Rad automobila je usaglašen mehanizam, i svaki deo je od izuzetnog značaja kako biste mogli da koristite pun potencijal vozila. Ipak, određeni delovi automobila znatno više utiču na bezbednost pri vožnji, a jedan od najvažnijih testova koji treba da polože jeste zimska vožnja. 

Zimski uslovi i vremenske neprilike značajno otežavaju vožnju, zato određeni delovi nikako ne bi trebalo da zakažu u ovom periodu. Redovno obavljanje velikog i malog servisa je preduslov da vaš automobil bude optimilane ispravnosti. 

Međutim, ukoliko iz nekog razloga preskočite servis, ili ne otkrijete određeni problem na vreme, važno je da znate koji  auto delovi vam tokom zimske vožnje “čuvaju glavu” i omogućavaju vam da bezbedno stignete od jedno do druge tačke. 

#1 Akumulatori – snaga vašeg automobila tokom zime 

Niska temperatura i loš akumulator u kombinaciji često za rezultat daju nemogućnost da se automobil pokrene, odnosno “da upali” iz trećeg ili četvrtog puta. Kako biste izbegli ovu situaciju trebalo bi na vreme da potražite gde se mogu kupiti povoljni Varta akumulatori ili akumulatori proizvođača kog preferite. 

Mnogi vozači upravo ovo rade mnogo pre nego što temeprature padnu ispod nule, ukoliko su svesni da vozilo ima već dotrajao akumulator spreman za menjanje. 

Osim što može izazvati nervozu kada po hladnom zimskom jutru pokušavate da pokrenete automobil, akumulator može izazvati i ozibljne probleme na putu, ukoliko vam se sličan scenario desi na putu ili prilikom dužeg putovanja tokom zime. 

#2 Kočnice – sigurnost iznad svega 

Zimski uslovi vožnje podrazumevaju kretanje automobila po klizavom, mokrom i vlažnom putu, odnosno po poledici. Dakle, samo manevrisanje vozilom iziskuje više sposobnosti i bolju kontrolu nad voziliom. 

Prva stavka je do nas – nesumnjivo je potrebno da budemo umešni vozači, međutim, druga stavka koja se odnosi na kontrolu vozilom zavisi i od delova, u ovom slučaju od kočnica. 

Kvalitetne kočnice, koje reaguju na najmanje dodirivanje neophodne su za zimske uslove vožnje. Samim tim što je zaustavno vreme po klizavom putu nešto duže od onog po suvom, potrebno da je performanse kočnica nemaju nikakvu manu. 

Zato ih proverite, odnosno zamenite ili popravite svake godine na vreme. 

#3 Kvačilo – za kontrolisane performanse vozila 

Još jedan deo koji ne bi smeo da zakaže kada padne prvi sneg jeste i kvačilo. Ovaj izuzetno važan deo automobila “kontroliše” veliki deo naše vožnje, nephodan pri menjanju brzina, skretanju, i blagovremenom zaustavljanju. 

Nesumnjivo, ovaj deo je nepohodan za sigurnu i bezbednu vožnju tokom zimskih uslova. Problemi sa kvačilom mogu doći postepeno, ali mogu i iznenaditi vozače, zao je preventivna provera način da obezbedite sigurnu vožnju u zimskim uslovima.

#4 Gume – obligatoran segment zimske vožnje 

Ne samo da je zakonski regulisano, već je i potpuno neophodno imati zimske gume prilikom vožnje po snegu i ledu. Naime, zakon nalaže da se početkom zime, snega i hladnog vremena postave zimske gume sa dubljim šarama, koje su optimalne za ove uslove. 

Osim što je nebezbedno voziti bez adekvatnih zimskih guma, nedostatak istih znatno usporava i onemogućava vozilo da se u neprohodnijim uslovima vožnje adekvatno kreće. 

Zimske gume se mogu koristiti više puta, odnosno mogu se postavljati više sezona za redom, ali je važno istaći da se pred svaku postavku mora proveriti njihova valjanost. Zato što neispravne odnosno “izlizane” zimske gume nisu ništa bezbednije od letnjih. 

Auto na putu

#5 Brisači – ne zaboravite na važne detalje 

Kada ste pročitali delovi  za auto verovatno su vam prve asocijacije bile akumulator, motor, menjač, kočnice i slično. Ipak, kao što smo na samom početku rekli vozilo je mehanizam u kome je svaka stavka važna

Tako, prilikom zimske vožnje ne možemo a da ne pomenemo značaj brisača. Oni obezbeđuju da padavine ne utiču na vidiljivost prilikom vožnje i njihov precizan i simulatan rad je vrlo važan. Savetujemo da se ne upuštate u zimsku, ali ni u jesenju vožnju sa jednim brisačem, ili bilo kakvom smetnjom na ovom polju. 

Ovi mali delovi prave veliku razliku i neminovno je da vaši brisači dobro obavljaju svoj posao prilikom padavina različitog intenziteta. 

Osim navedenih, i ostali auto delovi imaju važnu ulogu u zimskoj vožnji, ipak, izdvojili smo ove smatrajući da pokrivaju najvažnije segmente u vožnji, a to su bezbednost i kvalitetne performanse. 

Na samom kraju, podsetićemo vas na značaj malog i velikog servisa za vaše vozilo, kao i za posebnu pripremu automobila za zimsku vožnju, u pogledu zaštite od hladnoće. Vodite računa o svom četvorotočkašu jer vam pruža udobnost i bezbednost na putu.