od 7 – 8 godina (prvi razred) 122 – 128 63 – 66 58 – 60 68 – 71
Od 8 – 9 godina

(drugi razred)

129 – 134 66 – 69 60 – 62 71 – 74
Od 9 – 10 godina

(treći razred)

135 – 140 69 -72 62 – 64  74 – 77
Od 10 – 11 godina

(četvrti razred)

140 – 146 72 – 75 64 – 66 77  – 80


Imajte na umu da je razvoj svakog deteta individualan, te da je ova tabela samo generalna smernica prilikom kupovine dečije odeće.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste samostalno izabrali savršene komade za vaše mališane – Želimo vam puno sreće u ovom poduhvatu!