Odlučili ste da jednoj kuci date mesto počasnog člana porodice? Sigurni smo da će ovo biti jedna od najboljih odluka koje ste ikada doneli! Psi imaju jedinstvenu moć da unesu toliko radosti u život svakog čoveka! 

Ali toliko je pitanja pred vama. Koju rasu odabrati? Da li radije usvojiti mešanca? Koja veličina psa je pogodna za život u vašem domu? I na kraju, kada taman mislite da ste na sve odgovorili i da ste potpuno spremni, na red dolazi dilema – mužjak ili ženka?

Borba polova u ovom slučaju zaista nije komplikovana. Svega je nekoliko činjenica koje treba da znate kako biste doneli pravu odluku. Koji su to segmenti na koje treba obratiti pažnju, predstavljamo vam u nastavku teksta. 

Fizičke razlike kod mužjaka i ženki

Počnimo sa očiglednim. Mužjaci i ženke imaju anatomijske razlike, koje su uglavnom predoređene reproduktivnim organima. Na primer, ženke imaju vidljivo teranje koje zna da odvrati od kupovine, ali ne bi trebalo jer teranje pasa u praksi se ponavlja na svakih 6 meseci, a to je zaista zanemarljivo! 

Osim toga, pošto ženka nosi mladunce, odgovornost je na njenom vlasniku ukoliko ona nenameravano zatrudni, pa mnogi radi preventive pristupaju sterilizaciji ženke, a ređe kastraciji mužjaka. Ovo svakako nije velika obaveza koja će vlasniku oduzeti mnogo sredstava niti vremena, a nije ni zahtevna procedura, pa takođe ne treba da bude nešto na osnovu čega ćete doneti odluku da birate mužjaka, ali svakako uzmite u obzir.

Dalje, fizičke razlike su vidljive i kada je reč o veličini psa, jer mužjaci su krupniji. Oni su viši za barem nekoliko centimetra od ženke iste rase, njihove grudi su šire, a vilica većeg raspona. Zbog toga, mužjaci imaju i veće potrebe po pitanju veličine obroka.

Razlike u ponašanju kod mužjaka i ženki

Mužjaci su, prirodno, spremniji za “borbu” i kod njih su češće zabeleženi agresivni ispadi (6 puta je veća verovatnoća da će ugristi mužjak nego ženka). Sve ovo naravno uzimajte sa rezervom, jer karakter psa najviše zavisi od toga kako ćete ga odgajati, kao i od rase i individualnih karakteristika psa, a manje od pola. 

Rotvajler

Ženske su često nežnije, bolje se snalaze kao kompanjoni velikih porodica i preporučuju se za život sa malom decom. One su i prirodno zaštitnički nastrojene, a smatra se da su zbog ovoga i lojalnije ljudima. Ženka ume da voli i štiti vlasnike baš kao i svoje štence.

Za mužjake se smatra da su razigraniji i fizički aktivniji, pa posebno odgovaraju sportskim i avanturističkim tipovima ličnosti. Oni i, kako se kaže: kasnije stare, te duže zadržavaju odlike mladog, razigranog psa, nego što je to slučaj kod ženki koje brže sazrevaju, ali se zbog toga smatraju i lakšim za dresuru.

Zdravlje i polovi 

Baš kao i kod ljudi, kod pasa različitih polova mogu se pojaviti različiti zdravstveni problemi, upravo zbog anatomije reproduktivnih organa. Naravno, ovo se događa samo kod nesterilisanih pasa. 

Kod mužjaka se može pojaviti kancer na testisima, kao i različiti problemi sa prostatom, dok su kod ženki očekivane upale mokraćnog trakta, a mogu se pojaviti tumori na materici. 

Važno je napomenuti, briga i nega psa na preporučen način, kao i pravilna ishrana koja je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, ključni su za predupređivanje svih bolesti kod pasa, pa tako i ovih. Takođe, tajming parenja kod ženki i mužjaka utiče na to da li će se razviti ova stanja, pa se raspitajte kada je najbolje vreme da parite svoju kucu. 

Ovo nije jedini pas koji će živeti sa vama?

Onda kod odabira uzmite u obzir i slaganje polova

Naime, suprotni polovi se mnogo bolje slažu nego isti, pa ako već imate mužjaka, treba da se odlučite za ženku, a ako već imate ženku, onda za mužjaka. Međusobno će se dopunjavati, nalik jin i jangu.

Naravno, oni će se i međusobno prirodno privlačiti, pa je potrebno da preduzmete mere predostrožnosti ukoliko ne želite da se pare. Ako želite, sigurni smo da će to biti najslađi štenci, čestitamo! 

Svaki pas je jedinstven

Baš kao i čovek. Zato želimo da napomenemo da pol ne mora da bude ključna odrednica karaktera, pa osim fizičkih razlika, ništa nije zaista “predodređeno”. Ako čuvate, vaspitavate i volite svog psa, on će biti poslušan, razigran i beskrajno zahvalan, ma kog pola bio.

Kucu zato birajte prema veličini, da biste bili sigurni da možete da odgovorite na njene potrebe za prostorom i fizičkim aktivnostima, prema karakteristikama rase (mada ohrabrujemo da udomite, a ne kupujete) i prema drugim odrednicama koje će vam reći koliko su vaš životni stil, dom i porodica, kompitabilni sa određenim psom.

Uživajte u odabiru i poželite dobrodošlicu razigranom mužjaku ili poslušnoj ženki u svoju porodicu!