Koliko god voleli putovanja, deo koji u vezi sa njima najmanje volimo jeste pakovanje. Ne znamo šta nam tačno predstavlja problem – da li sam momenat planiranja i izdvajanja stvari, da li pakovanje kofera ili pak briga da li ćemo poneti sve što nam je potrebno, naročito u trenucima kada se pakujemo u poslednji čas. Bez obzira na to kada vas očekuje sledeće putovanje, za vas smo pripremili kratak spisak koji će vam pomoći da se spakujete najbrže i najefektivnije moguće i da jednom za svagda ipak zavolite taj proces.

Isplanirajte prostor u automobilu i spakujte se u skladu sa tim

I, vreme je za pakovanje – ali ovoga puta u automobil. Predlažemo vam da najpre isplanirate prostor automobila kako biste znali da li će vam više odgovarati da sve stvari smestite u veliki kabasti kofer ili pak u više manjih, laganih torbi koje ne zauzimaju višak mesta kao što to može da bude slučaj sa koferom koji se teško uklapa u gepek sa drugim stvarima. Ukoliko planirate da nosite neke duže, kabaste stvari koje pritom nisu toliko teške, možda će vam od pomoći biti krovni kofer. 

Montiranjem krovnih kofera na krovne nosače obezbeđuje se dodatni prostor koji je za duže putovanje i više nego neophodan. Prilikom pakovanja vodite računa da krovni koferi imaju svoju nosivost koju ne treba prekoračiti pa je generalni savet da na krov uvek smestite lakše stvari, dok one teže ostavite za gepek. Krovni koferi dolaze u različitim dimenzijama i modelima što znači da ih u potpunosti možete prilagoditi svom automobilu za maksimalan komfor i bezbrižnost prilikom putovanja. Za slučaj da vam nije isplativo da kupujete krovni kofer, a ipak vam je potreban taj dodatni prostor da biste poneli sve što želite, znajte da vam je na raspolaganju i opcija iznajmljivanja što će definitivno olakšati vaše zamisli. 

Napravite spisak potrebnih stvari

Papir i olovka – i sav stres nestaje! Zapisivanjem sigurno ništa nećete zaboraviti, na listu se uvek možete vraćati i dopunjavati je ili precrtavati ono što ste već spakovali i na taj način će vam celokupan proces biti pregledan i definitivno manje stresan. Ukoliko se brinete da čak ni sa spiskom nećete poneti baš svaku sitnicu koja vam može zatrebati, savetujemo vam da sa papirom i olovkom obićete celu kuću i svaku prostoriju i redom zapisujete sve što primetite i što mislite da će vam trebati. Naravno, nemojte preterivati. Vodite računa o tome gde idete i koliko dana ćete ostati i pokušajte da se ograničite na najpotrebnije (možda ne morate da imate novu i potpuno drugačiju odevnu kombinaciju za svaki dan).

Dokupite ono što vam nedostaje 

Kada napravite spisak, sve ostalo će ići lakše. Za početak, izdvojite stvari sa spiska koje treba da kupite i napravite taj drugi, manji spisak koji ćete sa sobom poneti u kupovinu. Na taj način ništa nećete zaboraviti, sa jedne strane, a sa druge strane nećete kupiti ništa što vam nije potrebno što znači dodatno trošenje novca koji vam je ipak potrebniji za sam put.

Pripremite ono što imate

Ponovo se vraćamo na spisak za put – primećujete da se sve vrti oko njega, zar ne? Ovoga puta se fokusiramo na stvari koje su na njemu, a koje već imate ali ih je potrebno provetriti, oprati, ispeglati i slično. Krenite na vreme sa pripremom tih stvari kako ne biste dan pred put shvatili da ipak niste oprali i ispeglali košulju koja vam je prosto neophodna.