Odrastao čovek zna zašto treba jesti zdravo, i zašto je raznovrsna ishrana jedan od ključnih faktora kvalitetnog života i održavanja imuniteta. S druge strane, mališani jedino prate svoj ukus. 

Zato je odgovornost na roditeljima da formiraju zdrave navike kod dece, i uvedu ih u svet zdrave hrane i raznovrsnih obroka. Verujemo da ovaj zadatak nije nimalo lak, s toga smo pripremili tekst koji bi u tome mogao da vam pomogne. 

Evo naših saveta. 

Kada treba početi sa kreiranjem zdravih navika? 

Kada mališani pređu na čvrstu hranu određeni period ješće samo ono što im vi date. Međutim već kada krenu u vrtić počeće da ispoljavaju svoj ukus. 

S obzirom da je zdrava hrana jedan od ključnih odgovora na pitanje kako ojačati imunitet kod deteta, a vrtić donosi prve prehlade i razboljevanja samo po sebi se nameće da već od tog trenutka krene navikavanje na raznovrsnu ishranu. 

Osim toga, što pre se dete nauči da jede zdravo, biće lakše da tu naviku održi i kroz život, a ovde i govorimo o tome kako da se formira dugoročan model ponašanja koji će vaše dete usvojiti i primenjivati tokom celog života. 

Takođe, mnogi primeri iz prakse pokazuju da se deca mnogo teže okreću zdravoj ishrani tokom puberteta i tinejdžerskih dana, pa je tako period vrtića i osnovne škole izuzetno važan. 

Prvi korak: pokažite im šarenilo voća i povrća

Prva asocijacija na zdravu ishranu je voće i povrće, a ove namirnice nesumljivo treba da budu najzastupljenije na jelovniku vašeg deteta. 

Mališani se obično brzo naviknu na voće, zbog slatkastog ukusa, dok sa povrćem može biti malo teže. Naime, određene “povrćke” imaju specifičan ukus, boju ili izgled pa mališani često negoduju.

Kako biste im približili povrće potrebno je da izrazite svu svoju kreativnost. 

Kako ćete to uraditi? 

Servirajte im što više svežeg povrća. Igrajte se bojama, i isecite im kriške paprike, šargarepe, krastavca, celera, pripremite zelenu salatu, nasecite kriške paradajza itd… Pripremite crkvenu salatu od cvekle, i dodajte joj naradžastu šargarepu. 

Sa voćem takođe možete pusititi mašti na volju. Pravite voćne salate, ređajte voće na tanjir kako biste napravili neki oblik ili izraz lica, a sjajno je da uključite i šejkove u dečju ishranu – u njih možete staviti mnoge zdrave namirnice koje ćete potom izmiksati. 

Kreirajte zajedničke obroke – cela porodica za stolom 

Zdrava ishrana ne podrazumeva samo šta jedemo, već i kada jedemo i u kojim količinama. Zato je veoma važno da dete od malena stekne naviku da ima tri obroka dnevno uz dve užine. 

Za ovaj deo posla od velike pomoći vam može biti i vrtić, u kome mališani takođe imaju ustaljene obroke, ili škola koja se završava u određeno vreme, nakon koje deca dolaze kući u isto vreme gotovo svakog dana. 

Ipak, glavna stvar je na vama, a to je da kreirate zdrave obroke i da okupite porodicu za sto. Veoma je važno da budete svi zajedno jer deca najviše uče iz primera, pa će na taj način lakše steći naviku da u određeno vreme sednu za sto, i sačekaju svoj doručak, ručak ili večeru.  

Sami sledite svoje savete – deca najviše uče posmatrajući

Bez obzira koliko vi sa detetom pričali i dovijali se kako da mu približite zdravu ishranu, ako sami ne poštujete načela o kojima govorite, vaš mališan će to primetiti. Kada dete uoči neslaganje u onome što radite i pričate, prvo će biti zbunjeno, a zatim će  slediti ono što mu je lakše. 

Zato i sami praktikujte zdrave navike u ishrani, pokazujte sopstvenim primerom koliko uživate u pripremanju i konzumiranju zdravih namirnica. Osim toga,  koliko je važna za vaše dete, zdrava ishrana je podjednako bitna i za vaš imunitet i dobar izgled. 

Uključite dete u pripremanje zdravih obroka 

Kako zdrava hrana ne bi bila bauk, potrebno je da je uključite u detetovu svakodnevicu. Jedan od načina za to je da mu takvu hranu servirate, a drugi i još zanimljiviji jeste da uključite svog mališana u prirpemu ručka. 

Dete uzima jagode sa sudopere

Ovo je posebno praktično kod nešto starije dece. Recimo, uključite dete tako što ćete mu reći da spremi salatu, da isecka određeno povrće, ili posoli određene namirnice. Neka vaše dete bude uključeno u pripremu jela,  i neka oseti mirise koji dopiru iz kuhinje. 

Kada bude uključeno u čitav proces, dete će daleko više ceniti gotov obrok, a uz to će biti ponosno na sebe. I naravno, ne zaboravite da ga pohvalite!

Na samom kraju predložićemo vam da izbegavate kupovinu nezdravih namirnica, te da birate zdrave grickalice za kuću. Ovako će bar kod kuće vaše dete biti okruženo zdravom hranom, a s obzirom da mnoge navike idu upravo iz kuće, ovo je odličan start!