Nije nepoznata informacija da održavanje automobila predstavlja naročito značajnu stavku u budžetu mnogih domaćinstava. Troškovi goriva, registracije, osiguranja, redovnih servisa i nepredviđenih popravki mogu se brzo akumulirati, stvarajući finansijski pritisak. Međutim, uz promišljen pristup i pametne odluke, moguće je optimizovati troškove i osigurati da vaš automobil ostane u vrhunskom stanju, bez ugrožavanja bezbednosti i performansi. 

Kada razmišljamo o troškovima vezanim za automobil, često se fokusiramo na gorivo, registraciju i osiguranje. A prava istina je da zapravo postoji niz drugih faktora koji značajno utiču na dugoročne troškove. Redovni servisi, zamena potrošnih delova poput kočionih pločica, filtera i kaiševa, kao i ulaganje u kvalitetne gume, predstavljaju investiciju koja se višestruko isplati. Zanemarivanje ovih aspekata može dovesti do ozbiljnih kvarova, skupih popravki i, što je najvažnije, ugrožavanja bezbednosti vozača i putnika.

Posebno treba istaći značaj ulaganja u kvalitetne gume, budući da njihov kvalitet direktno utiče na prianjanje i stabilnost, ali i bezbednost vozila. I zato mnogi vozači biraju upravo Goodyear gume. Cena nije presudan u tom slučaju, već kvalitet i to je ono što je zapravo najbitnije, budući da je u pitanju investicija koja se na dugoročnom nivou, sasvim sigurno isplati.   

Obratite pažnju na akumulator 

Budući da je u pitanju sama srž automobila, jer bez akumulatora auto ne može da se pokreće, to je i vrlo važno proveravati s vremena na vreme u kakvom stanju se nalazi. 

Redovno proveravanje stanja akumulatora je ključno za izbegavanje neprijatnih iznenađenja, poput nemogućnosti startovanja motora u hladnim zimskim jutrima ili otkazivanja elektronskih sistema tokom vožnje. 

Ukoliko primetite znake slabljenja akumulatora, kao što su na primer otežano paljenje motora, treperenje svetala ili čudni zvuci prilikom startovanja, odmah se obratite majstoru. Pravovremena zamena akumulatora može vam uštedeti mnogo novca i neprijatnosti na duže staze.

Goodyear gume po odličnoj ceni i sa mnogo benefita

Kada birate nove gume za svoj automobil, važno je da u pretrazi na internetu kucate ne samo Goodyear gume cena, nego i da razmotrite performanse guma i njihov kvalitet, ali i izdržljivost i bezbednosne karakteristike. 

Mnogi iskusni vozači i te kako znaju da su po inovativnoj tehnologiji najpre poznate Goodyear. Cena takvih guma može da bude za nijansu viša od drugih, ali su svakako na dugoročnom nivou isplative i to kako u pogledu finansija, tako isto i sa finansijskog aspekta. 

Koliko često se vrši servisiranje auta? 

S obzirom na to da je redovno servisiranje automobila ključno za njegovo održavanje u ispravnom stanju i produženje njegovog veka trajanja, to i učestalost servisiranja zavisi od preporuke proizvođača.

Ipak, generalno se preporučuje takozvani mali servis raditi na svakih 10 – 15.000 pređenih kilometara ili jednom godišnje, a takozvani veliki servis na svakih 30 – 60.000 pređenih kilometara ili na svake dve godine. Treba imati na umu i to da ovi podaci mogu varirati od proizvođača do proizvođača. 

Mali servis obično uključuje zamenu motornog ulja i filtera ulja, filtera vazduha, filtera goriva i filtera kabine. Takođe se tom prilikom obično proveravaju i nivoi svih tečnosti u vozilu, kao što su kočiona tečnost i rashladna tečnost, odnosno tečnost za pranje vetrobranskog stakla i tečnost za servo volan. Pored toga, proverava se i u kakvom su stanju kočnice i gume, ali i svetla, signalizacija i amortizeri, te auspuh i drugi sistemi na vozilu.

Ne samo da je veliki servis obimniji od malog servisa, nego je i skuplji. Pored zamene ulja i filtera, veliki servis u većini slučajeva uključuje i zamenu kaiševa, poput zupčastog i kanalnog kaiša, zatim svećica i svih onih delova koji se, očekivano habaju sa protokom vremena. Uz sve to, tokom velikog servisa se obično vrši i vrlo detaljna provera svih sistema u vozilu, a što uključuje kako motor, trap i menjač, tako isto i električne instalacije, ali i elektroniku.

Vrlo je važno da se i mali i veliki servis vrše redovno, ali i da na vreme budu zamenjene gume, kako bi mogle da budu u skaldu sa vremenskim prilikama. Koje god gume da izaberete, neophodno je da njihove performanse garantuju bezbednost. Svakako da mnogim zahtevima po pitanju bezbednosti mogu u velikoj meri da odgovore upravo Goodyear gume. Cena ipak ne bi trebalo da bude primaran parametar za izbor guma, već njihov kvalitet, pa bi to trebalo svaki vozač da ima na umu. 

Suma sumarum, pametno trošenje na vaš automobil podrazumeva redovno održavanje, pravovremenu zamenu potrošnih delova, izbor kvalitetnih guma i, naravno maksimalno pažljivu vožnju. Redovni mali i veliki servisi, kao i provere značajnijih delova vozila, ključni su za očuvanje performansi, produženje veka trajanja auta i, što je najvažnije, obezbeđivanje svih putnika. Ulaganje u kvalitetne gume poput Goodyear, čije cene mogu varirati u zavisnosti od modela i karakteristika, dugoročno se isplati, budući da takve gume karakteriše odlično prianjanje, a smatra se i da imaju značajno dug životni vek, čime se smanjuju troškovi zamene.

Osim toga, pravilna vožnja, izbegavanje naglih ubrzanja i kočenja, kao i održavanje optimalnog pritiska u gumama, mogu dodatno doprineti smanjenju troškova i očuvanju vašeg automobila. Zapravo je planirano i pametno trošenje na održavanje automobila investicija, koja se višestruko isplati kroz bezbednost, pouzdanost i dugovečnost samog vozila.