Glavna uloga koju bilo koji nosač za bicikle ima jeste da vam sa jedne strane omogući lak i bezbedan transport, a sa druge strane da jednostavnom montažom omogući da za kratko vreme dobijemo ono što želimo, dok pri tome obezbeđuje i da se ne oštetite ni auto ni bicikl tokom vožnje. 

Postoji nekoliko modela, a najčešće korišćen i najzastupljeniji kod vozača je krovni nosač za bicikle. 

Jednostavnost korišćenja i univerzalni karakter

Možda glavni razlog zbog kojih važe za najzastupljeniji model koji se koristi u praksi je taj što su univerzalni tj. što pogoduju skoro svim vrstama i markama automobila. Pored svoje primarne funkcije i uloge mogu da se koriste i za montiranje skija ili krovnih kutija uz blage korekcije. 

Jednostvna upotreba i motnaža takođe su razlog zbog kojeg je najprodavaniji i najučestaliji u praksi. Tome treba dodati i dostupnost na tržištu kao i pristupačnu cenu. Ostavlja i mogućnost neometanog pristupa prtljažniku. 

Može služiti za prevoz jedne ili više bicikli

Krovni nosači za bicikle pogodini su za prevoz i jednog i više komada. Ali to zavisi od više faktora – veličine automobila, kojeg proizvođača iz ove grupe birate, kvaliteta i organizacije. Odlična je opcija za porodice koje vole da svoj odmor provedu aktivno da na ovaj način lako izvrše transport. Pri tome njihovom upotrebnom ne zaklanjaju se tablice i svetlosna signalizacija, niti utiče na vidljivost tokom vožnje. 

Daje visok stepen bezbednosti i sigurnosti tokom vožnje

Ako je sve ispravno postavljeno i ako se vozi optimalnom brzinom mogućnost da dođe do oštećenja ili ispadanja je minimalna. Uvek obratite pažnju da li ste sve dobro pričvrstili i vezali i za što veći nivo sigurnosti i bezbednosti birajte što kvalitetnije modele pouzdanih proizvođača.

Da li postoje neki nedostaci?

Kao i kod svakog drugog proizvoda, postoje obe strane medalje. Ima prednosti, ali ima i mana. Stvar je u tome čega ima više. A ovde je svakako manje nedostataka. Oni se odnose pre svega na brzinu koja se može razviti tokom vožnje kada su nosači za bicikle na krovu popunjeni. To onda doprinosi dakle sporijoj vožnji, koja povećava potrošnju goriva. U vezi sa tim je i buka koja može nastati zbog vetra koji stvara otpor pri vožnji. 

Pored toga, treba voditi računa gde parkirate automobil. To znači da garaže sa niskim krovom otpadaju kao opcija. Takođe tokom vožnje treba obratiti pažnju i na niske prolaze, poput tunela i nadvožnjaka zbog visine koju vaš automobil dobija kada na njemu imate dodatni teret koji utiče i na visinu. 

Ako niste dovoljno fizički spremni, postavljanje i spuštanje može biti otežavajuća okolnost. Zato će za ovu vrstu radnje vrlo često biti potrebno društvo.

Pored svega toga, preduslov da biste uopšte postavili krovne nosače za bicikle je da imate one klasične, standardne krovne za automobil. 

Ipak, ono što je zajedničko svakoj kupovini jeste da birate pametno i svrsishodno. To znači da budete sigurni u kvalitet i funkcionalnost koju treba da imaju nosači za bicikle, da odgovaraju najbolje baš vašem vozilu ali i vašim potrebama.