Picu ne treba dodatno predstavljati – to je najpopularnije i najomiljenije jelo na svetu! Zaista, picu vole gotovo svi, bez obzira na starosnu dob ili druge faktore. 

Ovo jelo, poreklom je iz Italije, ali je tokom godina dobilo brojne varijacije, pa tako danas imamo njujorški stil pice, čikaški stil pice, ali i picu sa ananasom, kao i slatku picu sa različitim kremovima i dezertnim nadevima!

Procenjuje se da je u svakoj sekundi u SAD-u pojede 350 parčadi pice, odnosno 21.000 parčadi u jednoj minuti – od strane samo jedne nacije! Ova neverovatna statistika pokazuje o popularnosti ovog jela, budući da pica u SAD-u počinje da se popularizuje tek nakon drugog svetskog rata, kada se doseljuju italijani. 

Okrugla, četvrtasta, slatka ili slana, zdrava ili masna, debelog ili tankog testa – svako voli picu, a u nastavku teksta naučite kako da napravite ovo jelo kao profesionalac u kućnim uslovima!

#1 Kupite kvalitetan pica pekač – dobri uređaji nužni za kvalitetnu picu kod kuće

Opšte je poznato da je tajna vrhunskih pica majstora savršeno podešavanje temperature pećnice, u kojoj se pica peče na tačno određenoj temperaturi, za tačno utvrđeno vreme. Ipak, tradicionalne pećnice za picu velike su konstrukcije koje zahtevaju veliki prostor, a i veštinu. 

Za većinu domaćinstava, ovo nije opcija, pa je zato pekač za picu idealna zamena za vrhunsku picu kod kuće, budući da brzo postiže potrebnu temperaturu, a zbog poklopca zadržava sočnost, sprečavajući isušivanje, ali istovremeno postižući hrskavost!

Pica na drva

Praktičan je uređaj koji možete prenositi, zbog svojih dimenzija i težine. Još jedna praktična stvar ovog uređaja jeste to, što iako je namenjen prvestveno za pravljenje pice, u njemu možete napraviti fantastičan pečeni krompir koji je hrskav spolja, a sočan iznutra, kao i kolače, meso i tradicionalne, kuvane specijalitete za prazničnu trpezu

Gril pica pekač, definitivno zaslužuje da se nađe na spisku vaše kupovine, ukoliko želite savršenu picu, u ekspresnom roku kod kuće!

#2 Pronađite pravi recept – kuvar, internet ili komšinica 

Za svaki vrhunski specijalitet neophodan je – pravi recept, a pica ovde nije izuzetak. Međutim, budući da smo spomenuli da postoji dosta stilova pravljenja pica, obratite pažnju na to kada budete birali i recept! Naime, pice sa debelim testom i tankim testom, razlikuju se u razmeri brašna, kvasca i drugih sastojaka.

Zbog toga, prvo odaberite stil pice koji želite da napravite, a tek onda birajte recept. Činjenica je da su pice sa debelim testom nešto lakše da se naprave, zbog toga što tanke pice zahtevaju maksimalno istanjivanje testa, koje je sklono lakom cepanju i pucanju. 

Ukoliko ste početnik, a nemate jasno izgrađenu preferenciju o stilu pice, dobar savet je da počnete od jednostavnijeg recepta, a kada se i vaše kulinarske veštine poboljšaju vežbom, možete preći na kompleksnije procese kao što je pravljenje najtanije, tradicionalno italijanske korice koja ne puca!

Recepte možete pronaći u gotovo svakom kuvaru ili na internetu, a možete ga uzeti i od komšinice ili prijatelja gde ste već isprobali provereni recept koji vam se dopao! Budući da je pica omiljeno posluženje na rođendanima, ovo je savršena prilika da predstavite svoj domaći specijalitet gostima i najbližima!

#3 Obratite pažnju na sastojke – nije svejedno koje brašno koristite!

Poslednji, ali ništa manje bitan savet jeste da obratite pažnju na sastojke! Naime, kvalitetni sastojci će direktno uticati na krajnji produkt, pa tako kvalitetni materijal za nadev – paradajz sos, sir i mesna prerađevina po izboru značajno će uticati na ukus, ali je zapravo testo ono koje je najbitnije za određivanje kvalitetne pice!

Brašno je osnovni sastojak svakog testa, pa tako i pice. Ukoliko ste početnik možete koristiti višenamensko brašno, ali ukoliko želite da podignete recept na viši nivo, koristite brašna sa visokim sadržajem proteina, kao što su npr. posebni miksevi za pravljenje visokoproteinskog hleba, ili posebnim brašnima za pravljenje pice tipa 00.

Najbolje testo za picu

Takođe, na američkom tržištu već dugo je popularno kupovati testo za picu koje je već spremljeno, međutim kod nas ova ideja nije zaživela, pa u našim supermarketima možete kupiti podloge za picu, koje mogu biti zadovoljavajućeg kvaliteta, ali ni blizu dobrog ukusa kao napravljeno testo kod kuće! 

Dobar savet je i da obratite pažnju na mere, odnosno, kao i kod svakog testa i mešenja, razmere brašna i ostalih sastojaka su jako bitne, pa bi bilo vrlo korisno da posedujete vagicu za merenje, kojom ćete tačno utvrditi gramažu sastojaka. 

Nadamo se da smo vam pomogli i inspirisali da već prvom prilikom pokušate da samostalno napravite picu u kućnim uslovima “od nule”, pratite naše savete i uz pravi recept i malo volje, nemamo sumnje da ćete uskoro postati pravi kućni pica majstor, o čijem se specijalitetu naširoko priča!