Kupovina novih guma je može biti dugotrajan i naporan proces, ukoliko se ne pripremite pre same kupovine i ne odredite kakve vam tačno gume trebaju.Razlog tome je što postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine guma. Da biste predupredili nepotrebno gubljenje vremena kada se odlučite na kupovinu, a pritom nemate ranijeg iskustva u kupovini guma, odnosno, potrebna znanja za odabir odgovarajućih guma, u ovom tekstu vam predstavljamo nekoliko ključnih kriterijuma koji će vam olakšati i ubrzati proces kupovine. 

Karakteristike koje morate uzeti u obzir prilikom kupovine novih guma

Ovaj tekst je namenjen tome da pomogne ljudima da kupe gume koje su savršeno odgovarajuće za njihove potrebe, odnosno, za njihov model automobila shodno situaciji. Saznajte više o kriterijumima na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira guma kako bi vaš izbor bio u skladu sa vašim potrebama.

Indeks opterećenja

Indeks nosivosti je bitan faktor koji se mora uzeti u obzir prilikom kupovine. Indeks opterećenja predstavlja koliku težinu može da podnese jedna guma, odnosno, preporučeni nivo opretećenja koji guma može podneti, a da ne pukne. 

Vozila koja su namenjena za transport nekog tereta i koja prelaze veliku kilometražu bi trebala imati veći indeks opterećenja, odnosno, indeks nosivosti od običnog vozila koje vam služi za vožnju po gradu. Dakle, u tom slučaju je potrebno kupiti gume koje imaju visok indeks opterećenja i koje mogu bezbedno da prevoze robu. Ako utovarite vozilo preko granice opterećenja gume, postoji velika šansa da dođe do problema sa gumom, kao što je izbijanje gume ili pucanje. 

Indeks brzine

Indeks brzine predstavlja maksimalno opterećenje koje guma može podneti prilikom maksimalnog ubrzanja. Ako vaš automobil odlikuju visoke performanse, odnosno, koji može da vozi velikom brzinom, onda obavezno prilikom kupovine guma za ovakav auto uzmite u obzir indeks brzine guma. Ako kupite gumu čiji je indeks brzine niži od brzine kojom planirate da vozite, dovodite sebe u rizik, jer ta guma nije predviđena za vaš automobil. Važno je da odaberete gume koje imaju indeks brzine u skladu sa mogućnostima vašeg automobila, odnosno koje mogu su usklađene sa performansama automobila. Kao i indeks opterećenja, indeks brzine je označen na bočnoj strani gume. 

TWI oznaka

TWI (Tread Wear Indicator) je veoma važan kriterijum pri izboru guma, a čak je i zakonski regulisan. Predstavlja indikator istrošenosti guma. TWI se razlikuje za letnje i za zimske gume – za letnje minimalni TWI je 1.6 mm, dok je za zimske gume minimalni TWI 4 mm. 

DOT – datum proizvodnje 

Oznaka DOT (Department of Transportation) predstavlja slovnu oznaku na gumi koja daje informaciju o datumu proizvodnje gume. Videćete četiri cifre, među kojima prve dve predstavljaju nedelju proizvodnje, a druge dve cifre predstavljaju godinu proizvodnje. 

Obavezno čitajte oznake na gumama prilikom kupovine

Veoma je važno, pre svega iz beznednosnih razloga, da odaberete gume koje u potpunosti odgovaraju vašem automobilu i vašim potrebama. Sve ove oznake jasno komuniciraju kvalitet gume, odnosno, daju informaciju o karakteristima gume, stoga je potrebno da ih sve detaljno proučite kako vam ne bi promakla neka bitna informacije i kako biste odabrali odgovarajuču za svoj automobil.