Lepota i miris ruže inspiriše mnoge stvaraoce, dizajnere, posebno kreatore parfema. Zbog tog zanosnog mirisa koji je mnogim parfemima osnovna nota, ona  je omiljeni cvet u baštama i na balkonima. Iako je toliko rasprostranjena, neka mišljenja o sadnji i nezi ovog cveta su pogrešna. Iskusni baštovani znaju da se ruže sade dok vegetacija miruje, dok neuki ljubitelji ovog cveta sade ružu kad stignu, u bilo koje doba godine, čak i leti, ako im tako situacija nametne.

Idealno vreme za sadnju ruža je kasna jesen ili rano proleće, ukoliko iz nekog razloga ostavite za leto, onda treba da znate da letnja sadnja ruža  podrazumeva posebnu kontrolu vlage u zemljištu. Tada  se u zemlju za ruže obavezno dodaje perlit koji treba da obezbedi tu ocedljivost zemljišta i prozračnost, a sadnice se što češće zalivaju kako u nedostatku vlage ne bi jednostavno uvenule.

Ne zaboravite perlit u pripremi zemlje za ruže

Zima je tek počela,   možda se  čini rano da se razmišlja o pripremi zemlje za sadnju ruža.  Baš suprotno, idealno je vreme dok miruje vegetacija da se zemljište pripremi, ukoliko je glineno tlo da se dodaju humus, treset i perlit da bi se zemlja razblažila, kako bi rana prolećna sadnja bila započeta na vreme. Sa prvim ustaljenim temperaturama u plusu, moguće je obaviti sadnju ruža. Poželjno je da ružu sadite na dobro osvetljenoj strani u bašti, birajte jugoistočnu stranu kako ne bi bila i previše na suncu, već da je sunce greje najviše 5-6 sati.

Ruže najbolje uspevaju na  plodnom ilovastom zemljištu, koje je neutralno ili umereno kiselo. Kao i većini biljaka i ružama pogoduje ilovasta tekstura zemljišta koja je dobro granulirana i bogata organskim materijama neophodnim za rast i razvoj biljke.  Ukoliko je zasadite u glinenom zemljištu nećete imati grm raskošnih cvetova. Jedini način je da se glineno tlo modifikuje pomoću dodataka kao što su humus i perlit. To su dodaci koji treba da poboljšaju fizičke karakteristike zemljišta, da se postigne rastresitost i prozračnost.

Odaberite kvalitetne sadnice

Kako bi na leto ruže zadivile svojom punoćom cveta, važno je da za sadnju birate kvalitetne sadnice. Bez obzira da li ste se odlučili za čajevke ili stablašice, možda neku manje poznatu vrstu, prilikom kupovine sadnica treba dobro da pogledate koren. Kvalitetna sadnica ruže ima dobro razgranat koren, bez fizičkih oštećenja i vidljivih nedostataka. Često se sadnice ruža prodaju sa korenom upakovanim u kutiju ili kesu. Ukoliko je koren tako upakovan, teško ćete moći da vidite koliko je razvijen, kao ni da li pokazuje neke znake bolesti.

Možete jedino da verujete onome što piše na deklaraciji ili da tražite da otvorite kesu i pogledate sadnicu. Neke sorte se prodaju u saksijama, njima je potrebno odredjeno tretiranje pre no što se posade u zemlju. Ukoliko se iz saksije bez prilagodjavanja prebaci u baštu, ruža će sigurno odbolovati i stagnirati u razvoju. Ima onih koji će pokušati da ukorene ruže od reznica iz već postojećeg grma u bašti. Za to će morati da sačekaju leto, jul je idealno vreme za sadnju ružinih reznica, tako će pripremiti sadnicu za sledeću godinu.