Ako ste nedavno dobili vozačku dozvolu, onda je ovo tekst za Vas, jer u njemu instruktori auto skola rešavaju najčešće početničke nedoumice i daju dragocene savete.

Kako da vozim kućnog ljubimca?

Kućni ljubimci nerado se odvajaju od svojih vlasnika, te je itekako i zabavno i pametno voditi ih sa sobom na putovanja.

Pre nego što povedete svog psa, mačku ili morsko prase na duži put, savet je da ih vozite na kraćim relacijama, kako bi se navikli na automobil. Možete ih postaviti u posebnu nosiljku, u kojoj ćete im dozvoliti da provedu nešto vremena kod kuće kako bi se na nju što efikasnije navikli.

Obavezno nosite vodu sa sobom kako bistenapojili svog ljubimca, a hranite ga oko dva sata pre puta laganim obrokom, kako ne biste došli u situaciju da to morate činiti tokom vožnje.

Sigurno Vas je auto škola naučila koliko opasno može biti skretanje pogleda sa puta ili ruku sa volana, te bi bilo dobro da poslušate ove savete. Takođe, ukoliko imate psa, nemojte ga puštati da drži glavu van auta, jer se može prehladiti ili povrediti.

Uživajte u putu sa svojim najdražim „članom“ prodice!

Kako da izbegnem najčešće greške u vožnji?

Instruktori auto škola jednoglasno se slaži da je jedna od najčešćih grešaka tokom vožnje „zabijanje“ u automobil ili autobus ispred u toku saobraćajne gužve. Ako to činite na semaforu, nikada ne možete biti sigurni kada će vozač ispred Vas zakočiti ili krenuti, a ako to činite u gužvi rizikujete i blaže nezgode, koje se i inače najčešće dešavaju upravo iz ovog razloga.

Sledeća greška, slažu se instruktori auto škola, jeste nedovoljno snažno korišćenje kočnice u opasnim situacijama, u kojima takođe treba ostati hladne glave i skoncentrisan. Posredno, to ima veze i sa obućom koju nosite, te se trudite da izbegavate štikle i neudobnu obuću.

Kako da se pripremim za put u inostranstvo?

Ako putujete u insotranstvo, svakako da prvo treba da spremite dokumenta, pasoš i vozačku dozvolu. Za tim ide prsluk i trougao, kao i komplet prve pomoći, koji su obavezni, uz sijalice, odnosno rasvetu, u rezervi od minimun dve trećine ukupnog osvetljenja.

Osiguranje i SRB nalepnica takođe su obavezni, a trebalo bi i da proverite da li zemlja u koju putujete zahteva i aparat za gašenje požara kao deo obavezne opreme, kao i međunarodna vozačka dozvola koju, opet, ne zahtevaju sve države.

Kako da savladam strah od vožnje?

Ako Vas Vaša auto škola nije ujedno naučila i da u potpunosti savladate strah od vožnje, onda bi nakon dobijanja dozvole obavezno trebalo da se posvetite vežbanju. To ćete pre svega učiniti ako što više budete vozili, najpre sporednim, a zatim glavnim ulicama svog mesta.

Tek kraća i duža međugradska putovanja formiraće Vas kao vozača. Ako se plašite da krenete sami, zamolite nekog iskusnog da Vas prati i sugeriše Vam eventualne greške.

Nemojte brinuti oko kritika, već ih shvatite konstruktivno i kao savete, te neće biti problema. Svakodnevnim vežbanjem ćete se opustiti i dostići savršenstvo, te u potpunosti uživati u vožnji i obavljanju svakodnevnih poslova automobilom.