Dolazak novorođenčeta iz porodilišta je jedinstven trenutak. Ali roditelji su zbunjeni i sluđeni novim obavezama oko deteta, pa je poslednje o čemu vode računa nameštaj. Brižni bake, deke, rođaci i prijatelji, imaju vrlo različito viđenje stvari, pa svojim savetima mogu samo zbuniti novopečene mame i tate. Pošto je najvažnije da slušate svoje potrebe i navike, koje ćete ubrzo početi da prilagođavate bebi, nije loše da obratite pažnju na nekoliko predloga, baziranih na iskustvima roditelja.

Koliko je važan krevetac za bebe

Iako većina roditelja, čim izađu iz porodilišta, bebu smešta u krevetac, trebalo bi je možda najpre stavlajti u kolevku ili „gnezdo“. Po rođenju su one jako male, pa se mogu osećati izgubljeno i uznemireno u krevecu. Dovoljno dobro rešenje je da im samo stavite jastučiće ili „branike“ koji će ih ušuškati i stvoriti im toplinu i sigurnost. Toplina nije isto što i toplota, pa bi poželjno bilo da termometar držite upravo blizu kreveca, kako bi i u njemu kontrolisao temperaturu, koja za dobar bebin san treba da iznosi između 20 i 22,2 stepena. Stručnjaci preporučuju da se krevetac za bebe koristi tek od njihovog šestog meseca i to da bude u istoj sobi sa vama. Ako još imate u vidu da će dete spavati u tom krevecu bar do svoje navršene druge godine (mada se najčešće od treće godine deca odvajaju u posebnu sobu), važno je da napravite dobar izbor i za vas i za svoje mezimče.

Klasičan, krevetac sa dodacima ili prenosivi krevetac?

Jasno je da bebin krevetac mora biti udoban, kako bi se ona u njemu pravilno razvijala. Posteljina mora biti kvalitetna, pamučna, kako bi odgovrala bebinoj koži. Ali dilema se uvek javlja oko toga koju vrstu kreveca koristiti. Svaka od tri vrste – klasičan, sa dodacima i prenosivi krevetac, ima prednosti i mane, a isključivo od vaših želja i poteba zavisi koji je najbolji, tj. najpogodniji.

Klasičan krevetac

On je uvek prava stvar, jer su oni provereno udobni, komforni, ograničeno podesivi, ali taman koliko je potrebno. Lepih su dezena i od odličnih mateijala – puno drvo ili medijapan i bukva. Njihova je mana što su teški i glomazni. Teško ih možete pomerati i iz sonbe u sobu, a kamo li dalje, za razliku od premosivih krevetaca.

Krevetac sa dodacima

On je  idealan za manje sobe, jer pored mesta za spavanje i klasičnih pogodnosti koje ima svaki krevetac, ovaj je i pravi „transformers“. Može biti sa dodatnim fiokama, ormarićima,  kadicom za kupanje, sa delom za presvlačenje, sa igraonicom, čak i radnim stolom. Međutim, imajte u vidu da će vaše dete, ako ne pre, već oko treće godine promeniti krevet. Pored toga ova vrsta kreveca gotovo uopšte nije mobillnog tipa.

Prenosivi krevetac

Prenosivi krevetac je sve popularniji i roditelji ga često kupuju deci još od rođenja. Lako se sklapa i pakuje u gepek. Iz tog razloga je potpuno mobilan. Prenosivi krevetac ima sve pogodnosti kao ostala dva (više nivoa, neke dodatke, dobar dušek, …), ali može poslužiti i kao ogradica vašoj bebi, kao prostor za igru ili prostor za odlaganje igračaka kasnije. Možete ga prenmeštati gde god vam je volja. Prenosivi krevetac je definitivno pun pogodak kada krenete sa malim detetom na more ili u goste.