Ako već duži period patite od proširenih vena na završnom delu debelog creva, u smislu da osećate bol i nelagodnost na ovom mestu, najbolje bi bilo da već danas pomoć potražite od nekog dovoljno kompetentnog vaskularnog hirurga koji će vam već nakon prvog pregleda dati adekvatan savet za otklanjanje hemoroida.

Poznato je da se danas sve vrste intervencija vezane za operaciju hemoroida rade sa najsavremenijom medicinskom opremom, posebno kada govorimo o privatnim hirurgijama. Ono što je još bitnije je činjenica da su se sve metode pokazale manje – više uspešnim u smislu da u potpunosti ili delimično rešavaju problem hemoroida. Isto tako, nećete morati da brinete o tome da će se ponovo pojaviti. Thd metoda je jedna od njih.

 

Šta podrazumeva thd metoda i kako se ona izvodi?

Thd metoda je najsavremenija metoda u otklanjanju spoljašnjih hemoroida koja vam garantuje potpuno izlečenje. Najčešće se izvodi lokalnoj anesteziji što znači da se pacijenti sve vreme nalaze u svesnom stanju i mogu pratiti ceo tok operacije.

Operacija thd metodom traje oko pola sata, a već istog dana bićete pušteni kući iz bolnice. To upravo govori o tome da se radi o rutinskoj intervenciji bez mogućnosti pojave bilo kakvih komplikacija.

Reč je o minimalno invazivnoj metodi u otklanjanju šuljeva što znači da nema nikakvih rezova niti narušavanja prirodne anatomije debelog creva.

Ostale metode koje se koriste prilikom operacije hemoroida

Pored thd metode koja se pokazala najuspešnijom za trajnje otklanje hemoroida, u vaskularnoj hirurgiji mogu se koristiti i neke druge koje takođe mogu biti delotvorne u otklanjanju ove vrste zdravstvenog problema.

Ono što biste trebali da znate je to da se sve vrste intervencija koje se odnose na operaciju hemoroida izvode tek kada stanje pacijenta zapadne u tzv. četvrti stadijum. To praktično znači da je tada operacija jedina opcija za otklanjanje hemoroida.

Klasična metoda otklanjanja tkiva pojavila se među prvim metodama u operaciji hemoroida

Iako se može reći da se radi o zastareloj metodi s obzirom na razvoj tehnologije poslednjih nekoliko godina, ovaj oblik intervencije se i dan danas primenjuje u mnogim privatnim klinikama.

Klasična metoda podrazumeva da se hirurškim putem otklanja deo tkiva tj. sluzokože zahvaćen hemoroidima. Zbog toga što se radi o vrlo bolnoj metodi za pacijenta, obavezno je podvrgavanje svakog pacijenta opštoj ili spinalnoj anesteziji. Ipak, nakon prestanka njenog dejstva, pacijenti će osećati bolove pa je sam oporavak znatno duži i može trajati minimum mesec dana. To znači da se preporučuje potpuno mirovanje bez ikakvog obilka teže fizičke aktivnosti kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

 

Laserska operacija hemoroida

Pod laserskom metodom u otklanjanju hemoroida podrazumeva se da se direktno laserskim zracima deluje na oblast zahvaćenu hemoroidima, tj. oni bivaju tretirani visokom temperaturom čime se praktično “spaljuju”. Ipak, jedan vrlo značajan nedostatak ove metode je taj što on ne rešava problem hemoroida zauvek, tj.postoji šansa da vam se oni nakon nekog vremena vrate.
Na vama je da odlučite za koju vrstu intervencije ćete se odlučiti. Kao što i sami možete zaključiti iz teksta, thd metoda predstavlja najbezbolniju i najsavremeniju metodu za rešavanje problema hemoroida.