Kao brz i jednostavan operativni zahvat, histeroskopija pomaže u brzom otkrivanju postojanja određenih ginekoloških problema, ali i kod njihovog rešavanja. Poslednjih godina se sve više govori o potrebi i važnosti redovnih pregleda kod ginekologa, koji čine da se svi problemi i eventualne opasnosti primete na vreme, kako bi se odmah reagovalo, čime se kod brojnih bolesti izlečenje izvršava do kraja.

Međutim, histeroskopija ne pomaže samo u tome, budući da se koristi kod različitih slučajeva i potreba u okviru ginekoloških potreba.

Šta je histeroskopija?

Histeroskopija predstavlja vrstu ginekološke operacije. Izvodi se često u ambulantnim uslovima i traje svega nekih 15 minuta. Pacijentkinja se uvodi u opštu ili lokalnu anesteziju, te se nakon nekog vremena istog dana otpušta kući. Oporavak nakon ovog zahvata je brz, tako da se ne osećaju veće komplikacije.
Histeroskopija služi da se jedna mala cev ubaci kroz grlić materice, kroz koju se onda ubacuje kamera ili neki instrument potreban za određen zahvat. Na taj način ginekolog sebi omogućuje da vidi unutrašnjost materice, kao i same jajovode i njihove kanale, kako bi se uverio da ne postoje određene promene na materici, najčešće polipi, kako bi se uverio da je sve u redu, ali se ovaj princip koristi i prilikom drugih zahvata, kao što je kiretaža materični duplje. Histeroskopija traje između 10 i 30 minuta, a kao što je navedeno, pacijentkinja se uvodi u lokalnu ili kratku intervensku anesteziju.
Histeroskopija služi za analizu omotača materice, za utvrđivanje postojanja polipa, kao i njihovo uklanjanje, za proces biopsije kada je potrebno uzeti uzorak tkiva za analize, kod uklanjanja mioma, kao i kod ispitivanja plodnosti. Takođe se koristi kod tretiranja obilnih i/ili neredovnih menstruacija, uklanjanja adhezija (ožiljaka), kod kiretaže, kao i u slučajevima kada se dogodi problem sa uklanjanjem spirale.

Oporavak nakon zahvata

Sam preoperativni tok nema nikakvih specifičnosti, jer je razlog rada histeroskopije unapred poznat, zakazuje se unapred, a pacijentkinja nema nikakvih zahteva za posebnu pripremu. Međutim, kako se ipak radi o operativnim zahvatu, postoji određen period oporavka organizma. Bitno je da znate da rana kada se histeroskopija radi ne postoji, pa tako ne postoji ni rizik od infekcije rane, niti bol koji bi postojao usled nje.

Oporavak traje kratko, ali podrazumeva poštovanje nekoliko pravila.

Preporučuje se da se dve nedelje nakon što je histeroskopija rađena pacijentkinje ne podvrgavaju većim fizičkim aktivnostim,a treninzima, niti sportu, a isti taj period važi i za suzdržavanje od seksualnih odnosa. Kupanje je dozvoljeno već nakon samog zahvata, ali se ne preporučuje kupanje u kodi nekoliko dana, kao ni plivanje. Iako se ne očekuju nikakve komplikacije, u određenim situacijama pacijentkinje se moraju javiti doktoru.
Ukoliko se oseti osećaj jeze, hladnoće i pojave drhtavice, kao i kod pojave bola koji klasični analgetici ne mogu da umanje. Pored toga, lekaru je potrebno javiti se ukoliko se javi krvarenje, posebno ako je krvarenje obilnije, kao i u slučajevima kada se iz vaginalnog područja oseća neprijatan miris, koji svojom pojavom može da ukaže na postojanje infekcije. Iako su ovim simptomi veoma retki, dobro je znati da se njihovom pojavom podrazumeva da se odmah javite lekaru koji je izvršio histeroskopiju.