Kada rukom pređete psu preko njegovog boka, trebalo bi da napipate njegova rebra. Ako to nije slučaj znači da ga prekomereno hranite. Višak kilograma kod pasa može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Kod nekih izaziva veliko opterećenje na kosti, dok je kod nekih rasa višak kilograma štetno za srce. Zato je bitno kako se hrani pas i koja mu se hrana daje. Veliki izbor hrane za pse svih vrsta možete naću preko linka https://www.petshop-avav.com/.

Pse ne hraniti sirovim mesom


Ako se koristi kupljena hrana za pse, potrebno je pažljivo pročitati upustva na pakovanjima i kupiti hranu koja odgovara psu. Postoje pakovanja za pse prema njihovoj rasi i prema starosnoj dobi. Ako se pas hrani domaćom hranom preporučljivo je izbegavati  davanje sirovog mesa. Ono može da sadrži viruse ili bakterije i zato bi trebalo proveriti u kojem je stanju sirovo meso pre nego što se da psu. Iz istog razloga mogu biti štetne i iznutrice. 
U hrana za pse potrebno je da barem 70% mesa bude  u dnevnim porcijama. Ostalih 30% ishrane može da se sastoji od povrća, voća i žitarica. Tvrdo povrće je preporučljivo narezati u sitnije komade. Što se tiće kostiju one se daju psu više radi njegove zabave i igre. Trebalo bi pripaziti sa sitnim kostima koje se daju psu da ne bi došlo do začepljenja creva.

Koju hranu ne davati psu


Pored dobre hrane za pse koja utiče na njihov rast i razvoj, postoji hrana koja je štetna za njihovo zdravlje i probavu. U tom smislu potrebno je izbegavati sledeću hranu: šećer, čokoladu, hranu koja sadrži mnogo soli i začina, pečeno meso, sirove iznutrice, svinjetinu, sve kosti koje su oštre kao što su kosti od ribe, mleko, jaja, kao i mahunarke kao što su grašak i boranija.
Ako primetite da je vaš pas bezvoljan, previše miran ili se čudno ponaša, moguće je da se radi o trenutnoj fazi, a moguće je i da nije dobro hranjen. Ukoliko neko od ovih stanja psa dugo traje, najbolje je da se obratite veterinru.

Kalkulator hrane za pse


Ako ipak niste sigurni koliku količinu hrane vaš pas treba da unosi, a želite da ga pravilno i zdravo hranite, postoji kalkulator hrane za pse. Pomoću njega možete da izračunate optimalnu količinu hrane koja je vašem psu potrebna. Kalkulacija je jednostavna, potrebno je samo da izaberete opcije koje se nude.

Ubacite osnovne podatke i da li se radi o štenetu ili velikm psu, kao i da li je aktivan i kolika mu je težina. Kalkulator će prema ovim podacima sam izbaciti količinu hrane koja je vašem psu potrebna.

Ne zaboravite vodu za psa


Pas određenu količinu vode dobija putem hrane za pse ali svakako ima potrebu za dodatnom vodom. Koliko će pas vode da pije zavisi i od njegove aktivnosti i u kom je stanju, kao i od spoljne temperature. Ukoliko pas jede više suve hrane onda ima veće potrebe za vodom. Psu od 10 kilograma potrebno je oko 3,5 dcl vode dnevno.

Zato se potrudite da pored psa bude uvek prisutna posuda sa svežom vodom. Tokom toplijih meseci potrebno je češće menjati vodu da se u ustajaloj vodi ne bi razvile bakterije koje uzrokuju razne bolesti pasa.