Čuli ste za krunice za zube ali ne znate koja je njihova primena.

Nije u pitanju samo estetika, navlake za zube ili krunice koriste se i u druge svrhe, a koje se tiču funkcionalnosti zuba. Da bismo utvrdili koliko je opravdano postaviti krunicu na zub, treba sagledati ceo proces, kao i koje probleme sa zubima krunice rešavaju.

Kao kruna za blistav sjaj

Sama reč kruna nas upućuje na nešto sjajno i svetlo. To je upravo ono što se postiže postavljanjem krunica na zube – sjajni zubi a samim tim i blistav osmeh. A šta bi bila glava na koju se ta kruna stavlja? E tu imamo dva odgovora – to je ili izbrušen prirodni zub ili je u pitanju implant na mestu gde nema zuba. Dakle, krunice za zube jesu deo jedne u suštini invazivne metode kako da se nadomesti ono što nedostaje. I upavo nas to uvodi u onaj deo priče kada treba da razlučimo koje su prednosti i mane krunica za zube.

Krunice za zube – za i protiv

U prilog postavljanju krunica ide svakako njihova estetska strana – što je naročito slučaj kod keramičkih krunica koje potpuno prirodno izgledaju. To je zapravo i ideal u pogledu estetike – da se i pored izvršenog zahvata zadrži prirodan izgled. Zatim, velika prednost koju imaju krunice za zube jeste to što se njima postiže više stvari istovremeno – kod zuba koji su prirodno prebojeni, kada fali veći deo zuba ili na zubu postoji velika plomba, a sve to da bi se sprečili još veći problemi koji mogu nastati usled daljeg krzanja zuba. I ma koliko sve to zvučalo kao rešenje za sve probleme, ipak važi da se takva vrsta intervencije radi kada je to zaista neophodno. To je zbog toga što se, da bi se krunica postavila, mora dobro izbrusiti zub, posle čega nema nazad – zub će morati stalno imati krunicu. Još jedna mana koja se spominje jeste to što je tom prilikom moguće napraviti oštećenje na nervima, te je važno da li je ili nije umrtvljen živac. Naravno, ni cena ne ide u prilog ovoj stomatološkoj usluzi, ali prema prethodne dve mane ne zvuči važnije.

Vađenje zuba ili spasavanje po svaku cenu

Svaki stomatolog će gledati da pacijentu spase zdrav zub, i poslednja stvar kojoj se pribegava jeste vađenje. Međutim, u nekim situacijama je to neophodnost. Važno je doneti doluku da li spasavati zub krunicama (odnosno koliko će to biti uspešno) ili izvaditi zub, koji se potencijalno može zameniti implantom ili mostom. Često se dešava da je fizički neizvodljivo, zbog pozicije u kojoj se zub nalazi, da se ne može uraditi krunica. Ugradnja implanata takođe kao deo procedure podrazumeva postavljanje krunica, ali to kudikamo duže traje (dok vilica ne prihvati implant, za šta su potrebe nedelje). S druge strane, jednom kada se ugradi krunica koja je napravljena od kvalitetnih materijala, verovatno se na prilično dugo vreme, ako ne i doživotno, rešava problem. Sve to, naravno, ukoliko se sprovodi pravilna oralna higijena, i ukoliko se odlazi stomatologu na redovne preglede, uprkos tome što se radi o ipak veštačkom zubu.