Tržište nekretnina je u poslednjih 7 godina doživelo velike turbulencije, prvo ekonomsku krizu, zatim Kovid krizu, a sada i vojni sukob između dve evropske zemlje. Posledice se osećaju u svim državama i u svim sektorima, ali je veliko odstupanje primećeno i kada je u pitanju najam i kupoprodaja nekretnina.

Već 2023. je bilo jasno da se visoke cene ne mogu održati beskonačno i da njihov pad tek sledi.

Čitavu 2024.godinu je obeležilo postepeno snižavanje nerealnih cena nekretnina, uz veću stagnaciju, ali i smanjenje tražnje i nove gradnje. Takve promene su očekivane usled ekonomske krize, ali su nastale i zato što su vrednosti nekretnina bile nerealno visoke prateći rast tražnje. Sada se situacija menja pa se očekuje nastavak promena koji je započeo krajem 2023.godine.

Šta je to što nas očekuje u narednih 6 meseci? Kako će se kretati cene? Da li se očekuju veće fluktuacije?

Spremili smo najbolje odgovore za vas, zato vas pozivamo da nastavite sa čitanjem.

Cene stagniraju i isto se očekuje do kraja godine

Stručnjaci tvrde da nas očekuje stabilizacija na tržištu nekretnina do kraja godine, tj. da se nastavi trend stagniranja cena, uz blagi rast ili pad, u zavisnosti od lokacije koja se posmatra.

Potražnja je manja, ali se i dalje kupuju luksuzne nekretnine u najvećoj meri pa za njima postoji i najveći stepen tražnje. Sa druge strane,  u celoj Srbiji cene stagniraju ili mnogo sporije rastu u odnosu na pre.

Investitori su to očekivali pa već godinu dana je mnogo manje izgrađenih stanova nego pre jer raste cena materijala, poskupljuje gradnja, ali ne i prodajna cena što mnogima posao čini neisplativim.

Ipak, do kraja 2024.godine se ne može očekivati globalna promena pa se drugačiji zaključci mogu izvesti u zavisnosti od toga koji deo zemlje se posmatra. Beograd, Novi Sad i Zlatibor su gotovo zasebni entiteti koji prednjače po luksuznoj ponudi, ali i nekim od najviših cena.

U drugim delovima zemlje je situacija dosta drugačija pa su cene povoljnije, a tržište nekretnina čak i u osetnijem padu cena.

Važno je naglasiti i to da su stambeni krediti dosta skupi i teže je ostvariti prava pa i to doprinosi padu tražnje i manje realizovanih kupovina  nego što je to bilo do pre par godina.

Gradiće se ekološki održivi objekti kao i oni koji donose sistem pametnih domova

Iako se kod masovne gradnje jako teško implementira sistem pametnih domova, neki činioci će biti zastupljeni jer to više nije luksuz nego potreba.

Iako poskupljuju cenu, Smart Home sistemi su nešto što kupci traže i ostaće odličan način za privlačenje kupaca, uz višu cenu, ali i bolje uslove stanovanja.

Tu se podrazumeva da vlasnici imaju video nadzor nad zajedničkim delovima, daljinsku kontrolu temperature, grejanja i hlađenja, veće bezbednosti što sasvim sigurno svim korisnicima odgovara.

Uvek su poželjni i dodaci kakav je lift, zatvorena garaža, dovoljno parking prostora, ali i luksuzne opcije kakav je pristup bazenu, teretani, dečijem parku, zelenim površinama…

Kada se na sve pridoda gradnja po evropskim standardima za visok stepen energetske uštede, jasno je zašto se danas najčešće grade stambeni kompleksi kao planirani kvartovi zgrada koji čine zatvorene celine sa svim neophodnim elementima za ugodan život.

Covid-19 je promenio želje kupaca

Iako se još uvek traže i kupuju jeftini stanovi i male površine, sve više kupaca traži prostranost i kvalitet umesto skučenosti.

I u ovom segmentu će se menjati tržište nekretnina pa će se više prodavati stanovi koji imaju otvoren, prostran prostor i komforniji smešaj u odnosu na manje kvadrature.

U tom smislu će se više projektovati i graditi svetli stanovi, oni koji imaju dobar raspored pa makar to bila i garsonjera i takve kvadrature će se brže i prodavati.

Takođe, nastaviće da raste tražnja za kućama, placevima za vikendice ili kuće, kao i migracija stanovništva ka prigradskim područjima. U budućnosti će i samo uređenje gradova biti tako da se obezbede svi uslovi tako da i rubna naselja imaju odličnu infrastrukturu i uslove za kvalitetan život.

Iako se mnogo toga menja, tržište nekretnina će do kraja godine najverovatnije ostati na istom pravcu, smirivanja cena i postepen pad tražnje. Veće promene se ne očekuju, ali je primetan trend u kojem će se kretati tržište nekretnina u budućnosti.

Naravno, uvek se mogu dogoditi i promene koje su vanredne tako da će učiniti situaciju znatno složenijom ili znatno boljom pa sve prognoze ne treba uzimati kao stoprocentno tačne.

Najveću dilemu imaju kupci nekretnina koji ne znaju da li da čekaju bolju situaciju na tržištu ili da sada kupe željenu nepokretnost. Agenti u agencijama za promet nekretninama kažu da će cene verovatno padati, ali to neće biti značajnije pa je najbolji savet da se sada potraži stan ili kuća i kupi kada se pronađu najbolji uslovi.

Kao vam se čini prognoza vezana za tržište, šta će se tražiti, koliko će cene padati? Pišite nam komentare nakon čitanja teksta.