Po svemu sudeći, leto je zaista otkazano. Tačnije, “otkazali” smo nadanje da ćemo ovog leta otputovati negde dalje i pomirili smo se sa činjenicom da ćemo očigledno letovati u svom gradu. Da, činjenica je da to nije nešto na šta smo navikli i što bismo uopšte i želeli, ali jasno je da ove godine očigledno svi planovi padaju u vodu. Zato, hajde da se fokusiramo na ono što možemo i ono što imamo, kako bismo izvukli najbolje iz cele situacije.

Ukoliko živite u kući i imate dvorište bilo koje veličine, vi ste već odardili pola posla! Imate gde da pobegnete kada vam bude dosta grada, vrućine i gužve, a ukoliko svoje dvorište uredite baš prema svojoj meri i potrebama, ništa više od toga vam neće ni biti potrebno! Onda, hajde da krenemo sa sređivanjem!

Zelenilo

Poenta dvorišta je da onu bude naša priroda u malom, da u njemu možemo da se sakrijemo od gradske vreve. Zato, zelenilo treba da vam bude prioritet, a osim kosilice za travu i ponekog novog cveća, zaista vam neće biti potrebno ništa drugo da napravite svoju zelenu oazu. 

Počnite od toga što ćete srediti travnjak. Modernije kosilice za travu će vam omogućiti da postignete gotovo profesionalne rezultate i učinite da trava u vašem dvorištu bude “pod konac”. Odlična stvar u vezi sa njima je i ta da, u odnosu na starinsko sređivanje trave, kosilice za travu mogu bezbedno da koriste svi, pa tako možete pozvati i decu u pomoć oko sređivanja dvorišta. Iz nekog razloga, upravo su deci kosilice za travu najzanimljiviji baštenski alati i verujemo da će vam rado pomoći u šišanju. 

Nakon sređivanja travnjaka, odložite svoju kosilicu za travu i posvetite se baštovanstvu – obavezno izdvojite kutak u dvorištu gde ćete posaditi cveće koje će doprineti lepoti vašeg zelenog prostora. 

Ukoliko imate živu ogradu, uredno je podšišajte. Sada, vaše zelenilo je spremno da se u njemu opustite i uživate.

Baštenski nameštaj

Kada ste sredili travnjak, ogradu i cveće, vreme je za nastavak uređivanja. Koliko god vaše dvorište bilo veliko ili malo, sigurno postoji kutak u koji možete smestiti stočić i određeni broj stolica za sedenje. Zapravo, možete odabrati kakav god baštenski nameštaj volite i želite, a sve u skladu sa prostorom kojim raspolažete ali i brojem ljudi koji će se najčešće tu okupljati. Za skladan i lep kutak bitno je da se sa vremena na vreme i dobro održava prostor, zato su perači pod pritiskom  idealni da mu u nekoliko lakih poteza vratite prvobitni sjaj.

Pored klasičnih baštenskih garnitura, uzmite u obzir i ležaljke ili vreće za sedenje (lejzi begove) koje će vašem dvorištu dati još opušteniju notu. Gledajte na svoje dvorište kao na letnju dnevnu sobu i opremite je svim stvarima koje su vam neophodne za uživanje.

Dodatni rekviziti

Ukoliko ovog leta nigde ne putujete, šta kažete na to da određenu svotu novca uložite u montažni bazen? On će vam dobro doći tokom leta, naročito ukoliko ne volite javne bazene, a more odlažete za narednu godinu. Ukoliko imate dovoljno prostora u dvorištu, obavezno razmislite o ovoj opciji, a vaši ukućani će vam biti i više nego zahvalni!

Osim bazena, i razni detalji mogu da vam ulepšaju boravak kod kuće, u dvorištu, kao što su lampice, svetiljke, sveće, sve one sitnice koje atmosferu čine toplijom i prijatnijom.