Zimske gume specijalno dizajnirane za hladno vreme omogućuju prianjanje i sigurnost u teškim uslovima vožnje. Evropljani koji žive u regionima oštrije klime dobro su navikli da menjaju letnje gume za zimske gume. Vozači u Velikoj Britaniji mogu biti malo skeptičniji u vezi sa prednostima jer su naše zime relativno benigne, ali testovi dosledno dokazuju da ne morate da živite na pola puta uz snežne Alpe da biste uživali u bezbednijoj vožnji sa zimskim gumama.

Dakle, treba li razmisliti o kompletu zimskih guma za svoj automobil? Uprkos dodatnim troškovima i mukama oko zamene i skladištenja različitih kompleta letnjih i zimskih guma, svakako bismo ga preporučili ako vaš budžet dozvoljava. Pogledajte ponudu koju ima Beoguma za vas i videćete da je hotel za gume dobar izbor. Ipak, iz godine u godinu cena zimskih guma varira, a zavisi sve od proizvođača.

Činjenice su jednostavne. Vaše letnje ili standardne gume su dizajnirane sa gumenim mešavinama koje pružaju najbolje prianjanje po blagim vremenskim uslovima i imaju šare gazećeg sloja koji ne moraju da se nose sa nabijenim snegom ili ledom. Zimske gume su napravljene od različitih smeša gume za koje je dokazano da obezbeđuju bolje prianjanje na mokrom ili suvom vremenu na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa. Čak i u Velikoj Britaniji prosečne zimske temperature nisu mnogo više od 4 stepena Celzijusa, tako da je to očigledno relevantno tamo. Zato je cena zimskih guma uvek viša nego standardnih. 

Glavni test zimskih guma

Zimske gume takođe imaju gazeći sloj dizajniran da spreči nakupljanje leda ili snega oko gume kada su uslovi teži. Uski žlebovi u gumama sprečavaju nakupljanje snega i začepljenje kanala gazećeg sloja. Ako ste ikada imali “zadovoljstvo” da ostanete zaglavljeni u snegu, znaćete kojom brzinom se sneg akumulira kada se sabije i to je glavni razlog zašto su konvencionalne gume manje efikasne u snežnim uslovima. Zaista, pošteno je reći da su zimske gume često efikasnije od pogona na sva četiri točka kada je asfalt prekriven belim prekrivačem.

Iako su zimske gume neverovatno koristan dodatak vašem automobilu, vredi obavestiti svoju osiguravajuću kuću kada ih ugradite. Razlog je taj što, pomalo netipično, postoje osiguravajuća društva koja klasifikuju zimske gume kao modifikacije na tržištu, uprkos činjenici da nude beneficije u pogledu bezbednosti u tim hladnim, mračnim zimskim mesecima.

Da li su zimske gume vredne toga?

Ako kupujete novi automobil, možda biste želeli da procenite prednosti zimskih guma u ​​odnosu na pogon na sva četiri točka. Prema vodećem proizvođaču guma Continental, automobil sa zimskim gumama koji koči na snegu može da se zaustavi od 31 milju na sat na 35 metara, što je osam metara, ili oko dve dužine automobila kraće nego da je opremljen letnjim gumama.

Razlika je još izraženija na ledu. Pri sporoj brzini od 18 milja na sat, automobilu sa konvencionalnim gumama treba dodatnih 11 metara da se zaustavi, što je dužina autobusa na sprat.

Ako živite severnije, gde su temperature redovno jednocifrene, ili znate da ćete se voziti mnogo milja tokom zime, onda je vredno razmisliti o kompletu zimskih guma. Međutim, oni nisu jeftini. Uprkos svim ovim preprekama, toplo preporučujemo ulaganje u set zimskih guma, jer one čine vožnju po hladnom vremenu znatno bezbednijom.