Javne ličnosti, bilo iz sveta filma, muzike, sporta ili kulture, u istoriji su znale da budu začetnici mnogih trendova, jer su ponele mnoge kreacije iz sveta mode. Kada vidimo da je neko poznat javnosti, nosio u okviru nekog filma ili spota, novi brend odeće ili zanimljiv aksesoar, to je dovoljno da ti brendovi postanu globalno popularni i traženi, ne samo određeni period, već godinama i decenijama.

Shodno tome, original naočare za sunce, nešto duže od pola veka, su veoma primetne na filmskom platnu, jer se smatra da su mnogo važnije i znače nešto više od običnih naočara. Setite se samo kultnih filmsikh scena u kojima poznati nose original torbe, odeću, cipele, ili naočare, ispod kojih zavodljiv pogled ostavlja publiku bez daha. 

Tako su mnoge scene obeležile upravo fenomenalne Tom Frod naočare, koje je poneo čuveni Džejms Bond, ili svetlucave Swarovski naočare za sunce, poput onih, koje su posebno dizajnirane za čuvenog Eltona Džona. 

Original naočare za sunce u svetu filma 

Ne može se sa sigurnošću reći da li su original naočare za sunce delom imale uticaj na to da se mnogi filmovi prepričavaju i imaju neprolaznu vrednost, ali pozdano možemo pretpostaviti da velika filmska platna ne bi bila to što jesu, bez ovog aksesoara, koji je doprineo tome da mnogi glumci i glumice bude zavodljivije, a filmovi gledaniji. 

Treba istaći i to da su original naočare za sunce bile veoma uticajne u svetu mode i imale su veliku ulogu kod formiranja modnog stila mnogih na svetu. Jer, ko ne pamti i nije poželeo da ima naočare poput onih koje je Tom Kruz poneo u kultnom filmu Top Gun?!

Kada je u pitanju ,,lepša polovina”, ne možemo a ne spomenuti oversized naočare mačkastog oblika, koje su vrlo zavodljive, a našle su se na licu poznate Suzane Saradon, kada je trebalo da se kamuflira i pobegne od policije u filmu Telma i Luiz. Tada je postao proslavljen ovaj predimenzionirani cat-eye oblik, koji se danas može videti na mnogim damama i devojkama. 

Ovaj dizajn je dodatno oplemenio Swarovski. Naocare za sunce ovog brenda, koje podrazumevaju sitne kristale i prefinjene konture okvira, poboljšale su izgled ovog modela i pružile mu sofisticiranu ženstvenost, karakterističnu za Swarovski. 

Mačkasti oblik naočara za sunce u svetu filma, dominirao je čak i tokom jedne decenije ranije u filmu Glad. Mnogi se možda sećaju scene u kojima vampirica, koju glumi Katrin Denev, krije svoj zavodljiv pogled iza srebrnog okvira.  

S druge strane, veoma je popularan model sa tankim ramom i tamnim staklima, koje je nosila Keri En Mos u čuvenom Matrixu. Kao koleginica Kijana Rivsa, ona je ostavila snažan utisak na publiku delom zbog ovih naočara, koje ne nosi privatno iz razloga što bi je publika odmah prepoznala na ulicama. 

Osvrnimo se još na serijal o Džejmsu Bondu i njegov nastavak u okviru kog Denijel Krejg nosi Tom Ford naočare, ali ne samo na setu, već i iza kamere. Ovaj čuveni tajni agent 007 poznat je po savršenim aksesoarima i outfitu, tako da je u ostvarenju Sky Fall došao red na Tom Ford naočare Marko TF144, za koje je bila dizajnirana čak i specijalna Džejm Bond kutija. Ako pogledate nastavak serijala – Spectre, primetićete da Krejg nosi Tom Ford naočare – dva veoma muževna modela, Snoowdon i Henry, koje zbog spoja acetata i metala, ponovo vraćaju u modu 50-ih. 

Možemo reći da iako su oversized original naočare za sunce obeležile 70-e godine, prošlog veka, one su veoma tražene i danas, a veliku popularnost im je doneo film Taksista, u kom su zaštitni znak Džodi Fostera, kog tumači Robert De Niro. 

Kada je u pitanju svet muzike, definitivno ćemo istaći Elton Džona, koji je prepoznatljiv po ekscentričnim naočarima, koje su doprinele njegovom specifičnom modnom stilu. Inače, u svetu naočara zastupljena su 2 modela, koja su inspirisana upravo ovim sjajnim umetnikom – oversized naočare, plavog okvira u obliku srca, čiji su okviri u obliku trešnje, a stakla optočena Swarovski kristalima, kao i plave oversized naočare, koje imaju narandžaste, takođe, Swarovski kristale.