Šta su to male ginekološke intervencije?

One traju u proseku 10-15min. i ne zahtevaju anesteziju dužu od pola sata. Vrsta anestezije u kojoj se “male intervencije“ izvode se naziva: Opšta Kratkotrajna Intravenska Anestezija (OIA) ili analgosedacija i za nju nije potrebno intubirati pacijenta. Veći broj ovih intervencija se može izvesti i u lokalnoj anesteziji. Posle njih nije potrebna duža hospitalizacija te se pacijent nakon kraćeg oporavka (1-2h) isti dan otpušta kući. Odatle i potiče sam naziv “Dnevna bolnica.“

Vrste malih ginekoloških intervencija?

Nabrojaću samo najčešće: uklanjanje polipa (klasično i histeroskopsko), eksplorativne kiretaže, rešavanje neurednih, produženih ili obilnih krvarenja, vaginalnih infekcija, biopsije grlića, vulve ili endometrijuma, radio-talasno ili lasersko spaljivanje promena na grliću materice, prekidi trudnoće, upale i abscesi Bartolinijeve žlezde, sve metode kontracepcije aplikacija i vadjenje spirala, uklanjanje upornih kondiloma i svih ostalih promena na malim i velikim polnim usnama, incizije cisti vagine, punkcija cisti jajnika vaginalnim putem, uklanjanje mioma u materici, labioplastika, aplikacija tračica za urinarnu inkontinenciju itd.

Koje se komplikacije mogu javiti posle ginekoloških intervencija?

Perforacija uterusa, rezidua, raslojavanje ili povreda zida materice, Ashermanov Sz., povreda unutrasnjeg ušća u matericu, zarastanje i zapušenje cervikalnog kanala polse intervencija, hematometra, zapušenje jajovoda, sterilitet, krvarenje, infekcija, bolovi, povišena T, trombo-embolijske komplikacije.

Da li je svejedno ko će raditi intervenciju?

Ne, nikako nije nebitno ko radi intervenciju! Bitan je i sam način izvodjenja iste.

Npr. kod jedne od najčešćih intervencija-prekida trudnoće bitna stavka je kontrola ultrazvukom u toku izvodjenja abortusa. 

Ovu proceduru u ordinaciji je najsigurnije raditi pod kontrolom ultrazvuka pri čemu sve vreme u toku intervencije ima jasnu sliku unutrašnjosti materice i time se u potpunosti izbegava deo intervencije koji se ranije radio “na slepo”.  Čime se takodje smanjuje verovatnoća povrede zidova same materice.

Kontrola ultrazvukom u isto vreme omogućava i da se nakon intervencije odmah potvrdi da je sadržaj materice prazan i da nema zaostataka trudnoće.

Takodje je bitno naglasiti da iskusniji lekari veći deo ove intervencije u ordinaciji rade vakum aspiratorom. Ogromna prednost aspiracije je da vakumom usisava ovularno tkivo te time poštedjuje unutrašnju sloj materice od preterane upotrebe kireta koje direktnim fizičkim kontaktom sa endometrijumom češće prave mikro-povrede zidova materice od vakum kanila. Što je endometrijum više poštedjen mikro-povreda kiretama to je kasnije manja količina komplikacija koje mogu voditi ka otežanom zatrudnjivanju i sterilitetu (Ashermanov sindrom, hemotometra). I krvarenje je posle abortusa oskudnije i kraće kada se intervencija obavi vakum kanilama nego kiretama! Ista priča se odnosi i na manji broj infekcija posle intervencije.

Najobučeniji lekari za ove vrste intervencija 

Najveći broj malih ginekoloških intervencija se u Srbiji obavlja u dnevnim bolnicama dve najveće (tercijarne) ginekološke klinike u regionu od kojih je jedna „GAK Visegrdska.“  U proseku oko 20-25 intervencija dnevno.

Lekari koji rade u dnevnim bolnicama imaju time i najveći broj odradjenih intervencija na dnevnom i godišnjem nivou. 

KLINIČKO ISKUSTVO, GODINE STAŽA, praksa i što veći broj uspešno odradjenih intervencija i operacija je naravno NAJBITNIJA karakteristika kojoj teži svaki lekar kliničar bilo koje specijalnosti. 

27 god. ginekološkog staža, 14 god provdenih u Dnevnoj bonici KGA KCS, a zadnjih 7 god. i kao načelnik iste, dr Miloša Radovića svrstavaju u red lekara sa najviše odradjenih malih ginekoloških intervencija u Srbiji. 

Šta  uraditi, a ne pogrešiti, gde i kome se obratiti?

U slučaju da imate bilo koji od gore nabrojanih problema nemojte čekati. Dodjite da sa dva peto-minutna bezbolna pregleda tačno utvrdimo o čemu se radi i odredimo terapiju. Pre svega kao lekar koji se dugo godina u kontinuitetu svakodnevno u dnevnoj bolnici ( i u ordinaciji) bori najviše upravo sa ovim oboljenjima, biću veoma srećan da svoje godine prakse i iskustvo upotrebim u pravcu najefikasnijeg, najbržeg i najbezbolnijeg rešavanja vašeg zdravstvenog problema.