Naše bake su ustajale ranom zorom, umivale se hladnom vodom i započinjale posao u kući ili na polju. Kažu da su živele zdravo, hranile se zdravo, bile okružene nezagađenom životnom sredinom, ali ipak su sa četrdeset godina izgledale staro a sa pedeset postajale stare bake. Kako i zašto? Jedan od odgovora je što je sve bilo prepušteno prirodnom toku, genetici i Bogu. Danas žene imaju mogućnost da uživaju u svom izgledu i da ga pažljivo neguju. Tu mogućnost su u prošlosti imale samo carice i kraljice i njihovo bogato i blisko okruženje. Bilo je i tu lutanja, pa su se na lice radi lepote nanosili koje kakvi otrovi. Često je olovo bio sastavni deo „nege“ i ulepšavanja što je dovodilo do brojnih zdravstvenih problema pa čak i smrti. U određenom periodu belo lice je bio odraz aristokratskog izgleda, jer je sirotinja radila u polju i na suncu, pa su se nanosile smeše da bi lice bilo belo, a zapravo se postizao izgled maske za lice.

Moderno doba, šminka, nega i maske za lice

Zahvaljujući razvoju filmske industrije šminka postaje popularna početkom 20. vek. Delovalo je da je najlakše prikriti nedostatke sa „tonom šminke“, ali i to je ostavljalo posledice. Koža je propadala i pojačavala starenje. Došlo se do saznanja da je nega zapravo ta koja najviše doprinosi lepom i, naravno, negovanom izgledu lica. Kozmetička industrija dobija zamajac posle Drugog svetskog rata. Televizija se useljava u naše domove a sa njom i reklame i lepe našminkane devojke i žene. Obična žena takođe želi da tako izgleda i kozmetička industrija joj to nudi. Ali na tržištu se pojavljuju razni proizvodi pa i oni sumnjivog kvaliteta. Svest žena se menja i one nepogrešivo traže kvalitet.  Razvoj interneta i društvenih mreža pravi još jedan skok. Mlade influenserke javno prikazuju sve faze šminkanja i nege. Izgled postaje umetnost i nauka. Kako kožu hidrirati? Kako joj povećati elastičnost? Kako je zaštititi od pogubnog uticaja spoljašnje sredine i zagađenja? Kako sprečiti starenje? Hiljade pitanja i hiljade odgovora od kojih neki mogu biti i nepovratno pogubni.

Zašto je maska za lice osnova nege?

Mnoge žene su koristile šminku ali nisu pridavale značaj nezi. Kako su se grdno prevarile! Koža je najveći čovečiji organ a lice je osetljivo i predstavlja nas drugima. Ne moramo biti ekstra lepe, ali moramo biti ekstra negovane. Francuskinje su to odavno shvatile i ne preteruju sa šminkom ali najveći deo novca koriste za negu. Zato se za njih kaže da su lepe i negovane žene. Tačnije, ta lepota proizilazi iz nege. Da bi koža bila negovana neophodno je da se dovoljno hidrira. Deo hidratacije dobijamo unošenjem vode u organizam a deo korišćenjem maski za lice i kremama za lice. Takođe je potrebno obezbediti i elastičnost kože. Pogodili ste. I to je omogućeno korišćenjem maske za lice. Glina daje čvrstinu koži, jer ne želimo da ona visi, pojačava cirkulaciju i sprečava stvaranje mikro bora. Takođe je potrebno i da se vrši piling, odnosno površinsko skidanje mrtvih ćelija čime omogućavamo koži da diše.

Sve ove najneophodnije stavke za negu kože lica omogućavaju maske za lice. Postoje razni tipovi maski sa različitim biljkama i voćkama, mirisima aromatičnih biljaka, ali svaka mora da zadovolji ove osnovne zahteve nege. Sve ostalo je na ženi da odluči koja joj najviše prija, posle koje se oseća bolje, koja najviše prija njenom tipu kože. Svaka žena donosi odluku za sebe pa i da li će uopšte koristiti masku za lice. Preporuka je obavezno! Osim lekovitog dejstva za naše lice, maska omogućava savremenoj ženi još nešto što niste ni pretpostavili i može vas iznenaditi. ODMOR! Očistite lice, stavite masku, zatvorite oči i prepustite se opuštanju i nezi pet do dvadeset minuta dva puta nedeljno toliko možete da odvojite vremena samo za sebe i kožu svog lica. Naravno, ne treba preterivati, jer ništa nije dobro ako se preteruje. U tom slučaju može doći do štete, da se isušu koža, zapuše pore, izgube ulja…Svaka maska za lice sadrži uputstvo kako i koliko se puta nanosi. Poštujte i pratite data uputstva.

Koja je tajna lepote savremene žene?

Dakle, istorija ženske lepote je istorija nege i šminke. Šminka je završna faza i njeni efekti su kratkotrajni i negativni ako se ne pridržavamo nege kože i ne omogućimo zdravu podlogu za glazuru – šminku. Danas žene izgledaju lepo i mladoliko i u svojim pedesetim godinama upravo zahvaljujući nezi lica. U tome treba krenuti od osnovne podloge a to je maska za lice. Ona će nama i našoj koži pružiti osnove zdravog, lepog i negovanog izgleda.