Kada je u pitanju zamena stolarije, često ne razmišljamo o svim razlozima koji dovode do ove promene. Najčešće se kao glavni razlog izdvaja dotrajala stolarija, ali postoji još mnogo dodatnih povoda da se odlučite na ovaj korak.

Kako se u poslednje vreme sve više vodi računa o energetskoj efikasnosti, zamenom stolarije pravite korak u pravom smeru kada je u pitanju smanjenje računa i potrošnja energije u vašem domu. Takođe, na ovaj način utičete i na kvalitet vazduha što se odražava na zdravlja svih ukućana.

Zagađen vazduh

Kvalitet vazduha je bitna tema koja se poslednjih godina sve više pojavljuje u medijima. Sve više se vodi računa o načinima na koje se može sprečiti, ili barem umanjiti, zagađenost i time uticati na zdravlje. Iako se na prvi pogled čini kao da stolarija nema puno veze sa ovim problemom, istina je da je ovo prvi korak koji svako od nas može da učini kako bi smanjio uticaj štetnih gasova u sopstvenom domu.

Ovo se najbolje objašnjava činjenicom da kvalitetna stolarija ne propušta štetne gasove u vaš dom i da ukoliko dođe do puštanja ovih gasova u blizini vašeg doma, možete na najbolji način da se osigurate da ništa od toga neće ući u vaš dom.

Kvalitetni materijali

Najčešće se prilikom odabira stolarije izbor svede na PVC prozore i vrata, ali treba spomenuti značaj prirodnih materijala. Drvo i aluminijum su sa razlogom najbolji odabir jer se prirodni materijali uvek izdvajaju u odnosu na PVC.

Prirodni materijali omogućavaju da se smanji štetni uticaj izduvnih gasova iz okvira stolarije što predstavlja opasnost za sve koji borave u tom prostoru. Takođe, usled visokih letnjih temperatura, ukoliko dođe do zagrevanja, u slučaju drveta i aluminijuma, ne postoji opasnost od udisanja štetnih isparenja.

Kako odabrati stolariju?

Imajući na umu kvalitet vazduha i energetsku efikasnost, treba da pronađete stolariju koja će svojim kvalitetom moći da vam pomogne da napravite pravu promenu u vašem domu. Kada su u pitanju odgovarajući alu prozori, cena je varirajući faktor jer se ovaj tip stolarije može naći u različitom cenovnom rangu.

Na prvom mestu treba da se nalazi kvalitet stolarije, ali ne treba umanjiti ni izgled kao jedan od faktora te uzmite u obzir da donosite odluku o investiciji koja treba da potraje i pomogne vam da uštedite i poboljšate kvalitet života.

Stolarija

Energetska efikasnost u domu

Prilikom ulaganja u stolariju, potrebno je da razmislite na koje vam se sve načine ova investicija može isplatiti u budućnosti. Energetska efikasnost postaje sve bitniji faktor u donošenju brojnih odluka, te je to i slučaj kada je u pitanju odabir stolarije.

Ukoliko se smanji potrošnja energije, samim tim dolazi i do smanjenja računa za struju. Ovo je moguće postići biranjem kvalitetne stolarije koja će sprečiti gubitak energije koja se mora nadomestiti. Na ovaj način ulažete u budućnost te je potrebno na vreme se odlučiti za kvalitetnu stolariju koja će podići nivo energetske efikasnosti u vašem domu.

Dihtovanje i provetravanje

Kvalitet vazduha u vašem domu zavisi od nekoliko stvari, ali se kao glavni faktori izdvajaju dihtovanje i provetravanje. Od učestalosti provetravanja prostorija u vašem domu zavisi kvalitet vazduha i količina svežeg vazduha. Ovo se najbolje postiže kvalitetnom stolarijom koja će i nakon učestalog otvaranja i dalje da bude postojana.

Pored toga, dihtovanje tj. nemogućnost da u vaš stan uđe ili izađe vazduh kada vi to niste odlučili je još jedan od razloga zašto je potrebno pažljivo birati stolariju. Ne samo da je bitno provetravati prostor, takođe je bitno imati mogućnost da zatvorite vrata i prozore ukoliko je zagađenost vazduha napolju izuzetno visoka ili želite da zaštitite dom od neprijatnih mirisa koji dopiru od spolja.

Kako biste bili sigurni da ste doneli pravu odluku kada je odabir stolarije u pitanju, uključite sve faktore u donošenje konačne odluke. Vodite računa o bitnim stvarima poput kvaliteta vazduha i energetske efikasnosti u vašem stanu.