Selidbe spadaju u izazovne i vrlo stresne momente u životu, a to se odnosi i na decu i na odrasle. Stresnom ih ne čini isključivo sam čin pakovanja, već i razmatranje motiva za selidbu, donošenje konačne odluke o tome da li se preseliti, traženje novog životnog prostora, a na kraju i organizovanje same selidbe i to sve uz poštovanje rokova za iseljenje i useljenje.

Ono na šta takođe treba misliti pre nego što kutije za selidbu preplave prostor koji napuštate jeste kako će deca reagovati na tu promenu, jer ona ne podrazumeva samo prelazak u novi stan ili kuću. Selidba vrlo često znači i prelazak u drugi deo grada ili čak i potpuno novi grad ili državu, što detetu donosi nova iskustva – novu školu, novo društvo i slično.

U nastavku teksta saznajte kako da pomognete detetu da kroz ovo iskustvo prođe sa što manje stresa, kao i kako da se usmeri na pozitivne strane selidbe, iako je prisutan i strah od nepoznatog.

#1 Obavestite decu o ovoj odluci na vreme i obrazložite svoje razloge za preseljenje

Jedan od temelja odnosa roditelja i dece jeste poverenje, a ukoliko se ono naruši, veoma je teško povratiti ga. Zato sa decom treba biti otvoren i saopštiti im odluku pre nego što dođe dan pakovanja, kako bi i ona dobila vreme za adaptaciju na tu ideju.

Pored toga, treba im predočiti razloge za preseljenje jer će im to pomoći da vas razumeju i lakše prihvate promenu iako možda prvobitno ne navijaju za takvu ideju.

#2 Istaknite sve prednosti selidbe i nove mogućnosti koje ona pruža

Razlog zašto se deca mogu protiviti preseljenju je, pored straha od novog, i utisak da nešto gube i da od nečega moraju da se oproste. Takav stav je moguće ublažiti ukoliko im skrenete pažnju na sve ono dobro što ih čeka u novom okruženju.

Poželjno je da im pokažete novi dom i predočite njegove prednosti u odnosu na postojeći, zatim da im kažete šta se nalazi u blizini vašeg novog životnog prostora što bi njih moglo da zanima – bioskop, pozorište za decu, sportski sadržaji i slično.

#3 Kažite im da će i dalje moći da viđaju svoje staro društvo

Ono što deci možda i najteže pada kod preseljenja jeste to što se neće družiti sa svojim drugarima kao ranije. Međutim, ukoliko objasnite detetu da će i u budućnosti moći da posećuje svoje staro društvo i obećate da ćete mu pomoći da to realizuje, nema sumnje da će mu lakše pasti prelazak u novu sredinu.

#4 Uposlite decu – dozvolite im da učestvuju u pripremama za preseljenje

Ukoliko deci date zadatak da spakuju svoje igračke i garderobu, razvrstaju svoje knjige i slično, učinićete da se osećaju korisno u tom procesu i da skrenu svoje misli sa negativnih strana selidbe. Takođe, podstaknite decu da misle o tome kako će svoje stvari rasporediti u novoj sobi, kako bi ona izgledala što bolje.

#5 Ukoliko je moguće, dajte detetu priliku da bira koju sobu želi

Naravno, to podrazumeva da se selite u veći prostor koji omogućava da dete napravi određeni izbor. Ako mu date priliku da odabere koju prostoriju želi za sebe, stvarate mnogo prijatniju klimu za preseljenje jer dete ima osećaj da barem u jednom malom segmentu tog procesa može da učestvuje i donosi sopstvene odluke.

Kutije za selidbe de;ije noge vire

Takođe, dopustite da dete samostalno dekoriše svoju sobu i oplemeni je na način koji se njemu sviđa, prihvatite predlog za boju sobe i detalja u njoj koji su detetu značajni.

#6 Neka dečije stvari imaju prioritet pri otpakivanju

Još bezbolnije će proći selidba ukoliko na kutije sa dečijim stvarima stavite napomenu da njih prvo treba raspakovati, što znači da će u novom prostoru deca dobiti priliku da odmah koriste svoje stvari i da ne osete veliki diskomfor zbog preseljenja.

#7 Budite raspoloženi tokom selidbe i otvoreni za sva pitanja deteta

Deca oponašaju roditelje, tako da će i njihovo raspoloženje biti mnogo vedrije ukoliko je i vaš odnos prema selidbi pozitivan i usmeren na ono dobro što ona donosi. 

Kada je reč o velikim promenama, u kakve spada i selidba, deca imaju pregršt pitanja, za koja treba imati strpljenja i razumevanja. To je još jedan način da im date kompletniju sliku preseljenja, što će nesumnjivo uticati na to da im ideja o promeni postane bliskija i prihvatljivija.

Pored svega navedenog uzmite u obzir i vreme koje je detetu potrebno za adaptaciju. Dopustite da ono radi za vas i nema sumnje da će i dete shvatiti da je selidba u stvari dobra ideja!